I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

U Kulturnom centru predstava „Sumrak bogova“, tribina „Obavezna vakcinacija – da ili ne“, izložbe i projekcije filmova

IZLOŽBA „OPLEĆAK-RUMUNSKA TRADICIONALNA KOŠULJA IZ BANATA“

Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna i Kulturni centar Zrenjanina do 19. maja organizuje izložbu OPLEĆAK – RUMUNSKA TRADICIONALNA KOŠULJA IZ BANATA. Postavku čini 45 fotografija doktorke vizuelne umetnosti Daniele Barbulov Popov koja je do sada svoje radove izlagala na oko 20 samostalnih i kolektivnih izložbi. Na izložbi se predstavlja etnografska baština, bogata ornamentalna kompozicija rumunske narodne nošnje Banaćana, Krišano-Erdeljaca i Oltenaca sa ovih prostora,  koje je autorka istraživala i zabeležila u periodu od 2017. do 2019. godine. Izložba je otvorena svakog dana od 8 do 21h.

FILMSKI FESTIVAL „SLOBODNA ZONA“

U toku maja, jubilarna 15. Turneja filmskog festivala „Slobodna zona“ gostuje u Kulturnom centru Zrenjanina. U okviru turneje prikazaće se pet igranih i dva dokumentarna filma. Projekcije filmova su svake srede i četvrtka od 20h u Maloj sali. Ulaz je besplatan.

SREDA, 19. MAJ – Lepši svet (dok.) – r: Erwin Wagenhofer / Nemačka, Austrija, 2019

Kako treba da izgleda dobar i uspešan život? Da li je drugačiji način života uopšte moguć? Ovo je film koji traga za odgovorima na ova pitanja. Rezultat je priča o perspektivama bez straha, o povezanosti u muzici, prirodi i društvu, o ljudima sa različitim idejama, ali sa jednim velikim, zajedničkim ciljem: održivim i lepšim svetom. Reditelj Ervin Vagenhofer traga za lepotom i dobrotom i prikazuje ljude koji stvaraju nešto inovativno i korisno. Žene bez obrazovanja koje grade solarne panele po selima širom sveta. Vizionari koji pusta polja transformišu u nove zelene oaze. Šumar koji razvija izgradnju najzdravijih kuća u svetu. Duhovni vođa sa svojim nestašnim i suštinskim porukama i njegova sestra sa Tibeta sa ogromnim srcem za mlade. Mladi džez trio, pijanista… Ovaj film ih sve spaja. Da li će na kraju sve biti u redu? Da, na kraju sve može ispasti kako treba. https://slobodnazona.rs/lepsi-svet/

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

ČETVRTAK, 20. MAJ Sune – dečak za sve (igr.) – r: Jon Holmberg / Švedska, 2019

Sune želi da ide na put – i to ne bilo koji put, već školsko putovanje sa Sofi u koju je već dugo zaljubljen. To isto želi i ona i njih dvoje se raduju prilici koja im se pružila. Ali Sune iznenada shvata da je venčanje njegovog dede istog vikenda kad i putovanje. A kako da ga propusti kada mu je deka ujedno i najbolji prijatelj i kada je pozvan da baš on bude kum na tom venčanju? Pošto ne može da se odluči za jednu od tih varijanti, Sune bira – obe. Ili nešto između. Dobro došli u porodicu Anderson još jednom. https://slobodnazona.rs/sune-decak-za-sve/

DEČJI PROGRAM

U subotu, 15. maja u okviru onlajn dečjeg programa Kulturnog centra održaće se tri radionice: Logopedske igre za razvoj rečnika i rečenica sa logopedom Donom Podunavac, PerSu kutak za zdra trenutak i Iron sportski izazov. Program počinje u 10 časova na FB strani Kulturnog centra. U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na email: nikoleta@kczr.org. Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i prodavnica sportske opreme i rekvizita „Iron“.

BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA

Na platou Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 16. maja, od 10 do 14 časova biće održana Berza gramofonskih ploča (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

TRIBINA „OBAVEZNA VAKCINACIJA – DA ILI NE?

Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Zrenjanin u utorak, 18. maja organizuje tribinu: “Obavezna vakcinacija DA ili NE?”. Učesnici tribine su doktori Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin: dr Svetlana Popov specijalista epidemiologije, dr Vesna Sekulić specijalista mikrobiologije  sa parazitologijom, dr Jelena Medić Simovljević specijalista socijalne medicine i dr Milena Subić Dragić specijalizant epidemiologije. Moderator  tribine je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.

Koje su vakcine dostupne građanima Zrenjanina za vakcinaciju protiv Covida -19 i njihovi efekti ? Ko ne sme da primi vakcinu ? Tačni podaci o broju vakcinisanih i revakcinisanih građana Zrenjanina i koliko je Zrenjaninaca preležalo koronu? Koliko nam treba do kolektivnog imuniteta? Kako se boriti protiv zabluda i teorija zavere koje šire antivakserski pokreti ? Odgovore na ta pitanja , dobićete na tribini koja će se održati u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 19h.

IZLOŽBA ART KVADRAT SRBIJA 2020-21.

Međunarodna putujuća izložba ArtKvadrat Srbija 2020-21. biće otvorena u četvrak, 20. maja u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u 12h. Izložbu čine radovi pedesetak autora koji su učestvovali na konkursu umetničke asocijacije ArtCentar. Otvaranje je zakazano za 12 časova na FB strani Kulturnog centra.
Karakteristika ove postavke je ta da u, svakom gradu, mestu gostovanja, radove ocenjuje publika a pobednik je onaj autor koji je sveukupno dobio najviše glasova za svoj rad.

“FILMSKI KLASICI – 55 GODINA PRAŠKE ŠKOLE”

U Kulturnom centru Zrenjanina od 20. do 22. maja

Mreža kinoprikazivača Srbije koju čine 22 članice među kojima je i Kulturni centar Zrenjanina, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije i Centar Filmom organizuje ciklus – “Filmski klasici -55 godina Praške škole”. U okviru ciklusa u tri dana prikazaće se tri ostvarenja, tri reditelja, koji su pohađali  čuvenu filmsku akademiju. Projekcija filma Gorana Paskaljevića “Varljivo leto ‘68” održaće se u četvrtak, 20. maja. Film Srđana Karanovića “Nešto između” prikazuje se u petak,  21. maja a “Nacionalna klasa” Gorana Markovića u subotu, 22. maja. Projekcije su u Velikoj sali od 20 sati. Cena ulaznice je 100 dinara.

PREDSTAVA “SUMRAK BOGOVA”

U subotu, 29. maja u 20h u Kulturnom centru Zrenjanina biće izvedena pozorišna predstava „Sumrak bogova“. Predstava od samog početka, od premijernog igranja, dobija odlične kritike i osvaja brojne nagrade. Glumačku ekipu čine: Milan Lane Gutović, Branka Katić, Isidora Simijonović, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić i Vanja Nenadić. Scensku adaptaciju rađenu po motivima čuvenog filma Lukina Viskontija o usponu i propasti Esenbekovih, bogate porodice industrijalaca, napisao je hrvatski pisac Ivor Martinić, a na sceni Beogradskog dramskog pozorišta režirao je Jagoš Marković.

O predstavi: Nacizam u Nemačkoj postepeno cveta, stara aristokratija bespovratno propada, a vodeća mesta u državi, polako ali sigurno, preuzima Hitlerova nacistička partija. Od momenta kada je izgorela zgrada Rajhstaga pa sve do ozloglašene „noći dugih noževa”, komad prati raslojavanja i sukobe unutar nacističkog društva, ali pre svega kroz sliku moralne erozije jedne elitne porodice i njihovog ponašanju u novim istorijskim okolnostima. Reč je o komadu koji osim kritike beskrupoloznih pojedinaca, analizira i društvo koje olako, pre svega nečinjenjem, kapitulira pred totalitarnom vizijom sveta.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina, svakog radnog dana od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1.300 dinara.

Sve informacije o prodaji karata možete dobiti i na broj telefona: 023/566-712 063/ 562-783

ELEKTRONSKI KONKURS ZA OSNOVCE

I ove godine Kulturni centar Zrenjanina  za decu osnovnoškolskog uzrasta raspisao je elektronski literarni i likovni konkurs sa temom ljubavi, drugarstva, solidarnosti i humanosti.
Konkurs je otvoren do 15. maja 2021. Kao i prošle, i ove godine  razgovaramo sa osnovcima putem reči i slike na temu univerzalnih i značajnih kategorija u njihovo odrastanju a i u kasnijem životu i kako vide i doživljavaju svoj svet i život. Njiihove radove, i ovaj put i u tehničkom i sadržajnom smislu ocenjivaće stručni žiri, a najuspešnije učesnike konkursa očekuje niz vrednih nagrada. Na sajtu Kulturnog centra pogledajte pravila učešća: https://kczr.org/literarni-i-likovni-konkurs-kczr-a-april-2021/

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh