I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

U Makou otvorena izložba posvećena Todoru Manojloviću

U muzeju „Jožef Atila“ u Makou (Mađarska), prošlog petka otvorena je izložba Narodnog muzeja Zrenjanin, posvećena Todoru Manojloviću – pesniku, esejisti, dramskom piscu i likovnom kritičaru.

Inicijativa za izložbu je potekla od kolega iz muzeja u Makou, nakon posete zrenjaninskom Muzeju i Spomen-sobi Todora Manojlovića. Ovaj istaknuti srpski književnik se kretao u krugovima mađarskih avangardnih pesnika tokom svojih studija, a poznato je i veliko prijateljstvo i profesionalno uvažavanje između Todora Manojlovića i mađarskog pesnika Adi Endrea.


Kroz tesktove na srpskom i mađarskom jeziku, uz odgovarajući vizuelni materijal, na panoima su prikazane četiri celine: biografija Todora Manojlovića, njegov profesionalni angažman, njegovo prijateljstvo i saradnja sa mađarskim pesnicima i Spomen-soba, koja je deo stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložba je izazvala veliko interesovanje od strane predstavnika srpske nacionalne zajednice u Mađarskoj. Izložba će od jeseni 2017. godine postati putujuća i biti prikazana u Segedinu, Čanadu i drugim mestima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Izložbu je priredila Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti NMZ, dok je tekstove na mađarski jezik prevela Aranka Balint iz Istorijskog arhiva Zrenjanin. Prevodilac i saradnik na izložbi je Andrijana Terek. Dizajn same izložbe uradio je Dušan Marinković, viši kustos – master fotograf NMZ.


Na otvaranju izložbe, prisutnima su se obratile Žužana Siksai, direktorka muzeja „Jožef Atila“, Jelena Gvozdenac Martinov, direktorka Narodnog muzeja Zrenjanin, Vera Pejić Sutor, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj, dok je učenica osnovne škole iz Čanada recitovala pesmu Desanke Maksimović „Bliži se, bliži leto“, na srpskom jeziku.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh