I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Zrenjaninci na Internacionalnom festivalu „Besmrtni orkestri“ u Rusiji

Medjunarodnoj konferenciji Svetske asocijacije za simfonijske i duvačke orkestre i ansamble (WASBE) koja je  krajem septembra održana u  Kalinjingradu (Rusija), svojim učešćem, značajan doprinos dali su Zrenjaninci. Naime, predstavnik Srbije na Medjunarodnoj konferenciji WASBE, profesor trombona u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ Branislav Gagić, govorio je na konferenciji o duvačkim orkestrima u Srbiji, a kao članovi Medjunarodnog omladinskog orkestra svirali su bivši i sadašnji učenici naše škole.

U okviru Internacionalnog festivala duvačke muzike pod nazivom „Besmrtni orkestri“, u ruskom gradu Kalinjingradu, održana je i Medjunarodna konferencija WASBE – Svetske asocijacije simfonijskih i duvačkih orkestara. Medju trinaest zemalja učesnica Konferencije, našla se i Srbija koju je predsavljao Branislav Gagić, profesor trombona. On je govorio o duvačkim orkestrima u Srbijii i modernim trendovima u interpretaciji.

„U Srbiji imamo svega 10 aktivnih duvačkih orkestara i tri profesionalna. To je jako mali broj. U Sloveniji ili Hrvatskoj je preko 200 aktivnih duvačkih orkestara, skoro da svako selo ima po jedan ansambl. Mi u Srbiji negujemo dva stila u duvačkoj muzici. Jedan je zastupljen u Centralnoj i Istočnoj Srbiji, laganog ritma, a drugi je onaj koji je zaštitni znak Južne Srbije, temperamentan, nepravilnih ritmova.“, kaže Gagić.

PerSu marketi

U okviru Festivala, održan je i koncert Medjunarodnog omladinskog duvačkog orkestra, a medju članovima ovog ansambla, zajedno sa instrumentalistima iz celog sveta, svirali su bivši i sadašnji učenici Muzičke škole iz Zrenjanina –Danilo Ćirić, Viktor Barna, Vuk Mijatić i Miloš Šakić. Ovim orkestrom, pored Branislava Gagića, dirigovalo je još osam dirigenata iz celog  sveta.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Jedan od najatraktivnijih segmenata Festivala „Besmrtni orkestri“ je Medjunarodno takmičenje duvačkih orkestara, a Branislav Gagić učestvovao je u radu internacionalnog žirija.

„Takmičilo se u tri kategorije – Koncertni, Šou i Marševski orkestri. Gran pri pripao je orkestru “Ave” iz Novog Mesta (Slovenija).”, kaže naš sagovornik.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh