I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Globo Tours

HIT PONUDA : Krakov – first minute za samo 99 eura

Dobar dan – dzien dobry; Ćao/zdravo – czesc; Do viđenja – do widzenia; Dobro veče – dobry wieczor; Laku noć – dobranoc; Voda – woda; Votka – wódka ; Vino – wino.

Ovo su samo neke od reči koje biste trebali da naučite ukoliko se opredelite za posetu KRAKOVU!

 

Legenda kaže da ime grada potiče od imena kneza Kraka, a veruje se da su gradu to ime dodelili Kelti. Druga verzija govori da je Krakov dobio ime po Kruku, koje se često javljalo u slovenskim kneževskim porodicama, a označava „osobu sa ptičjim imenom“.

Krakov je jedan od najvažnijih centara Poljske, za mnoge on je kulturna prestonica države. Ovo je grad koji leži na obalama reke Visle, najstariji je i drugi grad po veličini u Poljskoj, kulturni je, gospodarski, komunikacijski, administrativni i turistički centar regije. Njegovo staro gradsko jezgro uvršteno je u Svetsku kulturnu baštinu i pod zaštitom je UNESCO-a od 1978. godine.

Grad treba istraživati pešaka i obići sve od Starog grada do barova i restorana. Ali prava lepota Krakova može se videti na Glavnom trgu. Mnoge kompanije sa zapada – Tesco, BP i Google imaju kancelarije baš u ovom delu grada, kao i mnogi barovi, restorani, butici, hoteli. Ako vam je dosta šetnje možete preći reku Vislu do Podgorca i posetiti Muzej Šindlerove fabrike i veliki Muzej savremene umetnosti. Krakov nazivaju i „gradom muzeja“ od kojih mnogi nude interaktivne i multimedijalne sadržaje, čime osvežavaju muzejske postavke u zemlji gde su muzeji oduvek značili prašnjave izložbe na zidovima.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

 

Nacionalna valuta Poljske je zlot (zl, PLN). 1 zlot je 100 groszy. Valutu možete menjati na aerodromima, u hotelima, bankama i svuda gde stoji znak “Kantor” (menjačnica).

Zbog uspona EU zajednice i što postaje omiljeno turističko odredište, cene u Poljskoj, a posebno u Krakovu su u porastu, tako da je Poljska “skuplja investicija” nego što je to bila pre pet godina. Ipak, cene hrane, pića, kulturnih manifestacija i gradskog transporta su i dalje prilično jeftine u odnosu na Zapadnu Evropu.

Prilikom posete Krakovu, preporučujemo vam da obidjete: Tiskie pivaru (Tyskie Browary Książęce). Izvorno je pivara u nemačkom vlasništvu, poznata kao Tyskie Browary Książęce, u malom gradu Tychy, nekih 10 kilometara južno od Katovica, a proizvodi pivo u kontinuitetu već 375 godina. Proizvođač je Tyskie Gronie, najprodavanijeg piva u Poljskoj, a Tyskie Browary Książęce (ili samo Tyskie) je impresivan skup zgrada koji uključuje i divan mali muzej, otvoren za javnost za razgledanje. Tura traje oko 2 i po sata, a sprovodi vas prijateljski raspoložen vodič koji govori engleski i posetioce vodi ceo proces nastanka piva.

 

Aušvic: Na oko 50 kilometara zapadno od Krakova nalazi se maleni grad Osvjenćim koji je nakon nemačke okupacije Poljske septembra 1939, priključen nemačkoj i ime mu je promenjeno u Aušvic. Ovo mesto palo bi u zaborav da nije bilo nacističke odluke da se ovde podigne koncentracioni logor Auschwitz-Birkenau (kasnije i logor smrti).  Ovde su Jevreji i ostali narodi masovno dovođeni u logor i ubijani na najokrutnije načine. U koncentracioni logor Aušvic ukupno je deportovano 1,3 miliona ljudi iz raznih delova Evrope. Od tog broja, ovde ih je pobijeno 1,1 milion, od čega milion Jevreja.

Pustinja Bledovska: Poljska zaista ima pustinju, i to jednu od najvećih u Evropi. Nalazi se na 40 kilometara severozapadno od Krakova, formirana pre nekoliko hiljada godina od topljenja glečera. Posetioci ovde mogu biti svedoci prirodnih peščanih oluja, a ovde je i federmaršal Romel trenirao svoj odred “Pustinjskih pacova” tokom Drugog svetskog rata. Napušteni vojni bunkeri i danas se mogu pronaći “razbacani” unaokolo.

 

Iako nam vremenski uslovi ne nagoveštavaju dolazak zime, mi mislimo na vas i „first minute“ novogodišnje ponude.

Kompletan program pogledajte na OVDE.

Ukoliko želite da budete u toku sa najnovijim ponudama pratite i zvaničnu facebook stranicu agencije Globo Tours!

Više informacija takođe možete dobiti pozivanje broja telefona : 023 510 427

Udobne cipele, pasoš u ruke i krenite put Krakova u šetnju po njegovim prelepim ulicama.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh