I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

5 razloga zašto je učenje stranog jezika dobro za naš mozak

Pored očiglednih koristi učenja stranog jezika, kao što je upoznavanje drugih kultura, mogućnost ličnog i poslovnog napredovanja i opšte nematerijalno bogatstvo i znanje koje kroz jezik stičemo, sam proces učenja stimuliše i razne funkcije našeg najdragocenijeg organa – mozga.

Nova istraživanja sve češće ukazuju na to da ljudi, bez obzira na dob, učenjem novog jezika postaju bolji slušaoci, razvijaju kreativnost, podstiču rad i razvoj mozga, a u nekim slučajevima čak i odlažu Alchajmerovu bolest.

Sve ove prednosti proističu iz poboljšane sposobnosti fokusiranja i koncentracije koju postižemo pri učenju jezika. Ako ste u bilo kom trenutku odustali od kursa stranog jezika, evo dobrih 5 razloga zašto bi trebalo da nastavite.

5razloga

Poboljšaćete svoje komunikacione veštine

Svesna upotreba jezika je u ovom slučaju ključna. Drugim rečima, dok retko razmišljamo o gramatičkim konstrukcijama u maternjem jeziku, to nije i slučaj sa upotrebom stranog. U pokušaju da pričamo ili pišemo na drugom jeziku, mi počinjemo da obraćamo pažnju na red reči u rečenici, glagolsko vreme i pojedinačne delove govora. Ovakav svestan pristup pomaže nam da “prečistimo” pisanje i govor, što dovodi do jasnije komunikacije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Postaćete bolji slušaoci

Neka od nedavnih istraživanja i studija pokazuju da bilingvalni pojedinci imaju bolju sposobnost da razaznaju ton i njegovo značenje u glasu govornika. Dakle, vi koji govorite dva jezika bolje interpretirate namere i potrebe prijatelja, poslodavca, profesora, zaposlenih. Složićete se da je ovo jedna vrlo vredna veština u mnogim situacijama.

Razvićete kreativnost

Kad i sami razmislite, svaki pokušaj upotrebe stranog jezika je vežba kreativnosti. Maternjim jezikom se najčešće služimo prirodno i bez mnogo razmišljanja. Međutim, upotreba drugog jezika zahteva trud koji stimuliše tečnost, razradu, originalnost i fleksibilnost ili dosetljivost, što su četiri skale koje se mere u standardizovanim testovima kreativnosti. Istraživači takođe zaključuju da učenjem stranog jezika poboljšavamo sposobnost planiranja, kognitivne fleksibilnosti i radne memorije, odnosno 3 stuba na kojima se gradi kreativnost. Šta je dalje važno…?

Izoštrićete um

Učenje drugog jezika ojačava izvršni kontrolni centar vašeg mozga – delić koji pomaže upravljanje kognitivnim procesima. Pošto upotreba stranog jezika nalaže jak režim vežbe za ovaj centar, ona ga prirodno čini jačim i efikasnijim. Bilingvizam pomaže jačanju ovog centra čak i u poznim godinama. Naime, neke od studija rađene sa ljudima širom sveta koji boluju od demencije, utvrđuju da se kod pacijenata koji govore dva ili više jezika, Alchajmerova bolest javlja u proseku četiri godine kasnije od ostalih. Dakle, godine ne treba da vas spreče, već motivišu.

Pametnije ćete odlučivati

Još jednom, ispitivanja pokazuju da su judi koji razmišljaju na stranom jeziku skloni dubljem analitičkom razmišljanju kada odgovaraju na pitanje u odnosu na one koji se služe isključivo maternjim jezikom. Pretpostavlja se da je to zato što na maternjem jeziku često razmišljamo emotivno, instiktivno i uzimamo stvari „zdravo za gotovo“. Ali, u stranom jeziku je to malo drugačije jer iz opreza i predostrožnosti uključujemo centar za logiku, što može da dovede do boljih odluka. Zato, kada se sledeći put suočite sa velikom odlukom, postavite sebi pitanje na … recimo kineskom.

Svi smo donekle svesni koristi i vrednosti učenja stranog jezika. Ipak, često zanemarujemo koliko daleko one dosežu. U ovom slučaju, razmišljajmo o tome kako strani jezik utiče na naš način razmišljanja, pogled na svet, prilagođenost raznim situacijama i pre svega, mentalno zdravlje i razgibavanje.

engleski

Gde početi?

Bilo da nikada niste učili neki od stranih jezika ili ste u nekom periodu prekinuli ovu vrstu sticanja znanja, u Zrenjaninu postoji Centar stranih jezika koji pohađaju sve generacije – od onih najmlađih koji uče reči, do onih koji se usavršavaju za posao, preko onih koji žele da obogate sebe jednom novom vrednošću.

Ovih dana u Centru stranih jezika “Focus” počinje upis u novu školsku godinu.

U ponudi su engleski, nemački, francuski, španski, mađarski, italijanski i ruski jezik.

Naročitu pogodnost za one koji bi želeli da se pre upisa upoznaju sa školom, predavačima i uslovima, predstavlja BESPLATAN demo čas u septembru.

Informacije o radu, uslovima kao i test provere engleskog znanja, mogu se pronaći na web stranici ovog centra http://www.focusschool.rs/

focus-skola

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh