I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Kultura

Zavirite u izložbu „Pazi, snima se!“ (14 slika)

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin aktuelna je nesvakidašnja izložba „Pazi, snima se! – Vek bioskopske kulture u Zrenjaninu“, koja predstavlja detaljan prikaz istorijata zrenjaninske bioskopske kulture kroz čitav jedan vek, počev od prve projekcije u Velikom Bečkereku 1898. godine do danas.

Pored istorijata, koji je potkrepljen bogatim dokumentarnim materijalom, centralno mesto na izložbi zauzimaju plakati iz zbirke filmskih plakata Narodnog muzeja Zrenjanin. Plakati potiču iz perioda neposredno nakon Drugog svetskog rata, pa sve do kraja osamdesetih godina 20. veka. Ovim plakatima nekada su najavljivani filmovi u zrenjaninskim bioskopima – Balkan, Avala i Vojvodina, a samo neki od mnogobrojnih naslova nalaze se na izložbi: Slavica, Pop Ćira i pop Spira, Valter brani Sarajevo, Skupljači perja, Ko to tamo peva, Varljivo leto ’68, Otac na službenom putu, Kozara i drugi. Iz ove bogate kolekcije, koja broji preko četiri stotine plakata, prvi put publika ima mogućnost da vidi izbor od stotinak filmskih plakata koji istovremeno imaju i umetničku i dokumentarnu vrednost.

pazi-snima-se

pazi-snima-se1

I Taxi Zrenjanin

pazi-snima-se2

pazi-snima-se11

pazi-snima-se3

pazi-snima-se4

pazi-snima-se6

pazi-snima-se5

pazi-snima-se9

pazi-snima-se10

pazi-snima-se12

pazi-snima-se8

pazi-snima-se7

pazi-snima-se13

 

Poznato je da su mesta u okolini Zrenjanina (Tiganjica, Stajićevo, Melenci, Aradac, Perlez, Čenta…) bila veoma privlačna za snimanje domaćih i koprodukcijskih filmova naročito tokom pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka. Na ovim terenima snimljeni su filmovi poput: Troje, Oluje, Dubrovskog, Zrenjanin – čovek i grad, gde su glavne uloge tumačili poznati domaćii svetski glumci. Jedan segment izložbe biće posvećen ovoj temi, uz mnogobrojne fotografije sa snimanja pomenutih filmova, u kojima su često učestvovali građani Zrenjanina i okolnih mesta, kao statisti.

Sadržaj izložbe znatno je obogaćen i eksponatima iz Muzeja nauke i tehnike iz Beograda, kao i vizuelnim materijalom u vidu filmova i filmskih žurnala iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Filmskih novosti.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izložba će biti otvorena do polovine oktobra 2016. godine.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh