I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Otvorena izložba značajnog zavičajnog umetnika: „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“

Izložba Narodnog muzeja Zrenjanin „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“ otvorena je u Salonu zrenjaninskog muzeja. Izložba se realizuje povodom 125 godina od rođenja slikara, u saradnji sa njegovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima. Autori izložbe su viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko i kustos-istoričar umetnosti Ivana Arađan.

olivera skoko ivana aradjan muzej

– Važno je da naglasimo da Vasa Pomorišac nije umetnik koji je zaboravljen i čije vrednosti mi ponovo treba da valorizujemo. Priznat je kao izuzetno važan jugoslovenski umetnik, a njegova dela se nalaze i u londonskim zbirkama i zbirkama muzeja u Hagu, tako da je on značajan i u Evropi. Nismo želeli da donosimo njegova remek-dela koja se trenutno nalaze na stalnim postavkama Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, nego da predstavimo našu priču. Ona je podeljena u nekoliko segmenata hronološli kako bi publici to bilo mnogo jasnije, a naročit akcenat smo želeli da damo onim periodima kada je Vasa Pomorišac bio vezan za Modoš, a kasnije za Petrovgrad odnosno Zrenjanin – izjavila je Ivana Arađan.

Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaši Tomiću), ratni, minhenski i međuratni period (Beograd, London, Pariz), kao i angažovanje u umetničkoj grupi, „Zograf“. Poseban naglasak je dat Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjaninu), kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.

I Taxi Zrenjanin
vasa pomorisac

Portret Milanke Vasiljev za koju je Vasa Pomorišac dobio srebrnu medalju 1938. godine u Parizu 

– Vasa Pomorišac je slikar koji je imao izuzetno bogato životno iskustvo kao i slikarski opus. Brojne su adrese muzeja ne samo u našoj zemlji, nego regionu i šire gde se mogu naći njegovi radovi. Mislim da moderna srpska umetnost ne može da se sagleda bez dela Vase Pomorišca i mi kao Narodni muzej smo imali obavezu da se kroz ovakvu izložbu i katalog osvrnemo na njegov život i delo – rekla je Olivera Skoko.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Publika će imati priliku da vidi najranije radove ovog umetnika nastale u ateljeu Stevana Aleksića, ilustracije sa temama iz narodne poezije, čuveni Portret Milanke Vasiljev za koju je Vasa Pomorišac dobio srebrnu medalju 1938. godine u Parizu, kao i neka od poslednjih dela iz 1960. godine.

vasa pomorisac

– Posle niza godina od smrti mog oca, ovo je prva velika izložba. Ovo za mene mnogo znači, a učestvovao sam koliko god sam mogao. Otvorio sam svoje arhive, skenirane dokumente, a na izložbi se nalazi veliki broj slika koje su bile na zidovima mog doma. Veoma sam lepo sarađivao sa autorkama koje bih pohvalio jer izložba sjajno izgleda – saopštio je Gordan Pomorišac.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks. Izložba će trajati do 15. februara 2019. godine.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh