I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Dr Ivošević odgovara na vaša pitanja – sve što ste hteli da znate o operaciji katarakte

U našu redakciju često pristižu vaša pitanja na različite teme. Jedna od uvek aktuelnih tema jeste i operacija katarakte.

Kako bismo pružili stručne odgovore na vaša pitanja, kontaktirali smo specijalistu oftalmologije dr Branku Ivošević (Očni centar Perfect Vision – Kuća zdravlja iz Subotice). Njene odgovore u vezi operacije katarakte, oporavka i efekta koji se postižu, prenosimo u celosti.

Da li se katarakta može izlečiti lekovima?

dr Ivošević: Uprkos velikim zabludama, kataraktu nije moguće izlečiti lekovima, ali ni naočarima sa jačom dioptrijom niti posebnom ishranom. Katarakta se može ukloniti isključivo operacijom.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Da li moram da čekam da katarakta sazri da bih otišao na operaciju?

dr Ivošević: Ovaj stav je davno prevaziđen i za njega nema mesta u savremenoj hirurgiji katarakte. Preporuka je da seoperacija izvrši onda kada tegobe koje katarakta izaziva počnu da otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Što se operacija izvrši u ranijoj fazi, bezbednija je, oporavak je brži i lakši, a postoperativni rezultati pouzdaniji.

Da li je pacijent budan tokom operacije katarkte?

dr Ivošević: Operacija katarakte se radi u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, tako da je pacijent tokom operacije budan, svestan, u komunikaciji sa lekarom.

Da li operacija katarakte boli?

dr Ivošević: Zahvaljujući lokalnoj anesteziji, koja se ukapava u oko, operacija je bezbolna.

Koliko traje operacija i da li se leži u bolnici posle operacije?

dr Ivošević: Operacija katarakte traje oko 10-15 minuta. U pitanju je dnevna hirurgija, što znači da nema potrebe za hospitalizacijom. Pacijent pola sata posle operacije ide kući i dolazi sutradan na prvu kontrolu.

Da li će mi posle operacije katarakte trebati naočare?

dr Ivošević: Ukoliko se tokom operaciju ugradi standardno intraokularno sočivo, pacijent dobijadobar vid na daljinu, bez potrebe za nošenjem naočara, dok će mu za blizinu biti potrebne naočare. U slučaju ugradnje premium sočiva pacijenti vide dobro i na daljinu i na blizinu i velika većina nema potrebu za nošenjem naočara.

Koliko traje oporavak posle operacije katarakte?

dr Ivošević: Već dan-dva nakon operacije, kod većine pacijenata se postiže značajno poboljšanje vida. Uz primenu terapije, pravilne higijene oka i preporučenog životnog režima, povratak svakodnevnim obavezama je moguć nakon pet do sedam dana. Teže fizičke i sportske aktivnosti treba izbegavati tokom prve tri do četiri nedelje.

Da li se posle operacije može vratiti katarakta?

dr Ivošević: Ne, nakon operacije nije moguće da se katarakta ponovo javi na operisanom oku, jer se tokom operacije pomoću ultrazvučnog aparata iz kapsularne vrećice uklanja se prirodno zamućeno sočivo koje se u njoj nalazi i na njegovo mesto se postavlja veštačko intraokularno sočivo. Ovo sočivo, koje ostaje trajno u oku, postajući njegov sastavni deo i preuzimajući funkciju prirodnog sočiva, se ne može zamutiti.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh