I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Kultura

Video instalacija u Savremenoj galeriji: Mira, skica za portret

Video instalacija „Mira, skica za portret“ autorke Jelene Jureše, premijerno će biti prikazana 24. marta u 19 sati u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

Reč je o multimedijalnom „biografskom“ radu koji baveći se individualnim (i)storijama problematizuje odnos fotografske slike i percepcije. Jureša kroz jednočasovni video posmatraču zadaje nov način čitanja fotografske i pokretne slike, šifrirajući mesto kao medijsku odrednicu u koji se upisuju i brišu različita značenja.

mira-skica-za-portret
Rad prati život Mire i njene porodice od perioda pre njenog rođenja pa do njene tragične smrti. U uvodnom delu rada putem kombinacije videa i fotografija, oživljava se porodična istorija Mirinih roditelja u predratnoj Bosni, zatim istorija Mirinih predaka, porodice bosanskih jevreja koja je stradala tokom Drugog svetskog rata u logorima na tlu bivše Jugoslavije. Iako prvi deo rada jeste istorijsko vreme sa svojim objektivnim tokom, oslonjenim na poznate istorijske događaje, oni se prelamaju kroz lične istorije koje su u prvom planu. Time se suptilno gradi odnos na relaciji individualno-kolektivno, te lično-istorijsko.

Drugi deo rada ne čini klasičan arhiv, već kombinacija videa, fotografije i narativa, pri čemu narativ suprotstavljen slici dobija ulogu istinitog svedoka. Mirin život korespondira sa kratkim(?) periodom mira i postojanjem jedne države (Mira, rođena nakon Drugog svetskog rata, stradala je 1990. u saobraćajnoj nesreći u okolini Pakraca, gde su ubrzo počeli nemiri koji su označili kraj Jugoslavije i početak rata).

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

AUTORKA, JELENA JUREŠA

Rođena je u Novom Sadu gde je završila studije na Akademiji umetnosti. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji, Austriji, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Grčkoj, Italiji, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Njeno vizuelno istraživanje oslonjeno je na ispitivanje reprezentacijskih (ne)moći “slike”: fokus njenog rada je portret u najširem smislu.

Publika će moći da pogleda video instalaciju do 10.aprila.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh