I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Zatvorena najstarija pozorišna smotra: Uspeh je bio održati Festival u vreme pandemije

Dodelom nagrada za najbolje predstave i glumačka ostvarenja sinoć je u Zrenjaninu zatvoren 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Detalj sa dodele nagrada

Iako vojvođanski ansambli ove godine zbog pandemije korona virusa nisu izvodili predstave u gradu domaćina Festivala – Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ već u svojim matičnim pozorištima, organizatori ističu da je bilo veoma važno održati kontinuitet najstarije pozorišne smotre u zemlji, uprkos takvoj, izmenjenoj formi.

U Zrenjanin su, poslednjeg festivalskog dana, po priznanja došli predstavnici pozorišta, glumci i pozorišni umetnici. Prema odluci žirija ovogodišnjeg festivala koji su činili Vida Ognjenović (dramaturškinja), Miodrag Tabački (kostimograf) i profesor Predrag Momčilović, najviše nagrada zaslužila je predstava Novosadskog pozorišta „Ana Karenjina“. Predstavnici tog pozorišta primili su sinoć čak sedam nagrada – za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, mušku i žensku ulogu, scenografiju, koreografiju i najbolji kostim.

PerSu marketi

Zrenjaninskom pozorištu ove godine pripale su dve nagrade – reditelju Jovanu Caranu dodeljeno je priznanje „Tihomir Mačković” za najbolju kreaciju lutaka u predstavi „Divljožder” a reditelj Ljuboslav Majera dobitnik je Memorijalne nagrade „Ivana Mirkov Vlačić“ za najbolju likovnu obradu predstave „Gospodin Mokinpot“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.


U okviru jubilarnog 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine takmičila su se pozorišta iz Novog Sada, Vršca, Subotice, Sombora i Zrenjanina sa sedam dramskih i četiri predstave za decu.

Ovo je kompletan spisak nagrađenih.

Glumica Marija Medenica, dobitnica nagrade za najbolju sporednu ulogu u predstavi „Travnička hronika“ Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, objasnila je koliko je ovaj Festival bilo važno održati, uprkos tome što je pandemija teško pogodila kulturu u celini.

– Ovo je jedna od najlepših i meni najdražih scena u Srbiji na koju se posle trinaest godina vraćam po nagradu. Bila je izuzetna čast nastupati, uprkos svemu ovome što nam se dešava i najveća nagrada je to što su pozorišta i festivali opstali. Hvala publici koja i u ovim uslovima dolazi u pozorište, rekla je Medenica.

Program su vodili glumci Edit Tot Miškeljin i Ivan Đorđević.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh