I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

U Kulturnom centru otvorena izložba „Narodna nošnja Rumuna u Vojvodini“

U Kulturnom centru Zrenjanina sinoć je otvorena izložba fotografija Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna – „Narodna nošnja Rumuna u Vojvodini“.

– Narodna nošnja predstavlja jednu od kulturnih formi jednog naroda, deo istorije i postojanje nacije. U slučaju Rumuna, narodna nošnja je jedna od prekretnica kada je u pitanju identitet kulturnih vrednosti, rečeno je na otvaranju.

Kreiranje rumunske nošnje počelo je od sirovina proizvedenih u seljačkim domaćinstvima, ali je evoluirala vremenom, što danas predstavlja istinsko majstorstvo kako u proizvodnji, tako i u tkanini i vezovima. Ideja Zavoda za organizacijom ove izložbe jeste podsećanje kako je narodna nošnja izgledala i kako danas izgleda.

Fordomanija

Izložene fotografije predstavljaju prikaz bogatstva i raznovrsnosti rumunske nošnje. Na fotografijama su zabeležene nošnje iz sela Mali Torak, Veliki Torak, Ečka, Jankov Most, Sutjeska, Nikolinci, Banatsko Novo Selo, Glogonj, Dolovo, Lokve, Kuštilj, Uzdin, Rusko selo, Klek i Ovča.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Na otvaranju su govorili Todor Ursu, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, Vladimir Đurić, pomoćnik direktora Kulturnog centra, Kamelija Bugar iz Zavoda koja je predstavila izložbu. Posebna zanimljivost i doživljaj izložbene večeri bili su eksponati u vidu nošnji, lutaka, starih predmeta koji su verodostojno predstavili deo kulturne baštine i nasleđa Rumuna na ovim prostorima.

– Reč je o sjajnim fotografijama narodnih nošnji Rumuna iz celog Banata. Pored toga imamo drage gošće iz Torka, Uzdina i iz Ečke koje su nam donele nošnje da bismo mogli da ih vidimo i uživo. Smatramo da je to deo naše tradicije, našeg kulturnog nasleđa, ali i deo naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, rekao je Ursu.

Eksponate je predstavila Bute Dojna iz udruženja žena „Banaćanke“ iz Torka, naivna slikarka Ileana Oalđe iz Uzdina kao i Vioara Subu iz Ečke. Gost događaja bio je Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina koji je izveo dve muzičke numere iz svog repertoara.

Izložba će biti otvorena do 29. maja.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh