I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Kultura

Zrenjanincima specijalna nagrada za scenario na „MEFEST“-u

U konkurenciji 70 filmova iz celog sveta na ovogodišnjem festivalu „MEFEST“, kratkometražni ekološki film „Čovek koji je prodao zemlju“ dobio je specijalnu nagradu za najoriginalniji pristup scenariju. Film je delo produkcijskih kuća „Cube production“ iz Zrenjanina i „PanArt film“-a iz Pančeva.

Međunarodni festival „MEFEST“ osnovan je 1993. godine u cilju predstavljanja savremenih ostvarenja dokumentarnog filma iz oblasti turizma, ekologije, sporta i kulinarstva.

Prema rečima reditelja filma Vladimira Kajlovica i direktora fotografije i montažera, Dejana Vuksanovića iz kuće „Cube production“, nagrada je došla potpuno neočekivano.

„Film je nastajao čitavu deceniju. Nismo snimali puno namenskih kadrova, već smo veći deo materijala pripremali usputno – za vreme realizovanja nekih drugih projekata. Uradili smo ga bez ikakvih materijalnih sredstava, prepuštali se mašti – i konačno napravili nešto što smo godinama želeli. Nismo polagali puno nade, ali na naše veliko iznenađenje film je nagrađen, na šta smo svakako ponosni“, rekao je za I love Zrenjanin Vladimir Kajlovic.

PerSu marketi

Film traje 24 minuta, i nije komercijalnog karaktera već predstavlja istraživački rad iz oblasti ekologije.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prema rečima autora, ideja je bila da se kroz sliku, kadrove i upotrebu adekvatne muzike ispriča poučna ekološka priča.

„Film počinje tako što čovek – kojeg glumi zrenjaninski glumac Milan Kočalović, odlazi iz prirodnog okruženja, potpuno napušta prirodu i gubi svaki kontakt sa njom. Taj njegov odlazak u filmu je prikazan gubitkom boje – pa su sve prirodne lepote prikazane u crno-beloj verziji“, istakao je Kajlovic i dodao da „na kraju filma ipak postoji nada za čovečanstvo – koja je simbolično prikazana vraćanjem boje i prikazivanjem prirode u njenom punom sjaju“.

„Poenta filma se nalazi na njegovom kraju. Suština je da nije toliko važno koliko i na koji način zagađujemo planetu – već šta sve gubimo njenim uništavanjem“, napominje Kajlovic.

Vuksanović i Kajlovic u radnom ambijentu

Film je sniman na brojnim lokacijama – pretežno u Srbiji i Crnoj Gori. U njemu su korišćeni jednostavni elementi, nije urađen u visokoj produkciji – već je akcenat stavljen „na lepoti i posvećenosti ideji iz koje je nastao“.

Nakon ušešća na MEFEST-u, film „Čovek koji je prodao zemlju“ oprobaće se i na Festivalu umetničkog filma u Bukureštu.

„Od nekoliko stotina prijavljenih filmova – samo tridesetak je ušlo u užu konkurenciju i biće uvršteni u takmičarski deo tog festivala. Među njima je i naš film – pa ostaje da vidimo da li ćemo i u Bukureštu osvojiti neku nagradu“, najavljuje naš sagovornik.

Film se neće emitovati na televizijskim ekranima, ali postoji ideja da se u narednom periodu ispromoviše, kako bi zainteresovani ljubitelji filma mogli da ga pogledaju.

„Promovisanje se prvenstveno odnosi na mlađu populaciju. Postoji ideja da u cilju podizanja svesti mladih organizujemo prikazivanje filma u okviru radionica po osnovnim i srednjim školama. Za to nam svakako treba novac – pa ćemo u narednom periodu pokušati da obezbedimo pomoć Grada Zrenjanina i lica koja su na lokalu zadužena za oblast kulture“, na kraju je rekao Kajlovic.

INSERT IZ FILMA „ČOVEK KOJI JE PRODAO ZEMLJU“

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh