I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

„Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“ – izložba povodom 125. godišnjice rođenja velikog slikara

Izložba Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“ biće otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u subotu, 15. decembra 2018. godine u 19 časova.

Izložba se realizuje povodom 125 godina od rođenja slikara u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima.

Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaši Tomiću), ratni, minhenski i međuratni period (Beograd, London, Pariz), kao i angažovanje u umetničkoj grupi „Zograf“. Poseban naglasak je dat Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjaninu) kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.

Fordomanija

Publika će imati priliku da vidi najranije radove nastale u ateljeu Stevana Aleksića, ilustracije sa temama iz narodne poezije, čuveni Portret Milanke Vasiljev za koju je Vasa Pomorišac dobio srebrnu medalju 1938. godine u Parizu, kao i neka od poslednjih dela iz 1960. godine.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Autori izložbe su viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko i kustos-istoričar umetnosti Ivana Arađan. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija GOMEX. Izložba će trajati do 15. februara 2019. godine.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh