I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Uglješa Šajtinac: Novo delo „Žena iz Huareza“ kao prirodan nastavak „Banatorijuma“

Književnik Uglješa Šajtinac održao je u petak u Zrenjaninu promociju svoje dve knjige. Publika je pokazala veliko interesovanje za njegova dela, iako se žanrovski i, takoreći generacijski, razlikuju. Reč je o delu ozbiljne tematike „Žena iz Huareza“ i dečijoj knjizi -„Banda neželjenih ljubimaca“.

Prema Šajtinčevim rečima, knjiga „Žena iz Huareza“ može se smatrati nastavkom njegovog ranijeg dela „Banatorijum“, što se može zaključiti i po vizuelnom rešenju.

-„Knjiga „Žena iz Huareza“ je na tragu onoga što radim kada je u pitanju priča. Ispisujem na neki način, kako bi neki rekli, svoje frustracije, kroz priče, kojih ovde ima šest ili sedam. Koliko traje fascinacija određenom idejom, toliko imam snage da pišem. Priče su kompaktne, iako su tok svesti, te odraz unutrašnje reakcije na stvarnost. Junaci su oduvek bili važni. Svaka priča ima junaka, kojeg čitalac može da prepozna, da uđe u njegov svet. Ako je neko čitao „Banatorijum“, onda može da zamisli da je ova knjiga neka vrsta prirodnog nastavka. Knjiga je gotova kada u njoj mogu da sabijem pet ili šest priča, koje jedna drugoj ne smetaju. Osnovna ideja je da ne počinješ da pišeš novu priču, dok nisi završio prethodnu. Neumitno je da se čovek u svojim tematskim krugovima ponavlja i da ga opterećuju. Obe njige i vizuelno podsećaju jedna na drugu. Imaju format džepnog izdanja, napravio je paralelu između dva dela autor Uglješa Šajtinac.

I Taxi Zrenjanin

Na promociji su pored autora prisustvovali i njegovi saradnici i prijatelji. Urednik izdavačke kuće „Arhipelag“ koja je izdala knjigu, Gojko Božović, govorio na promociji o samom delu, dok je profesor Dragan Rajačić zajedno sa autorom čitao delove iz knjige.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Naša saradnja traje veoma dugo. Gotovo sva njegova dela u raznim žanrovima sam čitao, a većinu sam objavio kao urednik. Poslednjih godina u okviru naše izdavačke kuće je objavljeno nekoliko Uglješinih dela, zaključno sa „Žena iz Huareza“, a ovo je praktično prva javna promocija te knjige. Knjiga predstavlja nastavak pripovednog istraživanja koje je započeto u knjizi „Banatorijum“. S jedne strane, to je priča o „banatskom splinu“ za koji ne postoji bolji pripovedač od Uglješe Šajtinca. S druge strane, ovo je knjiga o pokretu, o izmeštenosti. Predstavljeno je nekoliko vrsta migracije – od prave migrantske krize, čije smo siluet viđali, i dan danas ih viđamo. Predstavljeno je to kako je skoro svaki čovek na neki način migrant, izmešten iz svog ležišta. Priče govore o tome kako čovek neprestano hrli nekoj granici, koju ne može da pređe. Ovo je knjiga koja snažno zaseca u svakodnevno iskustvo, i u kojoj prepoznajemo fizionomije i figure koje srećemo u njoj. Možemo videti kako knjiga zaista govori o svima nama, o našim najdubljim strepnjama i najskrivenijim nadama, istakao je urednik Gojko Božović.

Sve o knjigama „Banatorijum“ i „Žena iz Huareza“ pročitajte OVDE

Književno veče organizovali su Udruženje „Bagljaš kult“ i Mesna zajednica „Veljko Vlahović“.

Kremanska voda
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh