I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Jugolab

Saznajte kako da sprečite rak grlića materice

Jubilarna 10. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se 24-30. januara 2016. u cilju podizanja svesti o raku grlića materice i načinima prevencije.

rak grlica materice

U Srbiji svakog dana najmanje 1 žena umre, a 4 žene obole od karcinoma grlića materice. Sa preko 1400 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, karcinom grlića materice drugi je vodeći uzrok oboljevanja i četvrti uzrok umiranja od malignih bolesti među našom ženskom populacijom.

Najčešći faktori rizika su: infekcija humanim papiloma virusima (HPV) i to tipovima visokog onkogenog potencijala (16,18), hronične infekcije grlića materice uzrokovane Chlamydia-om trachomatis, Mycoplasma-om genitalium, Ureaplasma-om urealiticum, zatim hemijska karcinogeneza (pušenje, alkohol, imunosupresivna sredstva, hemoterapeutici), loši socijalno-ekonomski uslovi, kao i prerano seksualno sazrevanje i rana seksualna aktivnost sa mnogobrojnim seksualnim partnerima.

I Taxi Zrenjanin

Infekcije HPV-om visokog onkogenog potencijala neophodan su uslov za nastanak karcinoma grlića materice, ali ne i dovoljan uslov za razvoj maligne bolesti. Potrebno je da budu prisutni i ostali faktori rizika. Poslednje studije potvrđuju sumnju da naročito dvostruke, odnosno udružene infekcije ( hlamidija i/ili mikoplazma + HPV visokog onkogenog potencijala) povećavaju rizik od nastanka karcinoma grlića materice. Papanikolau test je primarni skrining metod, ali on ne može da bude zamena za dijagnostičke metode koje se koriste u detekciji Chlamydia trachomatis, mikoplazmi i HPV-a. Pravovremeno postavljanje dijagnoze, standardnim testovima kao što su DIF test, kultivacija mikoplazmi i ureaplazmi sa antibiogramom, serološke analize i testiranje na HPV, kao i adekvatna terapija, od presudnog su značaja. Zlatni standard u skriningu asimptomatskih infekcija, danas je PCR metoda. Ona je skupa, ali izuzetno senzitivna i visokospecifična metoda, pod uslovom da je obezbeđen adekvatan uzorak. Skrining i vakcinacija protiv HPV-a zajedno najefikasnija su zaštita od karcinoma grlića materice.

Sve laboratorijske analize u vezi sa prevencijom karcinoma grlića materice, kao i faktorima rizika za razvoj karcinoma grlića materice mogu se uraditi u svim medicinskim laboratorijama Jugolab, širom Srbije. Jugolab se u Zrenjaninu nalazi preko puta bolnice Đorđe Joanović. Radno vreme radnim danima je od 7.00-19.30, a subotom od 7.00-13.00 časova. Telefoni laboratorije su 023/315-0-384 i 023/315-0-385.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh