I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Dijabetičari, čuvajte vaš vid!

Šećerna bolest (dijabetes) izaziva brojne probleme sa vidom kao što su promene na prednjem delu oka (rožnjači), povišen očni pritisak, neovaskularizacija, katarakta i oboljenje vidnog živca (optička neuropatija).

Ipak, najčešće oboljenje je dijabetesna retinopatija, koja se javlja kod više od 85 odsto dijabetičara.

dijabetesna-retinopatija

Kako nastaje dijabetesna retinopatija?

Dugotrajne povišene vrednosti šećera u krvi oštećuju krvne sudove očnog dna (retine) i oni vremenom počinju da propuštaju tečnost ili krv. Javlja se začepljenje (okluzija) kapilara očnog dna, što dovodi do nedostatka kiseonika i pojave patoloških krvnih sudova koji uzrokuju nova krvarenja u oku. Krajnji ishod je potpuno propadanje tkiva mrežnjače i u najgorem slučaju slepilo. Dijabetesna retinopatija može nastati kod dijabetesa tip 1 posle pet i više godina od početka bolesti, a kod dijabetesa tip 2 u svim fazama.

Simptomi

Sa pojavom prvih promena na očnom dnu, pacijent ne oseća nikakve smetnje. Tek kada ove promene zahvate žutu mrlju (tačku jasnog vida), pacijent primećuje da mu vid postaje zamućen i nejasan. Nažalost, lečenjem se ne mogu popraviti već nastala oštećenja vida, pa što se kasnije započne terapija, sve je teže postići zadovoljavajući efekat. Na kraju, jedina opcija kojom se može očuvati tek minimalni vid, jeste složeni operativni zahvat tzv. vitrektomija.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Lečenje

Jedini adekvatan i u svetu priznat način lečenja je laser fotokoagulacija očnog dna (LFC), kojom se može usporiti ili u najboljem slučaju zaustaviti propadanje vida. Ovo je ambulantni zahvat koji traje 10-15 minuta po oku i izvodi se u kapljičnoj anesteziji. LFC žute mrlje (“mali laser”) potpomaže smanjenje postojećeg otoka žute mrlje i vrši se u jednom aktu. Panretinalna LFC (“veliki laser”), koja se vrši u više navrata, ima za cilj uništavanje ishemične zone mrežnjače i smanjenje oslobađanja faktora rasta patoloških krvnih sudova.

Prevencija je veoma važna!

Pacijenti koji boluju od dijabetesa duže od pet godina, treba da odlaze na redovne očne preglede najmanje jednom godišnje, kako bi se promene uočile u početnom stadijumu i kako bi se pravovremeno započelo lečenje.

Očni centar poliklinike “Kuća zdravlja” iz Subotice, zahvaljujući najnovijoj tehnologiji i vrhunskim stručnjacima iz oblasti retine, primenjuje savremene metode i intervencije u lečenju dijabetesne retinopatije.

Više informacija možete dobiti pozivom na broj 024/55-75-75 ili jednostavnim klikom na: perfectvision.rs/usluge/dijabeticna-retinopatija/

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh