I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Kultura

U Kulturnom centru promocija knjige, izložba, film „Piroga“

Utorak, 7. april        Promocija knjige dr Zorice Mršević „Nasilje i mi – ka društvu bez nasilja“ 

Pored autorke, na promociji govore dr Ivana Stevanović v.d. direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, Danijela Spasić – profesorka na Kriminalističko-policijskoj akademiji, dr Jovan Ćirić – direktor Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja i pravnica Jelena Nikolić. Moderator je Miroslav Samardžić. Promocija počinje u 19h.
Temi nasilja autorka prilazi na dosledno holistički način, potvrđujući teoretskim argumentima i realnim primerima povezanost uzročnosti nasilja, kao i da je nasilje u jednoj sferi „u dosluhu“ sa nasiljem u drugoj. Važno je napomenti i da autorka izlaže u Opštem delu faze nastajanja nasilja čime se ukazuje na dinamiku nastanka nasilnih činova koji nikako nisu nepredvidljivi, iznenadni događaji jer im prethodi raširena i tolerisana netolerancija i diskriminacija, koji dovode do uspostavljanja društveno konfliktnog ambijenta, iz koga se rađa govor mržnje i zločin iz mržnje. Važno je i što autorka skreće pažnju na delovanje suprotnog pravca faznog razvitka. Naime, postojanje zločina mržnje dovodi do porasta nivoa i širenja govora mržnje. Zločini iz mržnje i govor mržnje doprinose razvitku društveno konfliktnog ambijenta iz koga se razvijaju stalnost prisutne diskriminacije i porasta netolerancije. 

kulturni-centar2

Sreda, 8. april        Izložba likovne kolonije „Crtež“

U sredu, 8. aprila u 19h, u Kulturnom centru Zrenjanina, biće otvorena izložba 24. saziva Likovne kolonije ‘Crtež’ na kojoj će biti predstavljeni radovi 32 autora.

Sreda, 8. i četvrtak, 9. april         Francuski filmski karavan – ciklus: Lica afričkog flma

U sredu, 8. i četvrtak, 9. aprila u okviru Francuskog filmskog karavana/Ciklusa – “Lica afričkog filma” od 20h u maloj sali Kulturnog centra emitovaće se film: “Piroga” (2012, 87’, Francuska/Senegal). Režija: Musa Ture. Igraju: Sulejman Seje Ndiaj, Malamin Dram, Laiti Fal. *Ribarsko selo u velikom predgrađu Dakara, iz koga polazi mnogo piroga. Na kraju putovanja preko mora, često pogubnog, one stižu do kanarskih ostrva na španskoj teritoriji. Baj Laj je kapetan jedne ribarske piroge i poznaje more. Ne želi da ode, ali nema izbora. Moraće da preveze 30 ljudi u Španiju. Oni se ne razumeju svi, neki nikad nisu videli more I niko ne zna šta ga čeka…*Ulaz na projekcije je besplatan. Ciklus “Lica afričkog filma” prikazuje se u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

PerSu marketi
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh