I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Izložbe Zrenjanin

Veliko interesovanje za izložbu „Tragom velikana-Mihajlo Pupin u našem gradu“

Izložba „Tragovi velikana – Mihajlo Pupin u našem gradu“ deo je programa kojim se u Zrenjaninu tokom cele tekuće godine obeležava 160 godina od rođenja poznatog naučnika i pronalazača.

Ova izložba danas je svečano otvorena u salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin u prisustvu brojnih zvanica.

pupin-izlozba

Izložbenu postavku čine nekoliko segmenata koje govore o životu, delu i radu ovog Banaćanina. Prvi deo govori o Pupinu kao počasnom građaninu Velikog Bečkereka, drugi o tome kako je o slavnom naučniku pisala ondašnja štampa, a poslednja dva prikazuju ko su njegovi naslednici i kako je izgledao humanitarni rad u okviru organizacije „Jadranska straža“.

I Taxi Zrenjanin

Na otvaranju su govorili načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, koordinator radne grupe za obeležavanje godine Pupina, Robert Sabo, i istoričar Filip Krčmar.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Odavanje počasti jednom čoveku i vremenu u kojem je živeo,  od velikog je kulturno-istorijskog značaja za naš grad. Izložba je posvećena jednom od najznamenitijih Srba svih vremena koji, uprkos svemu što je stekao i postigao, nije zaboravio na svoj Idvor, rekao je Šijan.

Posetioci mogu da pogledaju raspoloživu arhivsku, bibliotečku, novinsku i fotografsku građu.

Naš grad je jedina lokalna samouprava koja je proglasila godinu u kojoj slavi i veliča lik i delo Mihajla Idvorskog Pupina.

– Pored održanih manifestacija i akcija, ovo je prva u nizu izložbi koja će biti postavljena u našem gradu. Uskoro nas očekuje postavka u holu glavne Pošte koja će imati cilj da predstavi pronalaske ovog naučnika i na taj način približi svojim sugrađanima njegov istraživački rad, objašnjava Sabo.

Sledi i izložba na otvorenom koja će predstavljati hronologiju života i rada Idvorskog, zahvaljujući kojoj će veliki broj Zrenjaninaca imati priliku da se upozna sa njegovim delima. Nakon toga, početkom oktobra uslediće još jedna postavka u Narodnom muzeju pod nazivom „ Stvaralaštvo i imaginacija“.

– Većina prisutnih zna da je Pupin bio vrhunski naučnik i pronalazač, međutim ovom izložbom smo hteli da prikažemo i druge segmente njegovom života, između ostalog, kako je grad na Begeju slavio Pupina i na koji način je obeležavao godišnjice, kaže istoričar Filip Krčmar.

 Izložba u Istorijskom arhivu biće otvorena do kraja septembra.

 

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh