I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

U Zrenjaninu počelo snimanje filma o Savi Damjanoviću

U Zrenjaninu je nedavno otpočelo snimanje dokumentarno-umetničkog filma o istaknutom zrenjaninskom srpskom, kao i glumcu cenjenom i poznatom u bivšoj Jugoslaviji, Savi Damjanoviću koga mnogi pamte i kao dugogodišnjeg upravnika Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“.

Scenario i režiju filma radnog naslova „Vitez golubije duše“ potpisuje književnik Zoran Slavić, snimanje i montaža povoreni su zrenjaninskoj agenciji „Digital style“ koja potpisuje i zajedničku produkciju sa Narodnim pozorištem „Toša Jovanović“.

film-sava-damjanovicPočetak snimanja filma „Vitez golubijeg srca“

Sava Damjanović, penzionisani glumac i upravnik Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu, rođen je 27.1.1928. godine u Drvaru (BiH). Kao učesnik NOB-a, svoju umetnički karijeru započeo je kao petnaestogodišnjak, u „Centralnom kazalištu“ u Drvaru 1943. godine. Od dolaska u Zrenjaninsko pozorište 1951. godine, pa do penzionisanja 1980. godine odigrao je preko 120 uloga u pozorištu, na televiziji i filmu. Kao prvak Zrenjaninskog pozorišta bio je, u isto vreme u upravnik ovog pozorišta punih 10 godina, sve do 1980.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Od najznačajnijih uloga u pozorištu, izdvaja se lik Nikoletine Bursaća u predstavi „Doživljaji Nikoletine Bursaća“, uloga Vilhelma Sajlera u predstavi „Komandant Sajler“, uloga Gorčina u predstavi „Pelinovo“, u TV seriji „Osma ofanziva (1977) igrao je ulogu Save Škore, u TV seriji „Pop Ćira i pop Spira“ (1982) igrao je ulogu Pere Kabaničara. Od filmskih, izdvajaju se uloge i filmovima „Bekstva“, „Zazidani“, Sutjeska“, „Nizvodno od sunca“ i „Široko je lišće“.

film-sava-damjanovic1

Pored priznanja NP „Tosa Jovanović“ za 2014. godinu, Damjanović je dobitnik brojnih nagrada za uloge na festivalima ali i za lični doprinos razvoju pozorišne umetnosti.

Premijera filma se očekuje na jesen, a u najavi su već njegova predstavljanja na dokumentarnim filmskim smotrama, kao i na nekim pozorišnim manifestacijama.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh