I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Eger – prelepa banja i centar vinskog regiona

SPA vikend u Egeru za samo 59 evra.

eger (1)

Eger je danas jedno od najpopularnijih turističkih destinacija u Mađarskoj, zbog svojih brojnih znamenitosti, barokne arhitekture i kulturno-istorijskih spomenika u gradu i okoloni koje vredi obići. Zamak, bazilika, minater, vinski podrumi su samo vrh ledenog brega, preporučujmo da za posetu Egeru izdvojite nekoliko dana. 

Eger je grad i sedište oblasti Heveš, veruje se da njegovo ime potiče od naziva drveta „Egerf”, koje raste na obali istoimene rečice.  Njegova utvrđenja su uspešno odolevala napadima Turaka tokom 16. veka. Najčuvenija je egerska odbrana kada je 2.100 građana odbilo vojsku od 80.000 Turaka. Međuutim,1596. godine Turci uspevaju da osvoje grad, a Hrišćani su ga ponovo preuzeli tek 1687. godine. Iz doba turske vladavine potiče i 35 metara visok minaret, najseverniji turski minaret u celoj Evropi, kao i tursko kupatilo.

eger2 (2)

VINO – SPAS OD TURAKA

Okolina Egera je poznata po proizvodnji kvalitetnih i nagrađivanih vina. Tradicija proizvodnje vina u ovom kraju stara je preko hiljadu godina, a pojedini vinski podrumi datiraju još iz 16. veka. Čuveno je vino Bikova krv, bikavér. Bikova krv se inače odnosi na legendu koja kaže da su Mađari imali snagu, dovoljnu da se uspešno bore protiv mnogo većeg broja Turaka, prilikom odbrane grada kada znatno malobrojniji Mađari nisu imali ništa da piju osim crvenog vina. Njihove brade, obojene od vina u crveno i divlje oči su prestrašili Turke, koji su mislili da su Mađari popili bikovu krv.

U gradu se nalazi ulica po imenu Dolina lepih žena, nazvana po okolnoj dolini (mađarski Szépasszonyvölgy) i u njoj se može probati između ostalih, belih i crvenih vina iz doline i specijalno začinjeno belo vino i to iz jednog od 200 vinskih podruma načičkanih u ovoj ulici.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Najposećeniji spomenik je Egerska tvrđava, stara preko 700 godina, koja se nalazi na obroncima iznad grada i sa koje se pruža prelep pogled na turski minaret i na rečicu Eger. 

eger3 (1)

Centar Egera predstavlja pravi dragulj za obožavaoce baroknog stila. Preko puta Bazilike, druge po veličini u Mađarskoj, izgrađene u neoklasičnom, nalazi se Lyceum ili “Eszterhaszyjev” učiteljski fakultet izgrađen u stilu baroka. Ispred same zgrade nalazi se širok i prostran plato odnosno šetalište, a ono što je izdvaja u odnosu na sve slične građevine je barokna biblioteka izuzetne vrednosti, lepote i raskoši. Danas biblioteka sadrži preko 150.000 knjiga, od kojih su neke izuzetne starosti i značaja, kao što je na primer potpisano Mocartovo pismo.

Glavni trg koji se često naziva barokni dragulj Evrope, zove se još i Dobov trg, jer je posvećen kapetanu Dobu koji je vodio čuvenu, odbranu od Turaka, koju smo ranije spomenuli, a kome je još posvećena i crkva Minorit, za koju neki smatraju najlepšom crkvom u Mađarskoj. 

eger4 (1)

Kapija Fazola predstavlja fantastičan primer umetničke obrade kovanog gvožđa, izuzetne vrednosti i lepote. Kapija je smeštena na ulazu u skupštinu okruga Heveš, koja je i sama je po sebi znamenitost koju ne bi valjalo zaobići. Park nadbiskupa Eszterhaszyja prostire se na nekoliko hektara i u vreme nadbiskupa bio je korišćen za lov, odnosno bio je namenjen samo njemu. Prelepo je uređen, ispresecan mnogobrojnim stazama, rečicom preko koje prelazi mostić, prepun cvetnih aleja i drvoreda. Inače, biskup je veoma zaslužan za razvoj vinogradarstva. Između ostalog, naredio je izgradnju brojnih hodnika – podruma ispod bazilike i svoje palate. Nadbiskupova palata, sedište biskupa i nadbiskupa počev od 18. veka, sa još jednom prelepom kapijom na ulazu, predstavlja znamenitost Egera koju bi takođe valjalo posetiti. U njoj se mogu videti, vredni zlatni i srebrni crkveni predmeti kao što su razne posude, odeća i izvezeni predmeti od tekstila i drugi. Naročito su interesantni pokloni koje je tadašnji biskup Egera primio od carice Marije Terezije.

Eger je grad mnogobrojnih muzeja kao što su Muzej oružja, marcipana, muzej pisca Gárdonyija Geze i sportskog muzeja u kojima je uživanje zagarantovano.

Detaljne informacije o programu putovanja možete dobiti na vebsajtu Solaris travela, FB stranici ili nas pozovite na 023.610007 .

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh