I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Zrenjaninsko pozorište spremno za početak nove sezone

Narodno pozorište „Toša Jovanović” u petak, 15. oktobra, obeležiće svoj dan, dan kada je pre 182 godine izgrađena pozorišna zgrada. U isto vreme navršava se 75 godina profesionalnog rada Dramske scene i 64 godina Lutkarske scene.

DVE LEGENDE O NASTANKU ZRENJANINSKOG POZORIŠTA

Zrenjaninsko pozorište nastalo je 1839. godine. Baš tog 15. oktobra, pre 182 godine ovo mesto je postalo dom predstavama i glumcima i nikada nije menjalo svoju funkciju. Naš grad neguje dve divne legende o nastanku svog pozorišta, odnosno najstarije pozorišne sale u Srbiji.

Po prvoj legendi, u zidove pozorišta je ugrađeno kamenje srušene bečkerečke tvrđave. Kada je grad poželeo pozorište, preuredio je žitni magacin izgrađen od tog kamena, jedinu dvospratnu zgradu na trgu, u pozorište.

Ali, postoji druga, mnogo lepša legenda koja kaže da je ovo pozorište nastalo iz ljubavi. Po toj legendi izvesni bogati Bečkerečanin zaljubio se u peštansku glumicu i odlučio da u svom gradu izgradi pozorište kako bi je sebi približio i fascinirao. Ovu legendu o ljubavi mi u pozorištu stalno ponavljamo, i napominjemo da je ovaj naš prelepi teatar nastao iz ljubavi, ali i da je zahvaljujući ljubavi i opstao, ljubavi gledalaca i stvaralaca.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

VREME JE PROLAZILO, A ISTORIJA JE ISPISIVANA

Na ovim daskama su igrane predstave najpre na nemačkom, na mađarskom, pa na srpskom jeziku, a često i na jidišu. Svake godine održavane su jesenja i prolećna pozorišna sezona. Putujuće pozorišne trupe iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije slale su svoje prijave Pozorišnom odboru Torontalske županije, koji je odlučivao o trupi koja će tokom te sezone zabavljati građane.

Pozorište je sedamdesetih godina 19. veka samo igrom slučaja sačuvano, a 1884. godine temeljno je renovirano na osnovu planova nemačkog arhitekte Pelcla. Tada je pozorišna sala dobila bogato ukrašen današnji izgled.

Donošenjem Akta 25. maja 1946. godine, osnovano je profesionalno pozorišta koje, na predlog Todora Manojlovića, dobija ime po čuvenom srpskom glumcu Toši Jovanoviću, rodom iz Bečkereka. Lutkarsko pozorište, osnovano je 1956. godine, a u ovoj pozorišnoj zgradi je od 1982.

TEŠKA, SPECIFIČNA, ALI I USPEŠNA – SEZONA 2020/2021

– Svaki 15. oktobar dan je kada se sumira i prolazeća sezona. U 2020/2021. uloženo je mnogo u popravku krova zgrade, održane su 3 premijere, a bili smo i domaćini jubilarnog, 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Ni učestvovanja na festivalima i osvajanje nagrada nije izostalo, što sve skupa nije malo u vremenu pandemije, koja nas je sve skupa iskušavala, što kao glumce i druge zaposlene u pozorištu, što kao gledaoce, saradnike i sve one koji su na bilo koji način učestvovali u pozorišnim izvođenjima, kažu u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“.

Premijerno smo izveli tekst Roberta Tome „Osam žena“ u režiji Tare Manić, „Ježevu kućicu“ u režiji Lilijane Ivanović, i klasik Torntona Vajldera „Naš grad“ u režiji Mie Knežević. Kod nas se održavao 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, a bili smo na Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u Kragujevcu, gde je Olgica Trbojević Kostić nagrađena za glumačko ostvarenje u „Ježevoj kućici“. Na 70. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine u Zrenjaninu učestvovale su naše predstave „Divljožder“ i „Mokinpot“, za čije je likovno oblikovanje reditelj Ljuboslav Majera nagrađen memorijalnom nagradom „Ivana Mirkov Vlačić“. Nagrada „Tihomir Mačković” dodeljena je Jovanu Caranu za najbolju kreaciju lutaka u predstavi „Divljožder“ NP „Toša Jovanović“.

I PUBLIKA I GLUMCI ŽELJNO IŠČEKUJU POČETAK NOVE SEZONE

U toku su pripreme za premijere na obe scene. Dramska scena sa rediteljkom Tijanom Vasić radi na praizvedbi teksta savremenog španskog pisca Huana Majorge „Dečko iz poslednje klupe“. Realizaciju ove premijere pomogla je Ambasada Španije. Lutkari rade tekst Željka Hubača „Deca od snova rastu“ sa rediteljkom Vjerom Vidom. Produkciju nove lutkarske prestave pomogao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Uspešno smo započeli sezonu igranja i realizaciju dva značajna projekta namenjena našoj publici: „Škola u pozorištu“ i „Škola za publiku“. Na Dramskoj sceni očekuje nas saradnja sa Raletom Milenkovićem na Čehovljevim jednočinkama, te sa Dušanom Petrovićem na postavci Nušićeve „Gospođe ministarke“. Lutkari će svoju publiku obradovati „Pepeljugom“ na srpskom i „Uspavanom lepoticom“. Festival profesionalnih pozorišta
Vojvodine na proleće se opet održava kod nas.

A ono čime ćemo Vas ove godine iznenaditi u petak, 15. oktobra, u 20 časova, na dan zrenjaninskog Pozorišta, jeste igranje predstave „Zlostavljanje“, po tekstu Ive Andrića, u režiji M. Miljkovića, na Velikoj sceni!

Lutkari će za decu i roditelje igrati „Bajku o Majušku“ Karela Novaka (S. Stanković / J. Caran), u subotu, 16. oktobra, u 11 časova, takođe na Velikoj sceni.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh