I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Gradska Narodna Biblioteka

U zrenjaninskoj biblioteci otvoren Tinejdžerski kutak

Na Dečjem odeljenju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ organizovano je druženje i razgovor sa Ivanom Lukić, dobitnicom nagrade „Politikinog zabavnika“ za knjigu „(Ne)pitaj me kako sam“.

Istom prilikom predstavljen je novootvoreni Tinejdžerski kutak Biblioteke.
tinejdz-kutak

Ivana Lukić, koja radi kao školski psiholog i profesorka u XIV beogradskoj gimnaziji, a vodi i brojne kreativno-psihološke radionice, imala je priliku da porazgovara sa mladim Zrenjanincima o onome što za njih predstavlja probleme i iskušenja u adolescentskom periodu. Nagrađena knjiga “(Ne)pitaj me kako sam” nastala je kao želja autorke da se iskustva koja je stekla kroz rad sa tinejdžerima pretoče u kratke zapise mnoštva “anonimnih ja” koja tako, iz prvog lica progovaraju  o svojim osećanjima, zapažanjima, problemima, dilemama. 

Susret sa Ivanom Lukić bio je organizovan kao prvi u nizu događaja kojim se promoviše Tinejdžerski kutak u biblioteci.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

tinejdz-kutak2

– Tinejdžerski kutak na Dečjem odeljenju biblioteke podrazumeva izdvojen knjižni fond sa najtraženijom i najaktuelnijom literaturom za ovu kategoriju korisnika, ali ne samo fizički izdvojen prostor namenjen mladima: podrazumeva i uključivanje tinejdžera u projekte, programe i aktivnosti koje će biti realizovani tokom čitave godine, kažu u biblioteci.

 

Bibliotekari smatraju da je adolescentsko doba vreme kada mladi uglavnom prestaju da čitaju “neobaveznu literaturu” i biblioteku poistovećuju sa mestom koje posećuju samo kada moraju da dođu do školske lektire. Često se govori o tome da mladi ne čitaju, mada je zrenjaninska biblioteka stava da ni starije generacije ne mogu da se pohvale bojem pročitanih knjiga na godišnjem nivou.

– Iskustva zrenjaninske biblioteke stečena kroz realizovane radionice, festivalske programe, gostovanja domaćih i inostranih autora, potom, i prisustvo mladih na programima koje organizuju kolege iz drugih ustanova kulture, pokazalo je da mladi nisu nezainteresovani, ali da sadržaj i način prezentovanja moraju biti i zanimljivi, inovativni, a mladi motivisani i uključeni u samu realizaciju, navode u ovoj instituciji kulture.

tinejdz-kutak1

Uz stalnu potragu za boljim smeštajnim rešenjem i posebnim odeljenjem u okviru biblioteke, otvaranje Tinejdžerskog kutka označilo je i početak koordinacije i dogovora sa mladima našeg grada u vezi sa nabavkom njima značajne literature, književnih i radioničarskih programa sa idejom da i oni i biblioteka odrastaju i rastu kroz ovakvu kvalitetnu i kreativnu razmenu iskustava.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh