I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

12 saveta za čistoću: Spasite tepih od svake fleke

U većini slučajeva mrlje s tepiha možete lako da uklonite, ali samo ako delujete brzo. Fleku koju ostavite da se osuši – uklonićete teško ili nikako. Sledite savete Tepih servisa „Goran“.

Tepih

Čak ni agresivna sredstva za čišćenje podnih obloga ne daju uvek željeni rezultat – da ne pominjemo koliko su štetna po zdravlje. Dakle, mrlju uklonite odmah pošto je nastala, a evo najopštijih pravila i sredstava za čišćenje uflekanog tepiha, itisona, ponjave ili neke druge tekstilne prostirke.

Hemijska fleka

1. Hemijska olovka

Istrljajte mrlju čistom krpom natopljenom u alkohol. Neka vlažna krpa uvek čistim delom ide na mastilo. Kad izvučete fleku, operite tepih deterdžentom koji daje suvu penu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

2. Vosak

Pokrivajte vosak stalno novim čistim listovima papirnih salveta ili kancelarijskog papira i uporno peglajte papir. Vosak ćete tako topiti i skidati sloj po sloj. Ponavljajte postupak sve dok ne uklonite sav vosak.

Zvaka

3. Žvakaća guma

Mehanički uklonite sve što možete s površine, a ostatak pokušajte da uklonite alkoholom ili metil-alkoholom. Postupak ponovite više puta.

4. Neprijatni mirisi i fleke posle „nezgode“ kućnih ljubimaca

Kućni ljubimac Da bi ste otklonili neprijatne mirise posle „nezgode“ potrebno je da mesto nezgode istrljate sa krpom natopljenom mešavinom sirćeta i vode. Kada se fleka osuši pospite je sodom bikarbonom i usisajte.

5. Mastilo

Fleku možete da očistite deterdžentom za tepihe ako radite polako. Svaki put upotrebite po malo deterdženta i odmah upijte prljavu masu. Ovakvu fleku verovatno nećete moći potpuno da očistite zbog specifičnog sastava mastila. Mrlju od čađi pospite kuhinskom solju, zatim usisajte, pa operite deterdžentom

6. Masti i ulje

Tapkajte naizmenično fleku komadićem vate natopljenim alkoholom i perite deterdžentom. Čišćenje velikih površina uflekanih uljem najbolje je da prepustite servisu za mašinsko pranje tepiha.

7. Blato

Ostavite blato da se sasvim osuši, pa ga prvo mehanički skinite tvrdom četkom i usisivačem. Prljavštinu koja ostane posle toga možete da uklonite alkoholom, pa zatim deterdžentom.

Boja fleka

8. Boja

Prosutu boju je gotovo nemoguće očistiti ako dozvolite da se osuši. Inače se različite boje različito ponašaju. Akrilna boja: isperite blagim deterdžentom, pa natopite metil-alkoholom. Celulozna boja: mrlje očistite razređivačem. Emulzije: isperite hladnom vodom dok je boja još vlažna. Lakovi: ako je fleka vlažna, očistite je sunđerom koji ste natopili alkoholom.

9. Imalin

Prvo mehanički sastružite fleku, zatim natapkajte alkoholom i na kraju operite deterdžentom.

10. Katran

Prvo mehanički sastružite mrlju, zatim natapkajte alkoholom, pa operite deterdžentom.

Cokolada

11. Fleka od čokolade

Da bi ste otklonili fleku od čokoladu sa tepiha ili mebla treba ostrugati pa nakon toga očistiti alkoholom i blagim rastvorom deterdženta za suđe. Na kraju dobro isprati čistom vodom.

12. Fleka od kafe ili čaja

Da bi ste otklonili fleku od kafe ili čaja prvo ih treba upiti krpom ili sunđerom , a nakon toga ih tretirati četkom i sapunicom. U suve mrlje predhodno treba utrljati glicerin i ostaviti da deluje preko noći.

TEPIH SERVIS GORAN

Adresa : Baranjska 41 ; 23000 Zrenjanin

Telefon : 023/ 522 421

Fax : 023/ 525 324

Mobilni : 063/ 109 54 21

Facebook stranica

Mi Želimo da Vaši tepisi budu čisti!

  • Divider

  • Divider
Na vrh