I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

U novoj pozorišnoj sezoni „Tramvaj zvani želja“, „Komandant Sajler“, „Nemam da platim i neću da platim“

Repertoar u novoj sezoni, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ koncipiralo je postavljanjem poznatih komada koji će kroz izvedbe glumaca aktuelizovati probleme običnog čoveka u stanju društvene hipokrizije, socijalnih previranja, ali i neizvesne budućnosti jednog društva koje se još uvek bori sa zaostavštinom tragičnih degađaja iz bliske prošlosti.

Osim predstojećih novih projekata, publika u pozorištu moći će i u ovoj sezoni da gleda predstavu „Zrenjanin“ u režiji Borisa Liješevića koja takođe spada u navedenu tematiku. Protagonisti ove predstave pojavljuju se iz socijalnih miljea suprotstavljenih interesa, ali oni sa istovrsnim strahovima i problemima razvijaju međuljudsku solidarnost, budeći na taj način nadu da oblikovanje vlastite sudbine, makar i delimično, može zavisiti i od čovekove lične volje, iako su dublje socijalne promene još uvek nerealne. Ono što je interesantno, uslediće nastavak ovakvog tematskog koncepta, i to će ujedno biti prvi od 4 projekta planiranih u sezoni 2017/2018.

Detalj iz predstave „Zrenjanin“

Među ostalim projektima, predstavama koje se pripremaju, biće i komad Tenesi Vilijamsa „Tramvaj zvani želja”, čiju adaptaciju i režiju potpisuje Lilijana Ivanović, a glumački ansambl čine Sanja Radišić (Blanš), Jelena Kesić (Stela Kovalski), Stefan Juanin (Mič) i Daniel Kovačević (Stenli Kovalski). Iako napisan kao scenario za film koji je prikazan davne 1951. godine, ovaj je komad izvođen i kao pozorišna predstava koja na tematskom planu korespondira sa aktuelnim društvenim stanjem. Problemi homoseksualizma, nasilja u porodici, zlostavljanja žena, alkoholizma i promiskuiteta, kao i njihovo poricanje svedoče o duhovnoj bedi i materijalnoj nemaštini u kojoj se Srbija nalazi. Aktuelnosti komada doprinosi i atmosfera pritiska sredine koja obesmišljava sve napore onih koji ispoljavaju lepotu i duhovnost, a unesrećene osudama gura u još veći ponor. Premijera predstave predviđena je za 10. novembar.

PerSu marketi

Drugi komad koji će biti postavljen na Dramskoj sceni jeste komedija nobelovca Darija Foa „Nemam da platim i neću da platim”. Ova pozorišna predstava koja na duhovit način prati pojedinačne sudbine pripadnika skrajnute radničke klase, kritika je socijalnih prilika, ali i ekonomskog i političkog sistema Italije, koja se preko mnogih dodirnih tačaka sa problemima naše sredine može i kod nas uputiti. Predstavu će režirati Miloš Jagodić, a premijera je predviđena za kraj januara 2018.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dugo najavljivana predstava koja za temu ima zrenjaninsko pozorište, tačnije društvene okolnosti koje svedoče o pozorišnom životu grada u prvoj polovini 19. veka (Bečkereka) i ličnu priču imućnog građanina, koji iz ljubavi, da bi se približio čuvenoj peštanskoj glumici, gradi pozorište u svome mestu, u planu je u drugoj polovini sezone. Dramatizacija ove istorijsko/legendarne građe poverena je Igoru Bojoviću, a režija komada Vladimiru Laziću.

Kao poslednja postavka na Drami, ali stoga ne i manje bitna od prethodnih, biće diplomska režija Nikole Končarevića u okviru saradnje koje Narodno pozorište „Toša Jovanović” iz Zrenjanina ima sa Akademijom umetnosti iz Novog Sada. U pitanju je poznati komad Borislava Mihajlovića Mihiza „Komandant Sajler” koji je 1967. u Zrenjaninu već bio postaljen. Okosnica ove drame jeste nepretenciozna priča o ideološkom fanatizmu (fašističkom i nacionalističkom) i tragičnosti njegovih posledica, koja nam, na prvi pogled, zbog vremenske distance same radnje (1941), ne izgleda dovoljno bliska. Ali, osiromašena ekonomija društva i psihološka uniženost naroda, kao što nas istorija uči a svakodnevica potvrđuje, idealna je podloga za bujanje svih oblika ideoloških fanatizama koji se zasniva na nasilnoj promeni stvarnosti.

Autor: Ivan Trifunjagić, I love Zrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh