I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Dr Marjanović: Glaukom sada otkrivamo pre nego što ošteti vid

Tihi kradljivac vida i drugi uzrok slepila u svetu, glaukom, čini čak 30% svih očnih bolesti. U Srbiji od glaukoma boluje oko 100.000 ljudi.

„Propadanje očnog živca dovodi do sužavanja vidnog polja, zbog čega pacijent na kraju vidi kao kroz cev. Problem je što se to dešava toliko postepeno, da se bolest ne otkriva sve dok ne dođe do odmaklih faza.“– upozorava docent dr Ivan Marjanović, načelnik operativnog bloka Klinike za očne bolesti u Kliničkom centru Srbije i stručni konsultant Očnog centra Perfect Vision iz Subotice.

Koji su znaci glaukoma u kasnoj fazi?

– Glaukom može da uoči samo lekar, na redovnom i detaljnom oftalmološkom pregledu. Čak ni u kasnijim fazama bolesti simptomi nisu izraženi, jer gubitak vidnog polja nikada nije u centru vidnog polja. To je kao da vam neko sužava vidno polje, ali toliko postepeno, po jedan ili dva stepena za nekoliko meseci. Pacijent se nesvesno prilagođava i za njega takvo stanje postaje „normalno“, sve dok ne dođe gotovo do krajnjeg stadijuma.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U kojoj fazi se bolest može dijagnostikovati?

– Dijagnostičke procedure su sve bolje. Ranije se bolest otkrivala tek kada se pojave promene u vidnom polju, odnosno kada je već propalo 25-30% nervnih vlakana. Zatim je dijagnostika HRT omogućila da se bolest otkrije kada propadne 3-5% retinalnih nervnih vlakana, dok je sada OCT omogućio da se ukaže na postojanje mogućnosti da nastane glaukom, pre prvih oštećenja.

Da li je glaukom uvek povezan sa očnim pritiskom?

– Najčešće je tako. Ipak, glaukom ne mora da bude praćen povišenim vrednostima očnog pritiska. Bolest može da nastane i kada su vrednosti pritiska normalne. Postoje i obrnute situacije, kada su vrednosti očnog pritiska iznad prosečnih vrednosti, ali pacijent nema glaukom. Ukoliko ima genetske predispozicije, povišeni pritisak je uvek potrebno pratiti i lečiti u najranijim stadijumima.

 Postoje različiti preparati za glaukom koji se prodaju na tržištu?

– Imao sam priliku da vidim da se koriste različiti vitamini koji se ubrizgavaju u očni živac, kapi i „šećerne vodice“ koje se prodaju kao rešenje. Zbog toga ovom prilikom apelujem da se nikako ne poseže za takvim „rešenjima“. U zvaničnoj medicinskoj praksi to ne postoji nigde u svetu, i mnogi lekari su šokirani da se tako nešto uopšte i propagira.

Kako se leči glaukom?

– U 60-70% slučajeva pacijenti se uspešno leče medikamentno, dok je kod 20-30% slučajeva potrebna operacija, laserska ili hirurška. Uspešnost lečenja zavisi od starosti, stepena bolesti i mnogih drugih faktora. Hirurško lečenje je poslednji stadijum u kome se primenjuje klasična operativna tehnika ili minimalno invanzivna hirurgija, koja podrazumeva ugradnju stentova ili šantova. Ali, moram naglasiti da se glaukom ne može izlečiti, već samo usporiti njegovo napredovanje čime će se pacijentu sačuvati upotrebljiva vidna funkcija.

Izvor: http://perfectvision.es/2018/11/glaukom-sad-otkrivamo-pre-nego-sto-osteti-vid/

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh