I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

58 odabranih, istaknutih žena iz prošlosti Zrenjanina u jednoj knjizi

Knjiga „Znamenite žene Velikog Bečkereka-Petrovgrada-Zrenjanina do polovine XX veka“ autorke Stojanke Lekić biće predstavljena 5. marta u 18 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće.

Zavod za ravnopravnost polova i Grad Zrenjanin promovisaće ovu knjigu povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, kao doprinos istorijskoj borbi za ženska prava i njihovu vidljivost u društvu.

Knjiga “Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka” je svojevrsni “zlatni okvir” za nezaborav 58 odabranih, istaknutih žena iz prošlosti Zrenjanina od početka 19. do sredine 20. veka.

PerSu marketi

Knjiga svedoči o životu žena koje su obeležile period od dva veka kulturnih, političkih i ekonomskih promena, u kom su one stvarale, ratovale, darivale, ali i dale svoj doprinos. Danas se po tim znamenitim zrenjaninskim sugrađankama raznih nacionalnosti zovu naselja, ulice, spomenici i društvene ustanove, poput Karoline Mesinger, Sonje Marinković, Ruže Šulman, Ljubice Odadžić i drugih…. Knjiga predstavlja vredan faktografski doprinos sagledavanju problema sa kojima se danas suočavaju žene u situaciji nevidljivosti sopstvene tradicije i doprinosa prethodnica.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

O knjizi će, pored autorke, govoriti i Diana Milović, direktoka Zavoda za ravnopravnost polova, dr Zorica Mršević, dr Jovanka Šaranović i dr Biljana Stojković kao recezentkinje.

U pratećem programu učestvuju Roman Bugar, violinista iz Ečke i Dejan Karlečik, koji će izrecitovati pesmu „Žena“ Jovana Dučića.

Promociji knjige prethodiće događaj u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, gde će direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović uručiti direktoru biblioteke Milanu Bjelogrliću publikacije iz izdavačke produkcije Zavoda. Na ovaj način fond gradske biblioteke u Zrenjaninu biće obogaćen publikacijama koje u svom fokusu imaju teme kao što su rodni stereotipi, rodni odnosi, perspektive i položaj žena u društvu danas i kroz istoriju.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh