I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Cvećara Evergreen: Spoj tradicije, iskustva i novih trendova

Pokretanje sopstvenog posla oduvek je bio izazov za one koji se na to odluče. Biti sam svoj gazda ima svoje prednosti, ali i brojne poteškoće i probleme koji se moraju u hodu rešavati. Nema mnogo onih koji se mogu pohvaliti da su prebrodili ozbiljne krize koje smo imali u državi i opstali na tržištu, kao što je to slučaj sa cvećarom Evergreen, koja uspešno posluje već 33 godine. Šta je tajna uspešnog rada, koliko je važno prilagođavati se potrebama kupaca, zašto se moraju pratiti novi trendovi i da li je druga generacija vlasnika jednako uspešna u poslovanju kao prva pitali smo Jovana Momirskog, jednog od vlasnika cvećare Evergreen.

Cvećara Evergreen osnovana je, sada već davne, 1988. godine. Od male porodične fime, Evergreen je za tri decenije uspeo da preraste u jednu od najvećih cvećara u Srbiji, koja se bavi isključivo prodajom cveća, ne i baštenskih alata. I dalje je u porodičnom vlasništvu, jer su ovim poslom nastavila da se bave deca osnivača.

„Cvećara Evergreen je opstala zahvaljujući vrednom radu. Kao i u svakom drugom poslu, i kod nas je bilo određenih problema, uspona i padova. Za uspešno poslovanje najvažnije je da se prate trendovi i da se osluškuje tržište. Trend je ono što je u datom momentu popularno, a tržište ono što traže potrošači. Ko to uspe da spoji on može i da zadovolji mušterije i da isprati novine koje se pojavljuju“, počinje priču Jovan Momirski, jedan od vlasnika cvećare Evergreen.

Nije bilo lako, ali je cvećara Evergreen odolela svim dosadašnjim izazovima

Nekoliko godina nakon osnivanja, vlasnici cvećare Evergreen, suočili su se sa brojnim izazovima, kao što su hiperinflacija, sankcije, bombardovanje zemlje u kojoj posluju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Tih godina cvećarstvo kao industrija nije bilo toliko razvijeno u Srbiji. Oslanjali smo se uglavnom na okolne zemlje – Hrvatsku, Makedoniju, Bugarsku… Mada ni tamo tržište nije bilo razvijeno kao što je sada. U to vreme nije bilo ni veće saradnje sa Holanđanima. To je usledilo tek kasnije. Kažem, bilo je izazova, ali prebrodili smo to“, objašnajva naš sagovornik.

Prilikom prepuštanja posla mlađima u porodici jako je bitno da stariji zaista žele to da urade

Biti druga generacija u nekom poslu nosi veliku odgovornost.

„Roditelji su vodili cvećaru 26 godina. Brat i ja smo od kada znamo za sebe bili u firmi i stalno smo nešto radili. Dobijali smo sitne posliće kao što su čišćenje, orezivanje, zalivanje… 2014. godine mi smo izrazili želju da preuzmemo posao i da nastavimo porodični biznis, bez obzira što smo obojica završili druge fakultete. Brat je završio elektrotehniku, a ja hotelijerski menadžment. Znanje koje smo sticali godinama u cvećari nas je odredio da nastavimo da radimo to što su naši roditelji pokrenuli. Oni su nam prepustili da vodimo posao, naravno, uz konstantno savetovanje u početku. Poslednjih nekoliko godina sami donosimo odluke. Tek sada razumem šta je značilo kad su nam govorili da je bila kriza 90-ih. Tako ću i ja svojoj deci moći da pričam o ovoj sadašnjoj krizi sa koronom“, kaže Momirski.

„Zahvalan sam im na poverenju koje su nam ukazali. Nesugalsice između starijih i mlađih postoje u svemu, ne samo u biznisu. Zato je jako bitna želja starijih da prepuste posao i kada ona postoji, sve će biti mnogo lakše. Takođe, i onaj ko preuzima posao treba zaista da želi to da radi. Da to ne shvata kao nametnutu obavezu. Ja ne mogu da se setim da su mi roditelji ikada nametali da moram da preuzmem cvećaru. Nije problem toliko što mladi nemaju iskustva, koliko to što stariji iz želje da zaštite svoju decu, neće da im prepuste odgovornost da vode posao. Nemoguće je da oni nikada nisu napravili ni jednu grešku dok su vodili posao. Velika je odgovornosti, ali i izazov da se u ovim vremenima uspešno posluje. Nismo tu u pitanju samo mi, već i naši zaposleni. Njihove porordice zavise od ovog posla“, ističe naš sagovornik.

Da bi sistem uspešno funkcionisao zaposleni moraju da budu zadovoljni poslom koji rade

Da biste imali dobrog radnika morate da ga negujete. Baš kao i cveće.

„Zaposleni su jako bitni, kao i odnos prema njima. U našoj firmi ne postoji stroga hijerarhija, jer mi nismo toliko veliki sistem da to mora da postoji. Zaposlni mora da se poštuje, jer samo zadovoljan radnik može da doprinese kvalitetu i da dolazi rasterećen na posao. Ako postoji pritisak i ako dolazi sa saznanjem da će neko na poslu da ga maltretira onda će biti nezadovoljan i neće se zadržati na tom radnom mestu. Niko neće da radi tamo gde mu je neprijatno. Ja kao vlasnik svojim primerom pokazujem i zaposlenima i mušterijama da ništa nije sramota raditi. Dešava se i da dođem ranije na posao, da ostanem duže, da vozim dostave, čistim… Onaj ko misli da će na početku odmah biti gazda taj greši. Najbolje je svojim primerom pokazati kako i šta treba da se radi. Zaposleni to znaju da cene“, kaže Momirski.

„Takođe, jako je bitno i usavršavanje zaposlenih. Ali, najvažnije je poverenje koje vam oni pružaju. Ako meni radnik kaže da bi možda bilo bolje da nešto uradimo na način na koji on smatra, ja to prihvatim. Nekada se nešto pokaže dobrim, nešto ne. Ono što je dobro usvajamo, što nije odbacujemo i idemo dalje. Cvećarstvo je posao u kojem dolazi do izražaja kreativnost i zato zaposleni moraju da imaju slobodu. Mašta mora da se pusti i onda se ona samo nadograđuje. U početku su u cvećari Evergreen radili samo moji roditelji, a sada već imamo stabilan broj zaposlenih. Oni mogu da odole velikim gužvama, ali i da se posvete svakoj mušteriji dovoljno“, dodaje naš sagovornik.

U cvećari Evergreen neguju tradiciju, ali i nameću nove trendove

Dostupnost informacija na interenetu omogućava da se trendovi sa jednog kraja sveta vrlo brzo i lako prenesu na drugi. Zbog toga u cvećari Evergreen s pažnjom prate novine u ovoj industriji na svetskom tržištu.

„Mislim da nove trendove treba da pratimo, ali ne i da ih se slepo držimo. Ne treba sve što izbace stranci mi odmah da preuzimamo. Po meni, u Srbiji postoje i te kako kreativni aranžeri koji diktiraju trend i u regionu i šire. Najbitnije je da to što se napravi našim mušterijama bude lepo. Može nešto da bude popularno u Americi ili Japanu, a da kod nas ne prolazi. Cvećarstvo u Srbiji prati svetske trendove, ali i postavlja nove trendove“, kaže Momirski.

Navike potrošača se razlikuju, ali su u cvećari Evergreen spremni  da odgovore na sve zahteve.

„Najviše se traže ruže. Različitih boja i sorti. Idustrija se razvija, nude se nove sorte, nove vrste koje svojim karakteristikama doprinose lepšem izgledu aranžmana. Ljiljani se isto traže. Tu su i gerberi. I kod njih postoje nove sorte koje mi možda nismo ni videli, a opet podsećaju na klasiku. Karanfil se vratio na velika vrata, ali to nije standardni crveni karanfil, već su u pitanju nove, modifikovane boje. Ima i mušterija koje uvek traže nešto novo i drugačije. Nešto za šta neko ko se ne bavi cvećarstvom nikada ne bi ni rekao da je cvet, a jeste. Bitno je da izbor bude veliki“, objašnjava naš sagovornik.

Cvećarstvo je industrija u kojoj se stalno nešto novo uči

U Evergreenu su uspešno spojili tradiciju i nove tehnologije.

„Tradicija se ogleda kroz kvalitet i iskustvo, a moderne tehnologije se uglavnom vezuju za načine pakovanja i aranžiranja. U svakom slučaju ovo je jedna industrija u kojoj se konstantno uči. Ne može da se nauči zanat i kaže to je to. Stalno morate da se usavršavate. Kombinovanje tradicije i modernog podrazume da se, recimo, stavlja hrana u bukete. Tu su čajne kobasice, voće, povrće, čokolade… To je sad i te kako popularno. Iskustvo je bitno, ali mora da se vidi šta je novo, šta se sa čim kombinuje, a šta se više ne kombinuje. Za pakovanje se opet vratio papir sa dezenom novina i onaj tzv. mesarski papir, krem. Najvažnije je, ipak, da kada se sve to ukombinuje ima neki smisao“, kaže Momirski.

Onlajn prodavnica cvećare Evergreen

Da u cvećari Evergreen idu u korak sa vremenom pokazuje i to što su pre nešto manje od godinu dana na adresi www.evergreen.rs pokrenuli svoju onlajn prodavnicu.

“Onlajn prodavnicu smo pravili sa velikom pažnjom, primenjujući sve standarde koji postoje u ovakvom načinu poslovanja. Iako postoji mogućnost da kod nas poruče cveće preko društvenih mreža, u ovom periodu kada je bilo rizično izlaziti iz kuće hteli smo da našim mušterijama damo još jednu mogućnost za kupovinu cveća. Da to mogu da urade bez obaveze da nas zovu. Da u miru svoje kuće mogu da pogledaju našu ponudu buketa, aranžmana i da u samo nekoliko klikova poruče ono što žele. Kupci treba da popune određenu formu, ostave podatke i kažu da li žele da se njima dostavi aranžman ili da se nosi na određenu adresu. Veoma lako i brzo se sve završava”, objašnjava naš sagovornik.

Preko onlajn prodavnice u cvećaru Evergreen stižu porudžbine iz celog sveta

Da je otvaranje onlajn prodavnice bila dobra odluka svedoči i činjenica da u Evergreenu sada cveće ne kupuju samo potrošači iz Zrenjanina, već iz cele Srbije i inostranstva.

“Poručivali su cveće iz Australije, Rusije, Venecuele… Ljudi, bez obzira što su daleko, mogu nekome ovde da pošalju cveće. Iz celog sveta. Stranci su navikli na taj način kupovine, a mi to polako usvajamo. Kada je reč o Srbiji porudžbine nam stižu iz Novog Sada, Subotice, Niša, Leskovca, Beograda, Čačka… Za isporuku postoje dve opcije. Jedna je da mi lično dostavljamo aranžmane, a druga da to uradimo preko naših kooperanata iz nekih drugih gradova, kako bi se smanjili troškovi dostave, jer oni realno postoje. Plaćanje se vrši onlajn ako se nosi na adresu na kojoj mi nemamo dodira sa poručiocem. Ukoliko cveće nosimo onome ko je poručio onda može da se plati po preuzimanju”, objašnjava naš sagovornik.

Pandemija korona virusa uticala je na sve sfere privede, pa tako i na cvećarstvo.

“Prvo, korona je uticala na to da proizvođači u Holandiji smanje svoju proizvodnju, jer nisu mogli da isporučuju cveće zbog zatvaranja granica. Najveći deo našeg asortimana stiže iz Holandije. Čim je proizvodnja bila smanjena, bilo je manje dostupnog cveća za nas koji smo mogli da radimo. Zatim, smanjio se broj ljudi koji se kreće po gradu, pa se smanjila i kupovina cveća. Ono što je bilo dobro u tom prvom trenutku jeste to što su ljudi bili kod kuće, pa su se posvetili sređivanju životnog prostora. U tom trenutku smo im ponudili ono što im je bilo potrebno. Tu, pre svega, mislim na biljke za spolja. I upravo se tu videlo zašto je bitno da osluškujemo tržište. Nije bilo svadbi, velikih rođendana, proslava… Ljudi nisu toliko kupovali aranžmane, ali su tražili biljke za spolja. I sada je situacija slična”, kaže Momirski.

U cvećari Evergreen se trude da obezbede najkvalitetnije i najsvežije cveće koje će dugo da traje

U cvećari Evergreen možete pronaći cveće za sve prilike.

“Odnos cene i kvaliteta je jako bitan, kao što je važno i da za sve mušterije imate ponudu. U ovom poslu, po meni, važan je kvalitet. Bez obzira kolika je cena, ako taj cvet nije kvalitetan, onda su to bačene pare. Svaki cvet će uvenuti, ali je poenta da on što duže opstane. Naš posao je da obezbedimo najkvalitetniji i najsvežiji cvet koji će najduže da traje. Zato se u najvećem procentu i oslanjamo na Holandiju, jer tamo imaju tehnologiju koja omogućava da taj cvet traje duže nego neki cvet koji se proizvodi kod nas u bašti”, objašnjava naš sagovornik.

Osim kvalitetnog cveća koje možete pronaći u cvećari Evergreen, od ljubaznog osoblja uvek možete da dobijete i korisne savete o cveću.

“Ljudi najčešće traže savete za održavanje biljaka. Ili imaju neku biljku, pa žele da provere da li je dobro održavaju ili žele da kupe neku biljku, pa traže da ih posavetujemo šta bi najbolje bilo da kupe. Pitaju nas šta tašte vole, šta vole žene…”, kaže Momirski.

“Cveće se nosi u svakoj prilici, jer cveće čini život lepšim. Ne postoji univerzalni savet. Bitno je da se osobi kojoj nosite cveće ono svidi. Neko traži da buket bude što šareniji, neko da to bude isključivo, recimo, crvene boje. Ja opet, kažem, neka to bude šareno. Onom ko ne voli cveće treba kupiti puno cveća da ga zavoli”, zaključuje na kraju razgovora Jovan Momirski.

Cvećara Evergreen radi 365 dana u godini. Vlasnici i zaposleni poručuju: „Iskažite ljubav cvećem“! To je ujedno i moto ove cvećare.

Adresa i kontakt cvećare Evergreen

Više informacija o ponudi cveća moguće je naći na onlajn pordavnici www.evergreen.rs, ili na instagram i fejsbuk profilu cvećara Evergreen. Takođe, informacije se mogu dobiti i pozivom na broj telefona

023/235-535

Cvećara Evergreen se nalazi na adresi dr Emila Gavrila 14 ili poznatije na magistrali kod stare Specijalističke poliklinike.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh