I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Zrenjaninci na Internacionalnom festivalu „Besmrtni orkestri“ u Rusiji

Medjunarodnoj konferenciji Svetske asocijacije za simfonijske i duvačke orkestre i ansamble (WASBE) koja je  krajem septembra održana u  Kalinjingradu (Rusija), svojim učešćem, značajan doprinos dali su Zrenjaninci. Naime, predstavnik Srbije na Medjunarodnoj konferenciji WASBE, profesor trombona u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ Branislav Gagić, govorio je na konferenciji o duvačkim orkestrima u Srbiji, a kao članovi Medjunarodnog omladinskog orkestra svirali su bivši i sadašnji učenici naše škole.

U okviru Internacionalnog festivala duvačke muzike pod nazivom „Besmrtni orkestri“, u ruskom gradu Kalinjingradu, održana je i Medjunarodna konferencija WASBE – Svetske asocijacije simfonijskih i duvačkih orkestara. Medju trinaest zemalja učesnica Konferencije, našla se i Srbija koju je predsavljao Branislav Gagić, profesor trombona. On je govorio o duvačkim orkestrima u Srbijii i modernim trendovima u interpretaciji.

„U Srbiji imamo svega 10 aktivnih duvačkih orkestara i tri profesionalna. To je jako mali broj. U Sloveniji ili Hrvatskoj je preko 200 aktivnih duvačkih orkestara, skoro da svako selo ima po jedan ansambl. Mi u Srbiji negujemo dva stila u duvačkoj muzici. Jedan je zastupljen u Centralnoj i Istočnoj Srbiji, laganog ritma, a drugi je onaj koji je zaštitni znak Južne Srbije, temperamentan, nepravilnih ritmova.“, kaže Gagić.

PerSu marketi

U okviru Festivala, održan je i koncert Medjunarodnog omladinskog duvačkog orkestra, a medju članovima ovog ansambla, zajedno sa instrumentalistima iz celog sveta, svirali su bivši i sadašnji učenici Muzičke škole iz Zrenjanina –Danilo Ćirić, Viktor Barna, Vuk Mijatić i Miloš Šakić. Ovim orkestrom, pored Branislava Gagića, dirigovalo je još osam dirigenata iz celog  sveta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jedan od najatraktivnijih segmenata Festivala „Besmrtni orkestri“ je Medjunarodno takmičenje duvačkih orkestara, a Branislav Gagić učestvovao je u radu internacionalnog žirija.

„Takmičilo se u tri kategorije – Koncertni, Šou i Marševski orkestri. Gran pri pripao je orkestru “Ave” iz Novog Mesta (Slovenija).”, kaže naš sagovornik.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh