I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Kultura

Uskoro izložba „Dragoslav Stojanović Sip: znak, poruka, smisao“

Izložba radova Dragoslava Stojanovića Sipa iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin biće otvorena u salonu te institucije kulture u ponedeljak u 19 sati.

sokaci

Primenjeni i likovni umetnik Dragoslav Stojanović Sip (1920-1976) je Vojvodini, svom zavičaju, ostao privržen kako motivima koje je crpeo iz vojvođanskog predela, tako i učešćem u likovnom životu vojvođanskih kolonija. U periodu od 1956. do 1973. u Umetničkoj koloniji Ečka boravio je 16 puta i u kolekciji Savremene galerije Zrenjanin ostavio 14 radova. U Zrenjaninu je uradio i vitraže u svečanoj sali Zgrade društveno-političkih organizacija (zgrada Komiteta), i zalagao se za bolјu saradnju razvijene zrenjaninske industrije i umetnosti.

U njegovim radovima se primećuje kolebanje između čiste geometrijske apstrakcije i stilizovane figure dok ih sve povezuje potreba za uspostavlјanjem ritma. U tematskom smislu njegovi radovi neguju, bez obzira na medij, sa jedne strane oblike čiste geometrije sa čisto bojenim površinama, a sa druge strane sećanje na predmetni svet, odnosno predele Vojvodine i fasade seoskih kuća.

Fordomanija

Autor i kustos izložbe Slavica Popov.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh