I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Iskustvo pacijenta – ulcerozni kolitis i Kronova bolest se ne smeju ignorisati

Ulcerozni kolitis i Kronova bolest spadaju u grupu zapaljenskih bolesti creva, ali se razlikuju po svojoj manifestaciji, delu digestivnog trakta koji zahvataju, kao i lečenju. Zapaljenske bolesti creva javljaju se kod mlađih osoba, vrlo su iscrpljujuće, često bolne, i ne mogu se lečiti bez stručne pomoći lekara specijaliste. Iako živimo u eri interneta kada mnogi pribegavaju samostalnom lečenju, osobe koje imaju problem sa zapaljenjem crvea, neminovno dolaze kod gastroenterologa, a u akutnim, urgentnim stanjima i kod hirurga. Najvažnije pravilo i kod ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti jeste saradnja sa lekarima, obavezno odazivanje na kontrolne preglede i uredno uzimanje terapije. Kada je reč o Srednjobanatskom okrugu, na 188.000 stanovnika svake godine od zapaljenskih bolesti creva oboli 20 osoba.

O ovoj temi razgovaramo u Internističkoj ordinaciji „Geamedica“, sa dr Tatjanom Radaković, specijalistom gastroenterologije.

– Razlika između ova dva oboljenja je u tome što Kronova bolest segmentno zahvata najčešće završni deo tankog creva i na preskok segmente debelog creva, a najčešće zahvata i analni kanal. Ulcerozni kolitis zahvata kontinuirano debelo crevo, i to njegov završni deo pa se može razvijati proksimalno, ka gornjim partijama debelog creva. Ulcerozni kolitis ide površno po sluzokoži debelog creva, a Kronova bolest može da probije zid creva, da nastanu fistule, apscesi. Ne možemo da kažemo da li je jedna bolest teža, a druga lakša. I jedna i druga imaju i teže i lakše forme. Lakše forme se češće sreću kod ulceroznog kolitisa, i to najčešće kada je kolitis lokalizovan u završnom delu debelog creva. Tada govorimo o ulceroznom proktitisu koji može da se leči loklanom terapijom, čepićima mesalazina, i vrlo lepo da se drži pod kontrolom dugi niz godina. Inače ove bolesti su hronične, i ukoliko se ne leče, mogu da napreduju i da budu opasne po život, kaže dr Radaković.

Dok razgovaramo o statistici i populaciji koju ove bolesti zahvataju, doktorka kaže da su uzročnici ta dva oboljenja genetika i imunološki sistem. Simptomi kod ulceroznog kolitisa i Kronovog oboljenja mogu biti slični u nekim fazama.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Bolest se javlja pojavom učestalih stolica, čak i do deset stolica dnevno. Kod ulceroznog kolitisa je karakteritfično da su pomešane sa krvlju, pacijenti uglavnom imaju lažne pozive na stolicu, urgenciju pražnjenja, često ne mogu da dođu do toaleta, sve to im ometa životne aktivnosti. Ne mogu da planiraju duži put, da rade u smenama. Mogu da se jave nadimanje, bolovi u trbuhu, takozvano pretakanje. Za Kronovu bolest su karakteristične i povišena telesna temperatura i mršavljenje.

Simptomi se mogu ignorisati, ali ne dugo – najduže do nekoliko meseci. Organizam biva iznuren učestalim stolicama i bolovima, te se pacijent na kraju mora obratiti lekaru. U Internističku ordinaciju „Geamedica“ dolaze nakon posete lekaru opšte prakse koji pacijenta najpre upućuje da uradi neophodne laboratorijske analize.

– Kod svakog krvarenja u stolici može se pomisliti na hemoroide, ali tu mogu da se kriju i opasne stvari, kod mladih zapaljenske bolesti creva a kod starijih tumori. Zato je dijagnostika izuzetno važna. U našoj ordinaciji pacijenti pri susretu sa gastroenterologom, treba da daju što više informacija. Uz izveštaj lekara opšte prakse i rezultate laboratorijskih analiza, pristupamo drugim dijagnostičkim metodama poput kolonoskopije, odnosno pregledu debelog creva. Osobe koje imaju navedene simptome, ne bi trebalo da čekaju ili da se sami leče čajevima, lekovima koje će uzimati na „svoju ruku“. Iako su ovo hronične bolesti sa kojima je životni vek sličan životnom veku zdrave osobe, ne mogu a da ne kažem da ulcerozni kolitis može da preraste u tumor, mnogo češće nego Kronova bolest, kaže naša sagovornica.

Internistička ordinacija Geamedica

Poslednjih godina radi se puno istraživanja u cilju pronalaženja najadekvatnijeg leka za oba oboljenja. Kortikosteroidi i aminosalicilati i imunosupresivi su korišćeni do skoro.

– Poslednjih deset do petnaest godina, otpočeli smo primenu biološke terapije. To je terapija antitelima, i to je deo „imunološkog puta“ koji je značajan za jačinu zapaljenja u crevu. Biološkom terapijom se preseca taj „imunološki put“ vrlo efikasno bez težih neželjenih efekata i to su najbolji dobijeni rezultati do sada. Radi se na tome da se pronađu lekovi koji utiču samo na te dve bolesti, a da se ne ošteti imunitet organizma, navodi dr Radaković.

Uz redovno i uredno uzimanje propisane terapije, i ulcerozni kolitis i Kronova bolest drže se vrlo uspešno pod kontrolom, i pacijenti mogu da žive sa minimalnim tegobama. Važno je ne dozvoliti da oboljenje uznapreduje, kako ne bi došlo do drastičnog trajnog oštećenja creva.

ISKUSTVO PACIJENTA SA ULCEROZNIM PROKTITISOM

– Prvi simptomi javili su se 2010. godine. Imao sam problema sa pojavom krvi u stolici, sa čestim odlaskom u toalet, i do deset puta dnevno. Obično se javljalo sa promenom vremena. U početku je to bilo slabo, a kasnije sve jače i češće. U međuvremenu se stanje popravilo, ali se 2015. bolest vratila u još gorem obliku. Tada sam rešio da potražim pomoć privatne klinike gde mmi je i utvrđena dijagnoza „proctitis ulcerosa“. Rečeno mi je da će me ova bolest pratiti do kraja života, a isto tako i terapija. Terapija je bila „udarna“ u vidu tableta Pentasa i čepića. To je trajalo šest meseci, nakon čega sam se osećao bolje, stanje se popravilo. Dve godine kasnije, odlazim kod doktorke Tatjane Radaković kada mi je ponovo urađena kolonoskopija i prema tom nalazu, moje oboljenje se povuklo. To je bio veliki napredak i nešto čemu se do tada nisam nadao. Osećam se jako dobro, ali, poučen ranijim iskustvom, danas se trudim da ispoštujem sve što mi doktorka kaže. Terapija je važna baš zbog činjenice da ova bolest nije kao neke druge, jer se vremenom, ako se terapija prekine, vraća u gorem i težem obliku, kaže Zrenjaninac I. J. (37).

Sve o dispepsiji – stomačnoj tegobi praćenoj bolom, mučninom i nadutošću pročitajte OVDE

Razgovor sa specijalistom gastroenterologije i pregled, može se zakazati svakog dana pozivanjem brojeva 023/ 528-271 ili 065/222 99 10

Internistička ordinacija „Geamedica“ nalazi se u Zrenjaninu, u Ulici dr Kornela Radulovića 42.

Radno vreme radnim danima  10 – 18 h; Subotom – po zakazivanju

Plaćanje putem administrativne zabrane i čekovima građana na 3 mesečne rate.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh