I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

„Uskršnji koncert“ u Rimokatoličkoj katedrali izvešće dvojica mladih umetnika

Zrenjaninski kamerni orkestar održaće “Uskršnji koncert”, 25. aprila u 20 časova, u Rimokatoličkoj katedrali u Zrenjaninu. Publika će na ovom koncertu imati jedinstvenu priliku da čuje dva mlada umetnika – Nikolu Pekovića (harmonika) i Nemanju Stankovića (violončelo), a dirigovaće Mikica Jevtić.

Organizatori kažu da je ulaz slobodan, ali da će publici ostaviti mogućnost da u skladu sa svojim mogućnostima daju donaciju namenjenu odlasku Omladinskog hora Muzičke škole „Josif Marinković“ na takmičenje u Italiju. Više o tome saznajte OVDE.

Program:

I Taxi Zrenjanin

Jozef Hajdn “Sedam poslednjih Hristovih reči na krstu“
Sofia Gubaidulina “Sedam reči”

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Oba kompozitora inspiraciju za svoja dela pronalaze u poslednjim rečenicama koje je Isus izgovorio na dan Velikog petka, stradajući na Golgoti, pričajuči sopstvenim muzičkim jezikom i senzibilitetom, uokvireni stilskim epohama kojim pripadaju i sopstvenim odnosom prema Bogu i religiji.

1) “Bože moj, Bože moj, zašto me ostavi?”.
2) „Bože, oprosti im, jer ne znaju šta čine”
3) „Kažem ti, danas ćeš biti sa mnom u raju”
4) „Oče, u ruke Tvoje predajem svoj duh”
5) „Majko, eto ti sina. Zatim reče učeniku: eto ti majke“
6) „Žedan sam
7) „Svršeno je”

Hajdnova „Sedam poslednjih Hristovih reči na krstu“ pretrpela je više obrada. Prvobitno je napisana kao instrumentalno delo za gudački orkestar, a kasnije obrađena i kao vokalno instrumentalno delo za soliste, hor i orkestar.

Inspiraciju u Hristovim rečima, Sofija Gubajdulina, pretočila je u svoju muzičku viziju u partiti – “Sedam poslednjih reči” za gudački orkestar i solo harmoniku i violončelo 1982. godine. Gubajdulina (1931, Rusija) smatra se za jednog od vodećih ruskih savremenih kompozitora, zajedno sa Šnitkeom i Denisovim.

NIKOLA PEKOVIĆ: bajanista, brilijantni virtuoz na harmonici rođen u Kraljevu. Dobio je medalju od vrhovnog Atamana ruske Kozačke vojske 2012. U zajedničkom nastupu sa sestrom Bojanom, pobedio je u trećem serijalu takmičenja Ja imam talenat (2012) gde je utemeljen potpuno novi muzički pravac na svetskoj muzičkoj sceni. Promovisao je u celom svetu harmoniku kao akademski instrument, svoju zemlju i sebe kao umetnika, nastupima i solističkim koncertima širom. Publici je poznat kao umetnik energične interpretacije, čiji se nastupi završavaju ovacijama.

NEMANJA STANKOVIĆ: violončelista. Biografija mladog čeliste je ispunjena brojnim nagradama na prestižnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i izuzetno zapaženim koncertim nastupima, a 2007. godine je proglašen za najperspektivnijeg mladog umetnika Srbije. Postdiplomske studije završio je na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu. Doktorske studije pohađa na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Od marta 2011. Nemanja Stanković je solo violončelista Beogradske filharmonije.Nemanja je bio nagrađivan kao finalista brojnih takmičenja i konkursa u zemlji i inostranstvu. Kao brilijantan virtuoz na svom instrumentu nastupao je kao solista sa renomiranim orkestrima: Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS-a, „Camerata Serbica“, „OGI (Italijanski omladinski orkestar)“, „Češki virtuozi“, „Dušan Skovran“, Filharmonijski orkestar FMU Beograd, „Kristianstad symfoniker“, „Norbal“…

MIKICA JEVTIĆ: Diplomirao je dirigovanje na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Ukrajine u Kijevu 2003. godine kod profesora Alina Vlasenka i harmoniku kod profesora Pavela Fenjuka. Od 2011. je stalni dirigent Orkestra Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Na repertoaru ima opere: Evgenije Onjegin, Travijata, Figarova ženidba, Carska nevesta, Nabuko, Rigoleto, Madam Baterflaj, balete: Krcko Oraščić, Don Kihot, Labudovo jezero…

Organizatori koncerta pozvali su sugrađane da prisustvuju ovom specifičnom muzičkom događaju, i učine dobro delo time što će pomoći mladim Zrenjanincima da otputuju na željeni put u Italiju. Omladinski mešoviti hor MŠ „Josif Marinković“ iz Zrenjanina čine pevači uzrasta od 14 do 19 godina. U prethodnih 12 godina, horisti iz Zrenjanina su osvojili čak 42 nagrade, većinom prve na značajnim festivalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Hor na svom repertuaru neguje muziku različitih stilova i epoha, od zapadno evropske horske tradicije, do modernih kompozicija današnjice iz celog sveta na nekoliko jezika.

Donacija se može uplatiti na namenski tekući račun:

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh