I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Vojvođanske „Žene na selu“

Izložba “Žene na selu” otvorena je u holu Kulturnog centra Zrenjanina. Ovo nije prvo predstavljanje fotografija vojvođanskih žena, jer su se mogle videti i 2009-te godine kada ih je povodom 15. oktobra – Međunarodnog dana seoskih zena, pripremilo i organizovalo Udruženje gradana „Vojvođanka – Regionalna inicijativa“ u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Zavodom za ravnopravnost polova i Akademijom umetnosti u Novom Sadu, studijski program fotografija.

Ovom izložbom fotografija predstavljene su žene na selu u Vojvodini, koje su do sada uvek bile na marginama društvenih dogadaja u našoj zemlji. Izložba nije samo prikaz svakodnevnog života žena na selu, već i kroz primere dobrih praksi ukazuje na činjenicu da kod žena na selu postoji spremnost da menjaju svoju ulogu u porodici, zajednici i društvu uopšte. Fotografije su u devet sela u Vojvodini – Bački Monoštor, Kisač, Morović, Vajska, Bodani, Padina, Belo Blato, Bačko Petrovo selo, Banoštor. – Zrenjanin je 17.-ti grad u Vojvodini za ove tri godine u kojem je otvorena izložba, kaže Marija Gajicki, predsednica Uduženja građana  „Vojvođanka – Regionalna inicijativa“. Ona je zadovoljna dosadašnjim odzivom posetilaca i u gradskim i seoskim sredinama. Posle Zrenjanina izložba nastavlja svoj put i po gradovima Srbije i prvo će imati priliku da je vide u Novom Pazaru a potom u Užicu i Kruševcu. Autori fotografija su: Željko Škrbić, Predrag Uzelac, Rina Vukobratović, Boris Kočiš i Dubravka Lazić.

– Autori fotografija su studenti i profesori i za njih je sve ovo bio izazov jer su imali priliku da provedu po jedan dan u domaćinstvima žena koje su fotografisali kako bi se bliže upoznali sa njihovim načinom života, zaključuje Marija.

Pored izložene fotografije „Žene u crvenom“ zatekli smo i pravu  „Ženu u crvenom“. Saznajemo da se radi o Anuški Šimun iz Belog Blata koja je predsednica tamošnjeg Kluba žena. Ona kaže da je za nju fotografisanje bilo neobično iskustvo, kao i za ostale žene iz njenog sela koje su „pozirale“ na ovim fotografijama.Izložba fotografija realizovana je pod pokroviteljstvom Vlade AP Vojvodine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Tekst i fotografije : Maja Pandurov

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh