I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Vikend u pozorištu: Zvezdan, Slobodne žene balkanske, Zlostavljanje

petak, 21. februar, u 20 časova
Dramska scena (Scena „Todor Manojlović”)

ZLOSTAVLJANJE
Po motivima istoimene pripovetke Iva Andrića / režija: Momčilo Miljković

U predstavi igraju: Nataša ILIN (Anica), Dragan ĐORĐEVIĆ (Andrija 1), Stefan JUANIN (Andrija 2)

Skladan bračni život naizgled uliva sigurnost, ali idilična slika porodičnog miljea kojom se svakodnevno predstavljamo društvu neretko je nešto savim drugo. Da li se položaj žene u braku suštinski promenio ili su uzusi vremena evocirani u Andrićevoj priči „Zlostavljanje” i danas prisutni? U osnovi ovog komada položena je tema psihološkog nasilja muškarca nad ženom u braku, ali se u dramskoj igri traga i za uzrocima destruktivnih poriva koji osobu pretvaraju u nasilnika, kao i za funkcijama „maske” koju, svesno ili ne, odabiramo na osnovu konvencije, porekla, ali i rodnog, profesionalnog i socijalnog statusa.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Scena iz predstave Zlostavljanje

subota, 22. februar, u 11 časova
Lutkarska scena (Velika scena)

ZVEZDA LUTALICA
Ludvig Štreda / režija: I. Tot

U predstavi igraju: Zvezdan – Andrija POŠA, Miroslav MAĆOŠ, Prodavačica slatkiša, Bubamara Kata, Leptirica Milica – Snežana POPOV,
Prodavačica šešira, Puž Miladin – Nataša MILIŠIĆ, Prodavac igračaka, Vrana Kosana – Olgica TRBOJEVIĆ KOSTIĆ

„Zvezda lutalica” (2010) rađena je prema tekstu češkog pisca L. Štredea, klasika lutkarstva, u režiji I. Tot. Inače ovo je rimejk predstave koju je pre petnaestak godina na scenu zrenjaninskog Pozorišta postavila Lilijana Ivanović Arsenov. Međutim, sadašnja predstava potpuno je prilagođena senzibilitetu nove generacije. „Ona obrađuje prelepu temu, pomalo setnu, ali smo se trudili da naš komad bude veseo i sa srećnim završetkom.
Ona govori o usamljenosti čoveka na ovoj planeti. Glavni lik Zvezdan sedi sam, među toliko miliona zvezda, i ne može da stigne ni do jedne, jer su jako udaljene. Zato jednog dana reši da stigne na zemlju i pronađe prijatelje, što mu, naravno, i uspeva”, kaže rediteljka Irena Tot. Likovi su fino oblikovani, a dobrim ritmom i bogatim muzičkim zvukom (A. Popović) predstava pleni svojom ekspresivnošću.

subota, 22. februar, u 20 časova
Dramska scena (Scena „Todor Manojlović”)

SLOBODNE ŽENE BALKANSKE
Ljiljana Lašić / izrežiralo se samo u zemlji Srbiji

U predstavi igraju: Snežana KOVAČEV ČELAR i Vesna VARIĆAK …Svoju sudbinu teško odvajamo od sudbine zemlje kojoj pripadamo. Na pruzi Beograd-Bar, dve žene žive sudbine svoje otadžbine. Švercerka i patriota, svaka sa svojom idejom, sa svojom mukom, a obe su žene od duha i srca… Neki istinu saopštavaju velikim rečima, kroz suze, u predstavi su istine iskazane kroz SMEH! Smeh je oduvek bio veliko utočište ovog naroda. U srećama, u nesrećama, smeh nam je često zamenjivao hleb… Ovde na Balkanu, dok vozovi prolaze… Nekim drugim prugama.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh