I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Dr Ivošević odgovara na vaša pitanja – sve što ste hteli da znate o operaciji katarakte

U našu redakciju često pristižu vaša pitanja na različite teme. Jedna od uvek aktuelnih tema jeste i operacija katarakte.

Kako bismo pružili stručne odgovore na vaša pitanja, kontaktirali smo specijalistu oftalmologije dr Branku Ivošević (Očni centar Perfect Vision – Kuća zdravlja iz Subotice). Njene odgovore u vezi operacije katarakte, oporavka i efekta koji se postižu, prenosimo u celosti.

Da li se katarakta može izlečiti lekovima?

dr Ivošević: Uprkos velikim zabludama, kataraktu nije moguće izlečiti lekovima, ali ni naočarima sa jačom dioptrijom niti posebnom ishranom. Katarakta se može ukloniti isključivo operacijom.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Da li moram da čekam da katarakta sazri da bih otišao na operaciju?

dr Ivošević: Ovaj stav je davno prevaziđen i za njega nema mesta u savremenoj hirurgiji katarakte. Preporuka je da seoperacija izvrši onda kada tegobe koje katarakta izaziva počnu da otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Što se operacija izvrši u ranijoj fazi, bezbednija je, oporavak je brži i lakši, a postoperativni rezultati pouzdaniji.

Da li je pacijent budan tokom operacije katarkte?

dr Ivošević: Operacija katarakte se radi u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, tako da je pacijent tokom operacije budan, svestan, u komunikaciji sa lekarom.

Da li operacija katarakte boli?

dr Ivošević: Zahvaljujući lokalnoj anesteziji, koja se ukapava u oko, operacija je bezbolna.

Koliko traje operacija i da li se leži u bolnici posle operacije?

dr Ivošević: Operacija katarakte traje oko 10-15 minuta. U pitanju je dnevna hirurgija, što znači da nema potrebe za hospitalizacijom. Pacijent pola sata posle operacije ide kući i dolazi sutradan na prvu kontrolu.

Da li će mi posle operacije katarakte trebati naočare?

dr Ivošević: Ukoliko se tokom operaciju ugradi standardno intraokularno sočivo, pacijent dobijadobar vid na daljinu, bez potrebe za nošenjem naočara, dok će mu za blizinu biti potrebne naočare. U slučaju ugradnje premium sočiva pacijenti vide dobro i na daljinu i na blizinu i velika većina nema potrebu za nošenjem naočara.

Koliko traje oporavak posle operacije katarakte?

dr Ivošević: Već dan-dva nakon operacije, kod većine pacijenata se postiže značajno poboljšanje vida. Uz primenu terapije, pravilne higijene oka i preporučenog životnog režima, povratak svakodnevnim obavezama je moguć nakon pet do sedam dana. Teže fizičke i sportske aktivnosti treba izbegavati tokom prve tri do četiri nedelje.

Da li se posle operacije može vratiti katarakta?

dr Ivošević: Ne, nakon operacije nije moguće da se katarakta ponovo javi na operisanom oku, jer se tokom operacije pomoću ultrazvučnog aparata iz kapsularne vrećice uklanja se prirodno zamućeno sočivo koje se u njoj nalazi i na njegovo mesto se postavlja veštačko intraokularno sočivo. Ovo sočivo, koje ostaje trajno u oku, postajući njegov sastavni deo i preuzimajući funkciju prirodnog sočiva, se ne može zamutiti.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh