I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Zvuci orgulja i glasovi talentovanih učenika ispunili Reformatsku crkvu (VIDEO)

Koncert za orgulje, kamerne ansamble, solo glas i instrumente održan  u Reformatskoj crkvi u Zrenjaninu ostaće  u dugoj i neizbrisivoj uspomeni svih posetilaca i učesnika.

Bila je ovo retka i izuzetna prilika da se u enterijeru prelepe, a  Zrenjanincima ipak manje poznate građevine, pored koje prolaze svaki dan, uživa u zvucima orgulja starih preko 150 godina kao i u glasovima i instrumentalnom izvođenju mladih, talentovanih učenika Muziče škole „Josif Marinković“.

Pomenuti prelepi i akustični enterijer crkve ispunila  su dela Bacha, Mertza, Corellija, Purcella, Telemana, Vivaldija, Hendla, Marcella,Glucka, Mendelsona i Lightfoota. Nastupili su učenici  Muzičke škole „Josif Marinković” u klasi profesora Vilme Dutine, Ine Kekenj, Veljka Torbice, Ane Aleksić Šajrer, Sanje Milanov i Slobodana Ćirića.

Fordomanija

Sveštenik Reformatske crkve za Srednji Banat Nandor Kiš je uz pozdravnu reč otkrio i istorijat orgulja smeštenih u ovom objektu. One su napravljene u Pečuju 1853. , a naručene su za zrenjaninsku sinagogu porušenu 1941. godine od strane nacističkih okupatora. Orgulje koje su završile na ulici i bile spremne za otpad otkupila je Reformatska crkva i one i dan danas izgledom i zvukom kad za to ima prilike oplemenjuju ovaj prostor. Lepotu tog instrumenta dočarali su solisti  profesorka Marta Ronto i profesor Nemanja Števanov.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

 

Obnovu biste podržalo je više institucija i pojedinaca

Ovaj koncert je samo jedna u nizu aktivnosti organizatora horskog festivala „Slobodan Bursać“ kojom se prikupljaju novčana sredstava za obnovu biste velikog umetnika. Inicijativu su podržali i Rotary klub Zrenjanin, KulturKick Creative Productions, Kulturni centar Zrenjanina, muzička Škola Josif Marinković kao i mnoge  druge institucije i pojedinci. Do sada je u cilju prikupljanja sredstava za ovu namenu  organizovano više koncerata, pozorišnih predstava, izložbi i drugih kulturnih manifestacija. Krajem 2016. organizovani su novogodišnji humanitarni koncert Horskog festivala Slobodan Bursać „Praznične horske čarolije”, novogodišnji nastup hora „Sveti Serafim Sarovski” u Baroknoj sali Gradske kuće, tradicionalni novogodišnji koncert Zrenjaninske filharmonije u januaru 2017. godine i nastup hora „Prepodobni Rafailo Banatski”.  U saradnji  sa Predškolskom ustanovom  Zrenjanin uključeni su i naši najmlađi sugrađani. Oni su uz akademskog vajara prof. mr Miloša Vasiljevića  kroz priču i razgovor učili o maestru Bursaću, a potom su u glini  izrađivali sopstvene interpretacije biste Slobodana Bursaća.

NOVA BISTA NA POSTAMENTU 1. JUNA 2017.

Postavljanje, odnosno zvanično otkrivanje biste planirano je za 1. jun 2017.,  dan pred početak festivala, a ujedno i na dan smrti dirigenta Bursaća. Tom prilikom u Aleji Velikana nastupiće združeni zrenjaninski horovi i simbolično otvoriti  četvrti horski festival „Slobodan Bursać” – kažu organizatori. U cilju prikupljanja sredstava otvoren je namenski račun na koji građani i organizacije mogu da uplate novčane priloge za obnovu biste (Br.računa 205-0000000240241-75 Komercijalna banka ad Beograd).

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh