I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

U Mađarskoj se otvara izložba posvećena Todoru Manojloviću

Zrenjaninski Narodni muzej prirediće 23. septembra u mestu Mađarski Čanad izložbu posvećenu Todoru Manojloviću – pesniku, esejisti, istoričaru umetnosti i dramskom piscu.

Izložba se organizuje u okviru „Dana Sv. Gelerta“ u Rumunsko-srpskom narodnom domu.

Izložba je prvi put predstavljena publici u Mađarskoj u muzeju „Jožef Atila“ u Makou juna meseca ove godine i izazvala je veliko interesovanje od strane predstavnika srpske nacionalne zajednice u našoj severnoj susednoj državi.

PerSu marketi

Kroz devet panoa, publika će imati priliku da se upozna sa biografijom Todora Manojlovića, sa njegovim bogatim književnim radom, kao i saradnjom i prijateljstvom sa mađarskim pesnikom Adi Endreom. Takođe, istaknuta je i Spomen-soba Todora Manojlovića koja se nalazi u okviru stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin. Uvid u ove segmente rada i života Todora Manojlovića, publika će steći kroz tekstove na srpskom i mađarskom jeziku, kao i kroz vizuelni materijal koji ih prati.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Izložbu je priredila kustos-istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin Ivana Arađan, dok je tekstove na mađarski jezik prevela Aranka Balint iz Istorijskog arhiva Zrenjanin. Dizajn izložbe uradio je Dušan Marinković, viši kustos – master fotograf Narodnog muzeja.

Nakon gostovanja u Mađarskom Čanadu, izložba će biti prikazana i publici u Segedinu.

Todor Manojlović je rođen 17. februara 1883. godine u Velikom Bečkereku, današnjem Zrenjaninu. Bio je pesnik, esejista, kritičar, istoričar umetnosti, dramski pisac, inicijator mnogih književnih pokreta, umetničkih grupa i rodonačelnik moderne srpske poezije i likovne kritike. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za svoj rad. Odlikovan je „Palmom“ Francuske akademije, a kralj Aleksandar Karađorđević ga je odlikovao Ordenom Svetog Save Petog stepena. 1968. godine dobio je nagradu Udruženja književnika Srbije za životno delo. Preminuo je 27. maja 1968. u Zrenjaninu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh