I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Dr Branka Ivošević: Koliko su zaista opasne loše naočare?

Svi smo svedoci toga da se danas dioptrijske i sunčane naočare mogu nabaviti u kineskim prodavnicama, uličnim ili pijačnim tezgama, gde za svega 200-300 dinara možete kupiti naočare “kakve poželite”. Međutim, da li su te naočare bezbedne za naše oči?

O ovoj temi razgovarali smo sa dr Brankom Ivošević, oftalmologom očnog centra “Perfect Vision” iz Subotice (poliklinika „Kuća zdravlja”).

Dr Branka Ivošević: Jedini način preciznog određivanja dioptrije je detaljan pregled oftalmologa koji obuhvata: određivanje vidne oštrine, pregled prednjeg segmenta oka na biomikroskopu, pregled očnog dna na široke zenice i merenje očnog pritiska. Nakon toga, pacijent odlazi kod optičara koji pravi stakla po receptu oftalmologa. Važno je naglasiti da optičari nisu kvalifikovani za obavljanje pregleda. Isto tako, kada su u pitanju pijačne tezge i kineske prodavnice, odokativni izbor naočara od lošeg materijala i sa neadekvatnom dioptrijom, bez obavljenog kompletnog očnog pregleda, zapravo je potencijalni, tihi ubica dobrog vida.

Nošenje naočara sa pogrešnom, neodgovarajućom dioptrijom može izazvati brojne tegobe kao što su: glavobolje, zamagljenje vida, bol u očima, zamor i suzenje očiju, treperenje pred očima a ponekad i duple slike.

U odabiru naočara za sunce takođe treba biti obazriv. 

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dr Branka Ivošević: Nošenjem naočara za sunce bez UV zaštite,, a pri gledanju kroz nekvalitetna stakla zenice se šire i tako propuštaju opasne UV zrake.” kaže dr Ivošević. “Ovakva stakla nemaju nikakvu zaštitu, iskrivljuju vidno polje i izlažu očne mišiće velikom naporu, što može dodatno oštetiti vid. Moguća je pojava oftalmije (sitne erozije rožnjače) koja je veoma bolna ali i duplikature sluznice oka (pterigijum) ili zamućenja očnog sočiva (katarakta) kada je operacija neizbežna. Osobama sa plus ili minus dioptrijom, ovakva stakla dodatno štete jer blago deformišu perspektivu gledanja što može izazvati dodatni rast dioptrije.

Pitali smo doktorku na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine sunčanih naočara?

Dr Branka Ivošević: Uvek svojim pacijentima savetujem da od prodavca traže sertifikat koji dokazuje procenat zaštite od UV zračenja, kao i od kojih UV zraka štite. Obavezno moraju imati oznaku “CE” i mora jasno da piše gde su proizvedene. Ukoliko naočare imaju oznaku da su “polarizovane”, to znači da smanjuju odblesak sunca od površina, ali ne i da štite od UV zračenja. Jedini način da se uverimo da su naočare „prave“ je da pogledamo u sunce. Ako nema blještanja ili prevelikog kontrasta boja u okolini, onda kupujemo ispravnu robu. Najbolje je sunčane naočare kupovati u proverenim specijalizovanim prodavnicama koje nabavljaju robu od renomiranih proizvođača i od zvaničnih distributera.” završava dr Ivošević.

UV zračenje je prisutno tokom čitave godine, ali je najopasnije u letnjim mesecima (u periodu od 11 do 15h), kao i na snegu. Posebno su osetljive dečije oči i zato ako ne možete da priuštite kvalitetne naočare, zaštitite ih kačketom ili vizirom.

ZAKAŽITE VAŠU BESPLATNU KONSULTACIJU!

Ukoliko ste zainteresovani za operaciju katarakte ili laserskog skidanja dioptrije, pozovite 024/55-75-75 i zakažite lični termin za razgovor sa lekarom, tokom kog ćete dobiti sve potrebne informacije i otkloniti sumnje i strahove.

Šta obuhvata kompletan očni pregled i koliko često ga treba raditi?

OČNI CENTAR “PERFECT VISION”

(POLIKLINIKA “KUĆA ZDRAVLJA”)

SENĆANSKI PUT 15, SUBOTICA

TEL: 024/55-75-75

WWW.PERFECTVISION.RS

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh