I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Vođenje kroz izložbu „Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata“

Autorsko vođenje kroz izložbu „Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata – na primeru zbirke Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin” biće organizovano 26. juna, sa početkom u 19 časova. Reč je o pratećoj aktivnosti istoimene izložbe koja će biti dostupna u muzeju do 27. juna. 

Autorka izložbe, etnološkinja Branka Babić, govoriće na vođenju o narodnoj umetnosti kao i o razlozima pojave zoomorfnih motiva na predmetima za svakodnevnu i svečanu upotrebu.

Zašto vredi posetiti izložbu i predstojeće vođenje?

Cilj ove izložbe bio je da se na osnovu materijala Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin prikažu zoomorfni ornamenti i njihova bogata simbolika.

I Taxi Zrenjanin

-Predmeti sa zoomorfnom ornamentikom nalaze se u skoro svim zbirkama Etnološkog deljenja, a možemo ih svrstati u domen narodne umetnosti. To je vrsta umetnosti sa svrhom, jer nije sama sebi estetski ideal, već se primenjuje na funkcionalnom inventaru. Pored toga što prvenstveno predstavlja likovnu umetnost seoskog stanovništva, narodna umetnost obuhvata i deo zanatlijskog stvaralaštva, čiji su proizvodi bili namenjeni seoskom i donekle gradskom stanovništvu, rekla nam je Branka Babić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ono što je vrlo uočljivo, najveći broj predmeta ukrašen je predstavama ptica – ornitomorfnom ornamentikom. Motiv se javlja kao u tkanju, vezu, keramici i drvetu na raznim predmetima tekstilnog pokućstva, pokućstva i narodne nošnje.

-Ornament ptice jedan je od najstarijih simbola koji se pojavljuje u našoj narodnoj umetnosti. Njena uloga je višestruka – od magijsko-religijske do estetske. Let ptice simboliše vezu između zemlje i neba i samim tim je ptica simbol slobode duha i tela. Ptica je ujedno i simbol besmrtnosti duše, poezije, a često označava i duhovna stanja, anđele ili viša stanja bića. Na predmetima tradicionalne kulture iz zbirki Etnološkog odeljenja zoomorfna ornamentika posmatra se uglavnom kao ukrasni motiv, jer se dublje značenje izgubilo.Za drugu polovinu 19. veka karakteristična je sve veća primena ornitomorfnih ornamenata – paunova, petlova, lastavica, vrabaca i drugih ptica. Oni se najčešće javljaju u kombinaciji sa floralnom ornamentikom, čineći tako jednu ornamentalnu kompoziciju. Nastojanje ljudi da svoj opstanak vežu sa životinjskim svetom, da im se prilagode i obezbede od neprijatnosti, jedan je od uzoraka pojave zoomorfnih motiva na predmetima za svakodnevnu i običajnu upotrebu, pojasnila je kustoskinja na kraju razgovora.

Ulaz je slobodan.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh