I love Zrenjanin

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Kultura

Umetnice o ženama kroz akvarel

U salonu Savremene galerije Zrenjanin juče je otvorena izložba radova sa  „33. Susret akvarelista“.

Nakon više od pedeset godina, ponovo su se u Ečki okupile isključivo i to u okviru 33. Susreta akvarelista. Pozvano je pet umetnica: Anđela Mujčić, Gabrijela Parigros, Nevena Prijić, Milica Rakić i Monika Siget-Božović. Cilj ovakvog saziva nije ponovno odvajanje muških i ženskih stvaralaca u koloniji, već podsećanje na doprinos koji je dala Umetnička kolonija Ečka u skretanju pažnje i priznavanju umetnica i umetnosti koja nije isključivo muška.

Njihovi radovi na izložbi 33. Susreta akvarelista pronalaze uporište u klasičnim postavkama drugog  talasa  feminizma kao što su: problematika muškog nasilja, istraživanje granica izdržljivosti, destrukcije i seksualnosti. Umetnice takođe preispituju i nasleđen način prezentacije žene i ženskog tela u umetnosti, što podrazumeva i stvaranje lažnih idola i ideala, odnosno brisanje heroina iz kolektivne svesti, kao i preispitivanje duboko ukorenjenih odnosa između muškarca i žene. U njihovim radovima prepliće se odnos tela i identiteta, privatno i javno, prirodno i veštačko, tela kao robe u suvremenom potrošačkom društvu, tela i njegovih granica kao organske tvorevine koja gubi svaku individualnost.

Izložba će biti otvorena do 21. septembra.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh