I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Veče posvećeno velikom slikaru, Urošu Prediću

U Salonu Narodnog muzeja sinoć  je održano veče posvećeno Urošu Prediću, kojim se javnost podsetila života i stvaralaštva velikog slikara, 60 godina nakon njegove smrti.

Uvodno predavanje pred brojnom publikom održala je Olivera Skoko, kustos -istoričar koja vodi Likovnu zbirku u okviru Predićevog legata. Deo prezentacije pripao je i filmu pod nazivom “Uroš Predić – slikar koji je ispunio svoju dužnost”, čiju režiju potpisuje Slavuj Hadžić, a scenario profesor dr Miodrag Jovanović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kroz polusatnu multimediju prikazan je život Uroša Predića, njegovo poreklo iz Banatskog sela Orlovat, humanist koju je ispoljavao kroz stvranje brojnih značajnih dela poput ikonostasa u tom selu.

Fordomanija

U filmu je prikazana Predićeva kreativnost kao proizvod izuzetne inteligencije. Publika se podsetila I na zahvalnost  koju su meštanana Orlovata izrazili prema slikaru obnovom spomenika koji mu je posvećen I otvaranjem Spomen sobe.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Nakon zvaničnog dela večeri, članovi Udruženja vinograda  i vinara “Vesela braća” iz Orlovata, pripremili su zanimljivo posluženje i kvalitetna vina kojima su goste služili i dalje se podsećali na trenutke i vrednu baštinu koju je Predić ostavio našem regionu.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh