I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

U Narodnom muzeju izložba slika Jovana Bijelića

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 2. aprila 2013. godine, u 19 časova biće otvorena izložba  „Jovan Bijelić – iz riznice Narodnog muzeja u Beogradu“. Izložbu čine 37 slika našeg velikog umetnika, akademika, pedagoga i scenografa, nastalih u periodu između 1918. i 1941. godine.

Ovo je prvo predstavljanje svih Bijelićevih radova koji se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu, izuzev jedne slike koja se danas nalazi u našoj ambasadi u Londonu. Remek-dela sa predstavama pejzaža, mrtve prirode, enterijera, aktova, portreta i autoportreta upućuju na celovito sagledavanje stila, preokupacije i stvaralaštva  jednog od utemeljivača moderne u srpskoj sredini.

Prmorski predeo, 1932.

Primorski predeo, 1932

Fordomanija

Ljubavnici u predelu (Kompozicija portreta), 1921.

Ljubavnici u predelu (Kompozicija portreta), 1921.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Autor postavke i bogato ilustrovanog kataloga koji prati izložbu je Ljubica Miljković, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu. Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Olivera Skoko.

Izložba će biti otvorena do 9. maja.

Jovan Bijelić rođen je u Reveniku kod Bosanskog Petrovca, 30. juna 1884. godine. Po popisu u monografiji, za sobom je ostavio 981 sliku (ulje, tempera), 103 akvarela, 52 pastela, 676 crteža (olovka, ugljen, tuš), 19 ilustracija za knjige i 94 pozorišne inscenacije. Njegova dela čuvaju i izlažu Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu i ostale muzejsko-galerijske ustanove Srbije, a nalaze se i u privatnim kolekcijama.

Dobio je više značajnih nagrada i priznanja, između ostalih Nagradu Gece Kona (1936), počasnu diplomu na Svetskoj izložbi u Parizu (1937), Orden zasluga za narod I reda (1956), Oktobarsku nagradu Beograda (1957), Nagradu Bihaća (1959) i Sedmojulsku nagradu Srbije za životno delo (1960). Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1963. godine. Umro je u Beogradu, 12. marta 1964. godine.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh