I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

U zrenjaninskom pozorištu ove nedelje: Komandant Sajler, Naš grad, Zrenjanin

Na repertoaru Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ ove nedelje su jedna lutkarska i tri dramske predstave. Već sutra, 8. juna u 20h, na Dramskoj sceni biće izvedena predstava „Zrenjanin“. Slede još dve izvrsne predstave „Komandant Sajler“ (11.6. u 20h) i „Naš grad“ (12.6. u 20h), dok najmlađu publiku očekuje predstava „Tri praseta“, 12.6. u 11.00 sati.

Komandant Sajler

Okosnica ove drame napisane 1966. godine jeste priča o ideološkom fanatizmu (fašističkom i nacionalističkom), i tragičnosti njegovih posledica. Radnja predstave odvija se 1941. godine u Zrenjaninu za vreme jednog septembarskog dana i noći. U delu autor kaže da se radnja odvija „u gradiću u Banatu, na lenjoj, niskoj reci”, a s obzirom na razne podatke iz teksta, odlučeno je da to bude Zrenjanin. Glumci koji igraju u predstavi su: Milan Kolak (komandant Sajler), Stefan Juanin, Dejan Karlečik, Sanja Radišić, Zvonko Gojković, Ljubiša Milišić, Mirko Pantelić, Jovan Torački i Miljan Vuković.

Zrenjanin

„Reč je o predstavi koja za predmet uzima događaje iz nedavne prošlosti, ali i naše sadašnjosti. Vreme privatizacija poharalo je zemlju gore i perfidnije nego ratovi, i bogate industrijske gradove pretvorilo u olupine, ljušture na izdisaju, prazne karoserije na točkovima. Fabrike koje su hranile stotine hiljada porodica prepuštene su najstrašnijem dozvoljenom lopovluku i devastaciji. Sve ono što smo dobili u nasleđe od Očeva koji su gradili zemlju survano je u blato, pogaženo, ispljuvano, poniženo, išibano. Ostale su puste hale, pogoni, zarđale kapije da svedoče o slavnoj prošlosti i nama koji nismo znali da njene tekovine prihvatimo i nosimo. U toj pustoši sada se rađa klica pobune. Jer pitamo se – treba li ne dirati nepravedni sistem i poredak ako ne vidimo drugi put i ako više ne možemo bez onih koji se na naš račun silno bogate, ali nam barem ponekad dobace našu odavno zarađenu koricu hleba, istakao je reditelj komentarišući sadržinu predstave kao i motiv njenog nastanka“. U predstavi igraju Dejan Karlečik kao Zrenjanin, Milan Kolak kao Koča, Jovan Torački kao Mini, Edit Tot Miškeljin igra ulogu Eve, Sanji Radišić pripala je uloga Male, Stefan Juanin je u ulozi Rokija, a Miljan Vuković će se predstaviti publici u ulozi radnika obezbeđenja.

I Taxi Zrenjanin

Naš grad

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Delo američkog pisca Torntona Vajldera „Naš grad“ je valjano napisana drama, sa aluzijama i refleksijama na velike prethodnike, ali bez želje da socio-psihološke lomove i devijacije razotkrije do kraja (kao što će to, na primer, činiti Tenesi Vilijams ili O Nil). Umesto toga, on svoj dramat „Naš grad“ datiran na sam početak dvadesetog veka, smešten u izmišljeni američki gradić zaposednut klasičnim malograđanima, nastoji da produbi skoro religioznim stojicizmom odnosno „ukidanjem“ vremenske isključivosti…“. U predstavi igraju Mia Radovanović, Jovan Torački, Milan Kolak, Nataša Luković, Mirko Pantelić, Stefan Juanin, Dejan Karlečik i Miloš Vojnović.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh