I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Kako da zadržite toplotu u svom domu

Zima nam stiže i kako cena energenata svakodnevno raste osnovno je da se pozabavimo izolacijom doma. Cilj postavljanja izolacije je smanjenje potrošnje energije koja odlazi van prostorija koje su predviđene za grejanje u kući ili stanu.

Prednost izolacije je u uštedi na troškovima grejanja koja može biti i do 30%, ali i u tome što se štite zidovi od pojave buđi do koje dolazi zbog kondenzovanja vlage na unutrašnjim stranama zidova.

Veliku ulogu igra materijal koji se koristi prilikom izolacije, kao i stručnost majstora koji postavlja izolaciju.

zadrzavanje-toplote-u-kuci

Po pravilu izolaciju je bolje postavljati sa spoljašnjih zidova, jer se na taj način zidovi iznutra greju i zadržavaju toplotu unutar prostorije koja se zagreva. Na našem podneblju za izolaciju spoljnih zidova najčešće se koristi stiropor debljine 5cm čija je cena 235 dinara/m², dok se za unutašnje zidove koristi stiropor debljine 3 cm čija je cena 171 dinar/m².

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Trenutno je u Ogrevovim maloprodajama AKCIJA na Helios stiroporu od 5cm i akrilnom malteru čija cena iznosi 219/m² za stiropor, odnosno 2390 dinara/25 kg za malter.

Ukoliko je potrebno izolovati stan, to je uglavnom izvodljivo na unutrašnjim zidovima. Ovakva izolacija slabije deluje od izolacije iste debljine koja je postavljena na spoljnim zidovima, jer sprečava akumuliranje toplote u zidovima. Na ovakav način zidovi ostaju pod uticajem niskih temperatura što može da dovede do kondenzovanja vode u zidu i ukoliko se voda zamrzne može doći do pucanja zida. Kod unutrašnjeg postavljanja stiropora imamo i dodatni posao jer se moraju izvući svi utikači i prekidači. Takođe, na zidove koji su sa unutrašnje strane izolovani stiroporom mogu se kačiti slike jedino ako se koristi veliki ekser koji je dovoljno dugačak da dođe do glavnog zida.

Zbog navedenih problema često se na zidovima javljaju gljivice i buđ. Sredstvo koje će pomoći uklanjanju je CT 99 koje se u Ogrevu može kupiti po ceni od 432 dinara u pakovanju od 0,5 l. Preventivno za zaštitu može da se koristi SIKAGARD 905 W čija je cena 691,20 dinara u pakovanju od 1 l.

Kada je u pitaju koso potkrovlje, najbolje je izolovati ga slojem od 10 cm, dok je za ravne krovove najbolje postaviti izolacioni sloj debljine 15 cm.

Osim stiropora, dobri izolatori su mineralna i kamena vuna čija je cena 99 dinara/m² tj. 290,52 dinara/m².

izolacija-kuce

Gubitku toplote u zimskim danima doprineće i vrata i prozori koji slabo dihtuju. Ukoliko se postave lajsne na okvirima prozora i vrata može da se podigne temperatura u prostoriji i do nekoliko stepeni. Lajsne mogu biti od gume, sunđera i aluminijuma, koje pored čavanja temperature u prostoriji služe i kao zvučni izolator i sprečavaju ulazak prašine u prostoriju.

Uvek je korisno ako prozori imaju i roletne, jer štite unutrašnjost prostorije od vetra i neželjenog prodiranja hladnoće.

Sve za izolaciju kuće možete naći na Ogrevovim stovarištima:

Lazarevačka bb, Zrenjanin 023 563 120

Želežnicka bb, Zrenjanin 023 563 240

Maksima Gorkog 30, Melenci 023 731 518

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh