I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Život, dela i sve adrese velikog umetnika Vase Pomorišca u jednoj izložbi

Vasu Pomorišca je nadahnjivalo sve što jeste život: i rađanje i smrt, i učenje i podučavanje, i sopstvena deca i dragi studenti, i putovanja i ratovi, i akademsko okruženje i kafanska atmosfera. Životni žar i stvaralački zanos Vasu Pomorišca gotovo da nikada nisu napuštali. Zato je uvek delovao svež, inovativan, spreman za neki novi početak. To je prenosio i na ljude oko sebe, kaže Olivera Skoko viši kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.

Vasa Pomorišac jedan je od velikih umetnika poteklih iz Banata. Sada kada obeležavamo punih 125 godina od njegovog rođenja, zrenjaniski Narodni muzej posvećuje mu bogatu izložbu “Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne”. Autorke su istoričarke umetnosti, Olivera Skoko, viši kustos, i Ivana Arađan kustos ove ustanove kulture.

Vasa Pomorišac kao učenik u ateljeu Stevana Aleksića u Modošu (Jaša Tomić) 1907. godine

– Ova izložba pokušava da ukaže na značaj ovog umetnika iz jednog zavičajnog ugla, čime smo želeli da obeležimo 125 godina od njegovog rođenja. Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao i kompaniji „Gomex“, nesebičnoj pomoći Vasinog sina, gospodina Gordana Pomorišca i saradnji sa brojnim institucijama i pojedincima, nadamo se da smo zajedno doprineli očuvanju, predstavljanju i promovisanju jednog kulturnog nasleđa, i to upravo kroz ličnost i rad čoveka koji je svoj životni i radni vek posvetio permanentnom podsećanju na važnost prošlosti, ali i na potrebu za sopstvenom umetničkom slobodom, agilnošću i mobilnošću, naglasila je Olivera Skoko za naš portal.

I Taxi Zrenjanin

Pomorišac je bio radoznao, umetnik posvećen stalnom učenju, preispitivanju, pa je i njegova zaostavština bogata.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

-Njegovu bogatu biografiju i stvaralački rad predstavila je Ivana Arađan kroz segmente na izložbi, od početaka slikarskog učenja u rodnom Modošu (Jaši Tomiću) u ateljeu Stevana Aleksića, preko drugih umetničkih škola i mesta u kojima je živeo i stvarao do Pomoriščeve uloge u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjaninu), kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki, dodala je naša sagovornica.

-Pomoriščeve adrese su ostale upisane ne samo u životopisu, već i u sećanjima ljudi. U današnjem Jaši Tomiću, meštani s velikim poštovanjem pokazuju rodnu Vasinu kuću, očuvanu, ali zaključanu. Jedna mansarda na Bulevaru Monparnas mu je neko vreme bila pariski dom, a malena Martinšćica na zapadnoj obali Cresa čitavu deceniju važila je za mesto porodičnog letovanja, ali i podrazumevanu inspiraciju. Konačno, nekadašnja Vinogradska ulica br.15 na Lekinom brdu, današnja Todora Dukina, bila je uz sva lutanja i putovanja, njegova beogradska adresa i to poslednja. Adrese njegovih dela pak danas je nemoguće sve pobrojati. Naša namera i obaveza je bila da u prvi plan istaknemo ona koju baštini zrenjaninski Muzej i ovdašnja Savremena galerija, što uz radove u vlasništvu Gordana Pomorišca čini okosnicu ove izložbe, zaključila je naš razgovor Olivera Skoko, istoričar umetnosti i viši kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.

Portret Milanke Vasiljev nastao 1936. za koji je Vasa Pomorišac dobio srebrnu medalju u Parizu dve godine kasnije

Izložba „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“ biće otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin do 15. februara.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh