I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Marketing Zrenjanin

U njihovim novim zgradama grejanje je 5 puta jeftinije

O energetski efikasnim zgradama se u poslednje vreme veoma mnogo govori. Pogotovo kada stignu računi za grejanje. Iako u Zrenjaninu nema mnogo ovakvih zgrada, oni koji žele da kupe nove ili stanove u izgradnji u energetski efikasnim zgradama to mogu da učine. Firma Bioelektrik zida isključivo takve zgrade i to od najkvalitetnijih materijala.

Kompanija Bioelektrik je do sada završila šest zgrada u koje su se stanari uselili. Poslednji objekat koji je pre nekoliko meseci dobio nove vlasnike stanova je u ulici Đure Jakšića broj 2.

“Zgrada u ulici Đure Jakšića je dobila upotrebnu dozvolu 30.12.2016. godine. Objekat je upisan, urađen je etažni elaborat i sada se stanari pojedinačno upisuju kao vlasnici stanova u katastru. Kupci stanova su se uglavnom uselili. Ostalo je još 6 slobodnih stanova. Tri trosobna, dva četvorosobna i jedan penthaus. Četvorosobni stanovi su od 99 kvadrata, dva trosobna su od 95 kvadrata i jedan od 91. kvadrata”, kaže Dragan Božjak, direktor i vlasnik firme Bioelektrik.

Energetski efikasne zgrade štede novac

I dok se većina Zrenjaninaca žali na cenu grejanja u stanovima, stanari energetski efikasnih zgrada su više nego zadovoljni računima koje dobijaju za grejanje i kako navode, njihovi računi su manji i do 5 puta nego uobičajeno.

“Stanari su zadovoljni. Toplotne pumpe rade. Na osnovu kalorimetara svaki stan može da odredi potrošnju i tako se vrši i raspodela računa. U zgradi u ulici Toše Jovanovića 67b svaki stan poseduje svoju toplotnu pumpu i tu su računi manji. Grejanje izađe 20-ak dinara po kvadratu. Taj trošak je uključen u račune za električnu energiju koji svaki stan dobija. Svi stanari lako mogu da vide koliko kilovat sati troše”, objašnjava naš sagovornik.

Za grejanje više od 1000 kvadrata račun je 60000 dinara

“U objektima u kojima za čitavu zgradu postoje zajedničke toplotne pumpe je malo drugačiji sistem grejanja. Podstanica poseduje dva brojila ako su dve toplotne pumpe u jednoj lameli. To je urađeno da bi se smanjili troškovi električne energije i troškovi grejanja po kvadratu. Lamela u Đure Jakšića u kojoj ima 15 stanova je dobila 56000 dinara, dok je u onoj u kojoj ima 20 stanova račun bio 60000 dinara za grejanje. To znači da je više od 1000 kvadrata zagrejano za 60000 dinara. Prosečna veličina stana u tim lamelama je oko 75 kvadrata. Kada se to preračuna izađe da je grejanje u decembru bilo između 40 i 50 dinara po kvadratu. Tako je i za januar, ali će već od februara, marta računi biti manji. Ono što je još važnije kada prestane grejna sezona računi za grejanje će biti 0 dinara, jer nema potrošnje. Tako da je godišnji prosek cene grejanja oko 30 dinara po kvadratu. Možda i manje”, dodaje Dragan Božjak.

Vlasnici stanova određuju kada će stan grejati

Kada se stan greje preko toplotnih pumpi, on može da bude jednako topao i danju i noću.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

“Suština grejanja preko toplotnih pumpi je to što ja tu temperaturu mogu da podesim koliko god hoću. Ako želim da mi temperatura u stanu bude 30 stepeni – to mogu da dobijem. Vlasnici stanova koji puše drže termostate na većim temperaturama, jer otvaraju prozore. Svaka prostorija u kojoj se stanuje može temperaturno da se odvoji. U svim prostorijama postoje elektromotori i na osnovu njih se određuje temperatura u svakoj prostoriji posebno. Ako hoćete da ona u dnevnom boravku bude 25, a u spavaćoj sobi 19 – to je izvodljivo. To može da se odvoji preko tih termostata. Uz to, grejanje može da se podešava i danju i noću. Ti termostati mogu da se koriste 7 dana u nedelji. Ukolko stanari žele mogu da podese da im temperatura svakog sata bude različita u prostoriji”, objašnjava Dragan Božjak.

Završava se zgrada u ulici Toše Jovanovića 28

Uskoro će se u još jednu energetski efikasnu zgradu useliti novi stanari.

“Zgrada u ulici Toše Jovanovića 28 je pri kraju. Do kraja juna će biti gotova. To je manja zgrada, sa manjim brojem stanova i takve manje objekte je lako završiti. Stanovi su skoro svi prodati. Ostao je još jedan trosoban”, kaže naš sagovornik.

Od leta kreću radovi na izgradnji zgrade u Koče Kolarovoj

Nakon završetka zgrade u ulici Toše Jovanovića 28 krenuće se s poslovima na novom gradilištu.

“Kada zavšim tu lokaciju selimo se na lokaciju u Koče Kolarovoj 20. Predati su projekti urbanizmu, čekamo građevinsku dozvolu i mislim da bi do proleća ona trebalo da bude izdata i da se krene sa radovima. Ta zgrada bi do kraja leta 2018. godine trebalo da bude završena. To je objekat od dve lamele sa ukupno 32 stana. Osim stanova, u prizemlju su garaže i jedan veći lokal do ulice. U samom objektu je izvršeno poboljšanje u smislu da će svaki stan posedovati svoju odvojenu pumpu za grejanje, na svom brojilu. Cena toplotne energije će se na taj način automatski smanjiti, što će se pokazati preko računa. Plan je da tu cena grejanja bude do 20 dinara po kvadrtu na godišnjem nivou”, objašnjava Dragan Božjak.

Osim najkvalitetnije gradnje, vlasnici stanova će dobiti i druge prateće sadržaje.

“Parcela na kojoj će biti zgrada je dosta velika, tako da će tu biti odvojeni park zelene površine od 440 kvadrata i odvojeno igralište za decu. Dokupio sam još jednu parcelu na kojoj će biti parking mesta, kako bi stanari imali po dva parking mesta. To ulazi u cenu stana koja je i dalje 850 evra po kvadratu. Garaže će biti prodavane ponaosob. Cena je 6000 evra. Tu će saobraćaj biti organizovan u kružnom toku, da ne bi bilo gužve. Postojaće jedan ulaz i jedan izlaz oko zgrade”, kaže naš sagovornik.

Stanovi u energetski efikasnim zgradama se prodaju i pre nego što su započeti

Iako još nije iskopan ni temelj zgrade u ulici Koče Kolara, većina stanova koji će se naći na tom prostoru je prodata.

Od 32 stana, već je rezervisano 27 stanova. Samo je još 5 stanova ostalo neprodato. To govori o kvalitetu gradnje. Na svim objektima koje sam radio podizao sam kvalitet gradnje, kvalitet materijala koje sam koristio i kvalitet izvođača radova koje sam angažovao. Zbog toga i prodajem stanove unapred”, objašnjava Dragan Božjak.

Najluksuzniju zgradu Zrenjanin će dobiti 2019. – Vilu Lenke Dunđerski

Za 2019. godinu najavljena je gradnja najluksuznije zgrade u Zrenjaninu

“2019. planiram da izgradim zgradu u ulici Vojvode Petra Bojovića. Kupio sam parcelu koja je pripadala Industriji piva u stečaju. Porodici Dunđerski je restitucijom vraćen deo koji je njima pripadao. Ulični deo od oko 1200 kvadrata – 55 metara dužine s ulice i dubine od 23 metara je bila imovina Zrenjaninske industrije piva i to je na tenderu prodato. Mi smo dali najbolju ponudu. Tu će se graditi najluksuznija poslovno-stambena vila u Zrenjaninu. Zvaće se Vila Lenka Dunđerski, po bivšim vlasnicima i onima kojima je ta imovina sada vraćena. U prizemlju će biti lokal od 500 kvadrata.  Zgrada će imati tri sprata. Svaki stan će imati svoje parking mesto. Tu će biti 22 stana”, precizira naš sagovornik.

U najekskluzivnijoj i najluksuznijoj zgradi u gradu i cene stanova će biti nešto više.

“Cena će tu biti 1000 evra po kvadratu, jer će se koristiti još kvalitetniji i luksuzniji materijali. Fasada bi trebalo da bude u stilu koji prati priču porodice Dunđerski. Projektant je Mila Pećanac. Ona je već osmislila izgled zgrade i sve ostalo. Deo pivare je u pregovoru sa gradom. Grad hoće ponovo da pokrene industriju piva u nekom manjem kapacitetu i to će biti povoljno i za grad. Tako da bi sve to trebalo da se uklopi”, precizira direktor firme Bio-elektrik.

Stanovi firme Bio-elektrik su interesantni i ljudima van Srbije

Stanove uglavnom kupuju Zrenjaninci. Interesantni su i ljudim koji žive i rade u inostranstvu. Kada nisu u ovim stanovima nemaju velike troškove održavanja.

“Stanove uglavnom kupuju Zrenjaninci koji žive tu. Ima i Zrenjaninaca koji žive u inostranstvu – u Kanadi, Dubaiju, Švedskoj, Bostonu… Njima je interesantan i kvalitet gradnje i sistem grejanja koji je u mojim zgradama, jer oni nemaju troškove održavanja kada nisu tu. Ako u toku godine budu 10-15 dana u stanu plaćaju grejanje samo za to. To je budućnost stanogradnje”, objašnjava Dragan Božjak.

Grad treba da podrži stanogradnju

Tržište nekretnina u Zrenjaninu bi trebalo podstaći, kako bi se još više zidalo. A time uposlila i domaća privreda, ali i radnici.

“Grad je u pregovorima sa direkcijom, urbanizmom da se naprave novi urbanistički planovi gde bi se formirale određene grupisane parcele. Tu bi se radio ozbiljniji sistem gradnje kao što su se nekada gradila čitava naselja – Duvanika, 4.jul, Mala Amerika, Bagljaš, D2, D3… Grad bi pomogao s komunalijama tako što bi snizio ili ukinuo određene takse. Tada bi i cena po kvadratu bila niža, što je dobro za naše građane”, precizira direktor Bio-elektrik-a.

Dodatne informacije o stanovima

Više informacija o zgradama Bio-elektika možete saznati putem zvaničnog sajta ove kompanije http://bioelektrik.rs/ , putem e-maila bioelektrik.zr@gmail.com ili kontakt telefona: 063 548 523

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh