I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Kultura

U Zrenjaninu otvorena izložba lutaka iz pet pozorišta i gradova

Izložba „5 gradova – 5 pozorišta“ otvorena je u foajeu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, kao deo projekta prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije. Izložbom su predstavljene lutke iz pet predstava, odnosno pet pozorišta i gradova – Segedina, Kečkemeta, Novog Sada, Subotice i Zrenjanina.

Projekat sprovode Otvoreni univerzitet Subotica i pozorište „Kever Bela“ iz Segedina u periodu od od 1. januara ove godine, do 30. juna 2019.

-Projekat se bazira na tri različita stuba aktivnosti – na edukativnim aktivnostima za decu, razmeni festivalskih programa i promociji kulturnog nasleđa. U okviru edukativnh aktivnosti za decu do sada su sprovedene lutkarske radionice u Subotici i Segedinu, zatim zajednički lutkarski kamp u Subotici, i nakon toga deca u Subotici i u Segedinu počinje priprema dve odvojene pozorišne predstave. Predstave će biti izvedene u maju naredne godine, na Festivalu pozorišta za decu koji organizuje Pozorište lutaka „Kever Bela“, kaže za I love Zrenjanin Vladimir Perović, projekt menadžer.

Fordomanija

Kada je reč o razmeni festivalskih programa, u septembru, tokom međunarodnog Festivala pozorišta za decu u Subotici, bilo je prezentovano pet predstava sa repertoara Pozorišta lutaka „Kever Bela“, a u Segedinu je zatim pet predstava sa subotičkog festivala za decu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Što se tiče promocije kulturnog nasleđa, pripremljena je ova izložba koja sada gostuje i u Zrenjaninu „5 gradova – 5 pozorišta“. Do sada su izložbe realizovane u Segedinu, Kečkemetu i Subotici, Zrenjanin je četvrti grad po redu, i početkom novembra ova ista izložba biće otvorena u Novom Sadu. Cilj ove izložbe je da sepromoviše i afirmiše lutkarstvo za decu, i da se privuče i razvija nova, mlada pozorišna publika, rekao je Perović.

Kao posebna aktivnost na projektu, biće kreiran i razvijen veb sajt „Viirtuelni muzej“ koji će sadržati sve adekvatne informacije o pet pozorišta i o lutkarskim muzejima, informacije o programskom repertoaru, a lutke će biti predstavljene u 3D formatu, kako bi se lutkarska umetnost približila današnjoj deci, u formatu koji je njima, u digitalnoj eri, prihvatljiv. Izradom tog sajta, u junu će biti označen kraj projekta.

Pozorište „Kever Bela“ iz Segedina izložilo je lutke iz predstave Zrenjaninsko pozorište izložilo je lutke iz „Vila trogranog hrasta“, pozorište iz Kečkemeta predstavilo je lutke iz komada „Svaki miš voli sir“, Pozorište mladih iz Novog Sada drvene lutke iz predstave „Veliki pčelar“, a Dečije pozorište iz Subotice odabralo je lutke iz predstave „Snežana i sedam patuljaka“. Kada je reč o aktuelnom domaćinu izložbe, zrenjaninskom pozorištu, izložene su lutke iz popularne dečije predstave „Pobratim vetra“. Otvaranju izložbe prisustvovali su i Laslo Kever, direktor Pozorišta lutaka „Kever Bela“ u Segedinu, i Ivan Francuski, direktor zrenjaninskog pozorišta.

Izložba će publici biti dostupna još nekoliko dana, a ulaz ju slobodan.

  • Divider

  • Divider
Na vrh