I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Kultura

Vojvođanske „Žene na selu“

Izložba “Žene na selu” otvorena je u holu Kulturnog centra Zrenjanina. Ovo nije prvo predstavljanje fotografija vojvođanskih žena, jer su se mogle videti i 2009-te godine kada ih je povodom 15. oktobra – Međunarodnog dana seoskih zena, pripremilo i organizovalo Udruženje gradana „Vojvođanka – Regionalna inicijativa“ u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Zavodom za ravnopravnost polova i Akademijom umetnosti u Novom Sadu, studijski program fotografija.

Ovom izložbom fotografija predstavljene su žene na selu u Vojvodini, koje su do sada uvek bile na marginama društvenih dogadaja u našoj zemlji. Izložba nije samo prikaz svakodnevnog života žena na selu, već i kroz primere dobrih praksi ukazuje na činjenicu da kod žena na selu postoji spremnost da menjaju svoju ulogu u porodici, zajednici i društvu uopšte. Fotografije su u devet sela u Vojvodini – Bački Monoštor, Kisač, Morović, Vajska, Bodani, Padina, Belo Blato, Bačko Petrovo selo, Banoštor. – Zrenjanin je 17.-ti grad u Vojvodini za ove tri godine u kojem je otvorena izložba, kaže Marija Gajicki, predsednica Uduženja građana  „Vojvođanka – Regionalna inicijativa“. Ona je zadovoljna dosadašnjim odzivom posetilaca i u gradskim i seoskim sredinama. Posle Zrenjanina izložba nastavlja svoj put i po gradovima Srbije i prvo će imati priliku da je vide u Novom Pazaru a potom u Užicu i Kruševcu. Autori fotografija su: Željko Škrbić, Predrag Uzelac, Rina Vukobratović, Boris Kočiš i Dubravka Lazić.

– Autori fotografija su studenti i profesori i za njih je sve ovo bio izazov jer su imali priliku da provedu po jedan dan u domaćinstvima žena koje su fotografisali kako bi se bliže upoznali sa njihovim načinom života, zaključuje Marija.

Pored izložene fotografije „Žene u crvenom“ zatekli smo i pravu  „Ženu u crvenom“. Saznajemo da se radi o Anuški Šimun iz Belog Blata koja je predsednica tamošnjeg Kluba žena. Ona kaže da je za nju fotografisanje bilo neobično iskustvo, kao i za ostale žene iz njenog sela koje su „pozirale“ na ovim fotografijama.Izložba fotografija realizovana je pod pokroviteljstvom Vlade AP Vojvodine.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Tekst i fotografije : Maja Pandurov

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh