I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Kultura

U novoj pozorišnoj sezoni „Tramvaj zvani želja“, „Komandant Sajler“, „Nemam da platim i neću da platim“

Repertoar u novoj sezoni, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ koncipiralo je postavljanjem poznatih komada koji će kroz izvedbe glumaca aktuelizovati probleme običnog čoveka u stanju društvene hipokrizije, socijalnih previranja, ali i neizvesne budućnosti jednog društva koje se još uvek bori sa zaostavštinom tragičnih degađaja iz bliske prošlosti.

Osim predstojećih novih projekata, publika u pozorištu moći će i u ovoj sezoni da gleda predstavu „Zrenjanin“ u režiji Borisa Liješevića koja takođe spada u navedenu tematiku. Protagonisti ove predstave pojavljuju se iz socijalnih miljea suprotstavljenih interesa, ali oni sa istovrsnim strahovima i problemima razvijaju međuljudsku solidarnost, budeći na taj način nadu da oblikovanje vlastite sudbine, makar i delimično, može zavisiti i od čovekove lične volje, iako su dublje socijalne promene još uvek nerealne. Ono što je interesantno, uslediće nastavak ovakvog tematskog koncepta, i to će ujedno biti prvi od 4 projekta planiranih u sezoni 2017/2018.

Detalj iz predstave „Zrenjanin“

Među ostalim projektima, predstavama koje se pripremaju, biće i komad Tenesi Vilijamsa „Tramvaj zvani želja”, čiju adaptaciju i režiju potpisuje Lilijana Ivanović, a glumački ansambl čine Sanja Radišić (Blanš), Jelena Kesić (Stela Kovalski), Stefan Juanin (Mič) i Daniel Kovačević (Stenli Kovalski). Iako napisan kao scenario za film koji je prikazan davne 1951. godine, ovaj je komad izvođen i kao pozorišna predstava koja na tematskom planu korespondira sa aktuelnim društvenim stanjem. Problemi homoseksualizma, nasilja u porodici, zlostavljanja žena, alkoholizma i promiskuiteta, kao i njihovo poricanje svedoče o duhovnoj bedi i materijalnoj nemaštini u kojoj se Srbija nalazi. Aktuelnosti komada doprinosi i atmosfera pritiska sredine koja obesmišljava sve napore onih koji ispoljavaju lepotu i duhovnost, a unesrećene osudama gura u još veći ponor. Premijera predstave predviđena je za 10. novembar.

Fordomanija

Drugi komad koji će biti postavljen na Dramskoj sceni jeste komedija nobelovca Darija Foa „Nemam da platim i neću da platim”. Ova pozorišna predstava koja na duhovit način prati pojedinačne sudbine pripadnika skrajnute radničke klase, kritika je socijalnih prilika, ali i ekonomskog i političkog sistema Italije, koja se preko mnogih dodirnih tačaka sa problemima naše sredine može i kod nas uputiti. Predstavu će režirati Miloš Jagodić, a premijera je predviđena za kraj januara 2018.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Dugo najavljivana predstava koja za temu ima zrenjaninsko pozorište, tačnije društvene okolnosti koje svedoče o pozorišnom životu grada u prvoj polovini 19. veka (Bečkereka) i ličnu priču imućnog građanina, koji iz ljubavi, da bi se približio čuvenoj peštanskoj glumici, gradi pozorište u svome mestu, u planu je u drugoj polovini sezone. Dramatizacija ove istorijsko/legendarne građe poverena je Igoru Bojoviću, a režija komada Vladimiru Laziću.

Kao poslednja postavka na Drami, ali stoga ne i manje bitna od prethodnih, biće diplomska režija Nikole Končarevića u okviru saradnje koje Narodno pozorište „Toša Jovanović” iz Zrenjanina ima sa Akademijom umetnosti iz Novog Sada. U pitanju je poznati komad Borislava Mihajlovića Mihiza „Komandant Sajler” koji je 1967. u Zrenjaninu već bio postaljen. Okosnica ove drame jeste nepretenciozna priča o ideološkom fanatizmu (fašističkom i nacionalističkom) i tragičnosti njegovih posledica, koja nam, na prvi pogled, zbog vremenske distance same radnje (1941), ne izgleda dovoljno bliska. Ali, osiromašena ekonomija društva i psihološka uniženost naroda, kao što nas istorija uči a svakodnevica potvrđuje, idealna je podloga za bujanje svih oblika ideoloških fanatizama koji se zasniva na nasilnoj promeni stvarnosti.

Autor: Ivan Trifunjagić, I love Zrenjanin

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh