I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Kada govor kasni: Zašto je važno na vreme zatražiti pomoć logopeda?

Iako je jednom broju roditelja teško da prihvate da deca imaju problem sa govorom, neprihvatanje i odlaganje traženja stručne pomoći, može se loše odraziti po dete. Ponekad se roditelji iz najbolje namere za dete, vode mišlju da će se problemi „složiti“ i da je reč o prolaznoj fazi. Logopedi kažu da se kod pojedine dece govor kasnije razvija, i da ne postoji poremećaj, ali ipak ne bi trebalo čekati predugo. Razgovor vodimo sa timom Centra za edukaciju i savetovanje „Stvarno važno“ u Zrenjaninu.

Kada se treba obratiti logopedu za pomoć i ko se još od stručnjaka može uključiti u rad sa detetom?

Najoptimalnije je da se roditelji logopedu obrate oko druge, treće godine. Logoped će proceniti da li dete kasni ili je njegov govorno-jezički razvoj u skladu sa uzrastom. Ukoliko postoje smetnje, odnosno poremećaji, pristupiće se izradi plana tretmana, i samom tretmanu. Ukoliko ne postoje smetnje, roditelji će dobiti potvrdu da razvoj teče uredno i dobiti savet za detetovu dalju stimulaciju.

Neophodno je javiti se logopedu ukoliko dete kasni sa fazama gukanja, brbljanja, ne podržava zvukove iz svoje okoline, ne razume jednostavne naloge, ne pojavljuju se prve reči, na uzrastu od dve godine nema formiranu rečenicu. Osim toga, potrebno je javiti se i ukoliko je kasnije govor nedovoljno razumljiv, glasovi se ne izgovaraju jasno, izražen  je problem usvajanja gramatičkih struktura… Postoje mnogi razlozi. Idealno bi bilo da se roditelj javi, čim nešto posumnja, kako bi se što ranije započelo sa tretmanom, ukoliko se ispostavi da je to potrebno.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Šta podrazumevamo pod terminom „govorno-jezički poremećaj“?

Jezički razvoj ima svoje etape. One su kod sve dece iste i ne mogu se preskakati. Govorno -jezički poremećaji nastaju kada usvajanje govora delimično ili potpuno zaostaje i mogu se javiti u bilo kojoj etapi ovog razvoja. Mogu biti različitog tipa i stepena. Suština je da svaki otežava komunikaciju, što se dalje odražava na socio-emocionalni razvoj i sve životne sfere. Najčešći su poremećaji artikulacije, poremećaji ritma i tempa govora poput mucanja, poremećaji jezika, čitanja i pisanja.

Kada i zašto je u tretman potrebno uključiti defektologa-oligofrenologa?

Trebalo bi se obratiti čim se pojavi bilo kakva sumnja u pravilnost razvoja, bilo da su u pitanju odstupanja na području motorike, pažnje, mogućnosti koncentracije, pamćenja, logičkog zaključivanja, teškoće u savladavanju školskog gradiva. Ponekad je potrebno samo malo „pogurati“ dete, stimulisati razvoj, kako bi ono na najbolji način uspelo da iskoristi sopstvene potencijale i prevaziđe smetnje, dok je nekada odgovarajućim tretmanom moguće samo te smetnje ublažiti. Jedan od osnovih vidova tretmana koji sprovodi oligofrenolog  jeste reedukacija psihomotorike.

Kakva je uloga specijalnog pedagoga u ovoj vrsti tretmana?

Predvidjeno je da se rad specijalnog pedagoga prventveno bazira na radu sa roditeljima. Njegova uloga u ovoj vrsti tretmana je da bude spona izmedju deteta i drugih stručnjaka, da pomogne da se prevaziđu traumatična iskustva kako bi se roditelji na što adekvatniji način i sa što manje stresa uključili u tretman. Specijalni pedagog takođe može raditi i sa detetom ukoliko postoji potreba, a rad se uglavnom bazira na prihvatanju sebe i prevazilaženju stresnih i traumatičnih iskustava, ako oni postoje.

Da li Centar za edukaciju i savetovanje “Stvarno važno” nudi uslugu “sve na jednom mestu”, odnosno rad sa sva tri stručnjaka?

Tako je. Centar “Stvarno važno”nudi sve na jednom mestu, defektologa- specijalnog pedagoga, defektologa- logopeda i defektologa- oligofrenologa. Timski rad, kako u proceni, tako i u samom tretmanu i savetodavnom radu, je neophodan. Razvoj svih funkcija teče paralelno. Razvoj jednih povlači razvoj drugih, zastoj u određenoj fazi dovodi ponekad do poteškoća u razvoju neke oblasti ili funkcije koju na prvi pogled ne biste doveli u vezu. A sve skupa se odražava na osećanja, socijalizaciju, ponašanje. Bilo bi krajnje neodgovorno ne raditi timski i dete, odnosno osobu posmatrati kao skup izolovanih funkcija.

Govorno-jezički poremećaj nije nešto što se može popraviti preko noći. Reč je o procesu koji zahteva vreme i trud i deteta i roditelja. Koliko može da traje rad sa detetom?

Trajanje tretmana zavisi od individualnih karakteristika deteta, od težine problema, redovnog dolaska na tretmane, ali i od stava okoline, prvenstveno roditelja. Ne postoji neko vremensko ograničenje,  tretman se završava onda kada se postignu željeni rezultati. Postoje “lakše” smetnje kod kojih se značajni rezultati vide već posle nekoliko nedelja tretmana, ali i one koje zahtevaju znatno duži vremenski period.

Da li se sa detetom vežba i kod kuće, mimo posete logopedu?

Naravno, kod kuće je neophodno vežbati. Važno je da dete ne bude pod pritiskom, da nema osećaj učenja, da to bude kroz igru, razgovor. Logoped daje smernice kojih bi se trebalo pridržavati.

Da li roditelji sami mogu da bez poći stručnjaka da isprave govor i da li takvi pokušaji mogu da izazovu negativne posledice?

Roditelji ili staratelji svakako su najvažniji za stimulaciju razvoja. Oni najbolje poznaju dete, od njih se očekuje da na vreme primete, reaguju. Neophodni su i bitni partneri u realizaciji tretmana, bilo kog, ne samo logopedskog. Ali moram da kažem da su neodgovorni ako rade na svoju ruku. Uz svu neophodnu ljubav, volju, potrebno je posedovati kompleksno znanje iz ove oblasti, imati iskustvo. Ukoliko pokušaju sami da reše problem, postoji mogućnost da se izazovu negativne posledice.

Koliko tretmana nedeljno preporučujete i zašto?

Dva puta nedeljno je minimum, bez obzira o kojoj vrsti problema i tretmana se radi. To obezbeđuje neophodan kontinuitet u radu. U zavisnosti od vrste problema, nekada je potrebno češće. O preciznijem broju tretmana i njihovoj dužini (30-60 minuta) možemo govoriti tek nakon urađene procene. Ono što je STVARNO VAŽNO jeste rana detekcija. Od nje često zavisi uspeh tretmana.

????????????????????????????????????

Centar za edukaciju i savetovanje dece „Stvarno važno“ nalazi se u Ulici Carice Milice 5a, uz parking na Prevlaci kod Kulturnog centra. U mirnom kraju, ovaj Centar pruža i roditeljima i deci mogućnost da se osame i porazgovaraju sa stručnim ljudima. Pitanja i zakazivanje termina obavljaju se putem mejl adrese edukativnicentarzr@gmail.com, i 065/985-04-05.

Radno vreme ponedeljkom, sredom i petkom je od 8 do 16h, utorkom i četvrtkom od 10 do 18h.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh