I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Zrenjaninci aktivno učestvovali u „Noći muzeja“

Deseta, jubilarna „Noć muzeja“ u Zrenjaninu obeležena je velikim odzivom građana na desetak ponuđenih lokacija na kojima se odvijao zanimljiv program. Izložbe, koncerti, performansi, predstave, projekcije – održale su Zrenjanin budnim do kasno u noć.

IMG_4190

Na platou ispred zgrade Gradske narodne biblioteke promovisana je antologija „Kolektivni oblak“ pisca Vujice Rešina Tucića koja do sada nije bila dostupna javnosti. O stvaralaštvu avangardnog pisaca govorili su njegovi prijatelji – akedemski slikar Dušan Kirćanski  i osnivač Banatskog kulturnog centra, Radovan Vlahović.

biblioteka

I Taxi Zrenjanin

U Narodnom muzeju održavala se revija haljina kojom je otvorena etnološka izložba „Narodni vez – tradicija kao inspiracija” autorke Rajke Grubić. „Ciljje da izložbom pokažemo kako modni kreatori kroz svoje načine izražavanja, čuvaju bogatstvo i raznolikost tradicije koristeći etno motive za svoje savremene kreacije“ – rekla je Biljana Bulajić dizajner tekstila i saradnik izložbe.

IMG_4563

Izložbom „Vešernica“ predstavljen je ženski donji veš s kraja XIX veka i početka XX veka u ambijentu vešernice. Autor postavke je Mileva Šijaković, viši kustos, istoričar umetnosti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

IMG_4447

Postavka vrednih porodičnih predmeta koji su pripadali porodici Jagodić iz Konaka bila je dostupna posetiocima „Noći muzeja“. Najznačajniji predmet je plemićka povelja porodice iz 1897. godine.

IMG_4475

Koncert u saradnji sa Muzičkom školom „Josif Marinković“  –  kamerni sastav „Noezis” održavao se u amfiteatru Narodnog muzeja.

IMG_4338

Izložba radova na ogradi Doma vojske bila je realizovana kao podrška ideji da se u ovaj objekat useli Savremena galerija.
dom vojske

Radovi grafičara Igora Cvejića zanimljivom tehnikom „rđa na ulju“, bili su postavljeni u Frizerskom studiju „Sekcija“ u Bukovčevoj palati.

IMG_4501
Izložba radova studenata osnovnih i doktorskih studija za arhiktekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada koji predstavljaju rezultat njihovog istraživačkog rada u kojem su se bavili gradom Zrenjaninom, bila je postavljena u Pozorišnom klubu „Zeleno zvono“.

poyorisni

Na Dramskoj sceni zrenjaninskog pozorišta izvođena je Sofokleova predstava „Antigona“.

IMG_4306

Pored programa u okviru institucija kulture, i na ulicama Zrenjanina bilo je zanimljivih i kreativnih prizora koje je zabeležio fotograf Pavle Taboroši.

IMG_4290

Manifestacija „Noć muzeja“ održavala se od 18 do 02 časa posle ponoći.

IMG_4196

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh