I love Zrenjanin portal

 • Zr oglasi
 • 3D gradjevinska kuca
 • Harmonija Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Mislite da vama draga osoba ima kataraktu? Evo šta treba da uradite…

Vaša majka ili otac, baka ili deka, rođak ili rođaka u starijoj životnoj dobi se žali da sve slabije vidi. Kada gleda televizor, sve više se približava ekranu. Čitanje polako postaje nemoguća misija. Voli da vozi, ali sve teže čita saobraćajne znake. Iz dana u dan vaša voljena osoba postaje sve nesigurnija, jer joj i obavljanje svakodnevnih poslova polako postaje teško.

Moguće je da je i vaša voljena osoba jedna od mnogobrojnih ljudi kojima je vid oslabio zbog katarakte ili sive mrene.

Dijagnostikovanje katarakte

Logičan korak je zakazivanje oftalmološkog pregleda na kom će lekar proveriti vid. Ali često starije osobe negiraju oboljenja koja prate njihovu životnu dob, traže izgovore („nije to ništa, dobro mi je.“) ili alternativna rešenja („samo mi trebaju jače naočare“).

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nažalost, jače naočare pa ni posebni lekovi, neće izlečiti kataraktu. Zato vam donosimo nekoliko saveta kako diskretno pomoći osobi da prepozna da možda ima katarkatu i da je potrebno posetiti oftalmologa:

Simptomi katarakte

 • Da li ti je mutno ili maglovito dok čitaš?
 • Da li često kupuješ nove naočare sa jačom dioptrijom?
 • Da li ti se pojavljuju duple slike?
 • Da li su boje izbledele?
 • Da li često vidiš plavičastu boju?
 • Da li ti je zenica postala beličasta i siva?

Ovo su neki od simptoma koji mogu nedvosmisleno ukazivati na kataraktu. Čak ako postoji samo jedan ili dva od ponuđenih simptoma, neophodno je obaviti oftalmološki pregled.

Informišite se o katarakti

U današnje vreme, na internetu su dostupne sve najosnovnije informacije o tome šta je katarakta, koji su simptomi, kako se leči, koje su posledice neadekvatnog ili kasnog lečenja. Pomozite vašoj dragoj osobi da shvati ozbiljnost ovog oboljenja i važnost pravovremenog odlaska na oftalmološki pregled.

Iskustva pacijenata posle operacije katarakte

Ukoliko postoji strah od odlaska kod lekara ili od mogućeg operativnog zahvata, Iskustva drugih pacijenata, mogu biti od velike pomoći. Na sajtovima klinika koje pružaju ovu uslugu, postoje rubrike sa iskustvima operisanih pacijenata. Još bolja opcija jesu poznate osobe iz okruženja koje će iz prve ruke moći da prenesu sve kroz šta su prošli i na taj način uliti poverenje i odganati strah.

Budite na raspolaganju

Vašoj dragoj osobi će biti potrebna podrška. Ukoliko ste u mogućnosti, budite sa njom na pregledu i eventualnoj operaciji. Budite brižni, puni razumevanja i dajte do znanja da ste tu za nju.

Izvor: http://katarakta.rs/

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
 • Divider

 • Divider
Na vrh