I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Kultura

U junu u Kulturnom centru tribine, koncerti, izložbe i filmovi

UTORAK, 7. JUN

TRIBINA
Tribina „Crkva i država“ biće održana u utorak, 7. juna u maloj sali Kulturnog centra od 19 časova. Uvodničar je Nenad Prokić, dramski pisac. Moderator tribine je Miroslav Samardžić.

UTORAK, 7. JUN

IZLOŽBA SLIKA MAJE JURIĆ – CIKLUS „MIRIS ŽENE“
Izložba slika Maje Jurić „Miris žene“ biće otvorena u petak, 7. juna u izložbenom salonu „Konstantin Danil“ Kulturnog centra Zrenjanina. Svečano otvaranje zakazano je za 19 časova. U ovom ciklusu Maje Jurić publici će se predstaviti 19 slika, većih formata urađenih u tehnici ulje na platnu. Motivi počivaju na nekoliko mrtvih priroda a većina slika su portreti i figurativno slikarstvo. Maja (Ječmenica) Jurić rođena je u Zrenjaninu 1971. godine gde živi i stvara. Po završetku Gimnazije studirala je srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Slikarstvom se bavi nekoliko godina unazad. Istražujući svoj senzibilitet u njenim radovima prisutni su različiti motivi i tehnike. Od 2013. kada postaje i članica ULAZ-a, redovno izlaže svoje radove. Do sada je učestvovala na više kolektivnih izložbi i likovnih kolonija. Ovo joj je prva samostalna izložba. Maja Jurić navodi da je kao stvaraoc, koji je želeo da svojim slikama učini radost ljubiteljima umetnosti, u martu 2015. otvorila galeriju slika „Maja Art“ u centru rodnog grada, koja svim srcem predstavlja njen umetnički izraz.

SREDA, 8. I ČETVRTAK, 9. JUN

CIKLUS – DOKUMENTARNI FILMOVI – FILM: „BARSELONA ILI SMRT“
U sredu, 8. i četvrtak, 9. juna u okviru ciklusa francuskog dokumentarnog filma biće emitovan film: „Barselona ili smrt“ (Francuska, 2007, 49′). Režija: Idrisa Giro. Iz Senegala ka Evropi kreću nesigurne piroge, simboli jedne borbe i jednog naroda. Ribari koje je mondijalizacija lišila hleba primorani su da krenu pogubnim putem ka Španiji ilegalno prevozeći ljude koji će sve da rizikuju da bi dospeli do Evrope odakle će moći da izdržavaju svoje porodice. Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova. Ulaz je besplatan. Ciklus filmova se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

PETAK, 10. JUN

ZAVRŠNA IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA UČENIKA HPTŠ „UROŠ PREDIĆ“ I „ZRENjANINSKE GIMNAZIJE“  
12. završna izložba likovnih radova učenika HPTŠ „Uroš Predić“ i „Zrenjaninske Gimnazije“ biće otvorena u petak, 10. juna u 19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina. Na izložbi će učestvovati i učenici „Medicinske škole“, Muzičke škole „Josif Marinković“, „Srednje poljoprivredne škole“, EGŠ „Nikola Tesla“, ETŠ „Jovan Trajković“. Izložbom se afirmiše stvaralaštvo učenika srednjih škola. Počev od 2006, prvom izložbom učenika smera tehničar modelar odeće HPTŠ „Uroš Predić“, održano je deset izložbi u KCZR, jedna u PKZZ. Osnivanjem LIKOVNE SEKCIJE SREDNjIH ŠKOLA u HPTŠ „Uroš Predić“ 2012, pridružuju se učenici „Zrenjaninske gimnazije“, a kasnije i učenici drugih srednjih škola. Prvi put, ove godine, učestvuju učenici Muzičke škole „Josif Marinković“.Biće prikazani radovi u različitim likovnim tehnikama, kao što su: olovka, ugljen, tuš, akvarel, pastel, tempera, kolaž, kao i u mediju fotografije. Na izložbi će učestvovati oko 50 autora sa preko 150 radova.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

UTORAK, 14. JUN

TRIBINA
Tribina „Hidrotehničko nasleđe u Srednjem Banatu“ biće održana u utorak, 14. juna u maloj sali Kulturnog centra. Uvodničar je Branislav Milić, etnolog i stručnjak Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu. Moderator je Miroslav Samardžić. Tribina počinje u 19 časova.

UTORAK, 14. JUN

SVEČANA AKADEMIJA „TETKA RADI S LjUBAVLjU“
Svečana akademija posvećena pedagoškom radu Radislavke Dabić i njenoj baletskoj sekciji pod nazivom: „Tetka Radi s ljubavlju“ biće održana u utorak, 14. juna u velikoj sali Kulturnog centra sa početkom u 20 časova. Baletska sekcija koju je vodila Radislavka Dabić, zauzima značajno mesto u istoriji našeg grada, Zrenjanina. Pohađajući balesku sekciju kod Ksenije Kecojević, u okviru ogranka baletske škole „Lujo Davičo“, a potom kod Jelene Šapašnjikove, Radislavka je krajem ’50-tih započela samostalan rad; najpre u školi „Vuk Karadžić“, da bi 1978. godine baletska sekcija počela sa radom u okviru Doma mladosti (današnjeg Kulturnog centra). Nakon toga, krajem osamdesetih, nastavlja sa radom u okviru Sportskog centra „Partizan“, sve do 1998. kada je održan poslednji koncert.*Radislavka Dabić, poznata kao tetka Rada, kao baletski pedagog, koreograf i kostimograf nosilac je svih aktivnosti ove sekcije. Redovni godišnji koncerti, koji su se održavali meseca maja svake godine, samo su jedan izraz vrednog rada i truda. Baletsku sekciju pohađala su deca iz Zrenjanina i okolnih mesta, oko dve stotine dece svake godine, uzrasta od tri do osamnaest godina….

SREDA, 15. I ČETVRTAK, 16. JUN

CIKLUS – DOKUMENTARNI FILMOVI – FILM: „U RUŠEVINAMA“
U sredu, 15. i četvrtak, 16. juna u okviru ciklusa francuskog dokumentarnog filma biće emitovan film: „U ruševinama“ (Francuska, 2008, 72′). Režija: Olivije Mejs. Hutong naselja čine stari deo Pekinga: kuće na kraju dvorišta u uskim ulicama čuvaju stare zanate i sećanje grada. Priprema za Olimpijske igre za njih je pogubna. Poslednja hutong naselja na jugu Zabranjenog grada iščezavaju pod naletima bagera, nasilno iseljavanje, uzaludni protesti i sumnjiva obrazloženja. Tužan prizor, bes i pobuna naseljenika. Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova. Ulaz je besplatan. Ciklus filmova se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

PETAK, 17. SUBOTA, 18. I NEDELjA, 19. JUN

BEGEJ FEST
Peto Međunarodno takmičenje Duvačkih orkestara „Begej Fest“ i Treća regionalna konferencija WASABE za cetralnu i istočnu Evropu biće održano/a od 17 do 19. juna. Organizotaori su Svetska Asocijacija za Duvačke simfonijske orkestre i ansamble – WASABE i Gradski duvački orkestar Zrenjanina. Na ovom takmičenju će se takmičiti vrhunski orkestri iz zemlje i okruženja. Takmičenje se vrši u četiri kategorije: dečja, omladinska, odrasla i otvorena kategorija. U petak, 17. juna sa početkom u 20 časova zakazano je otvaranje Begej festa sa nastupom Omladinskog duvačkog orkestra iz Moskve (Rusija) – Trg slobode. U subotu, 18. juna od 9.30-12h je Regionalna Konferencija WASABE na kojoj će u konferencijskoj sali hotela „Vojvodina“ svoje izlaganje održati predstavnici Srbije, Rumunije, Hrvatske i Poljske. Od 14 do 19h biće održano takmičenje duvačkih orkestara „Begej festa“ u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina – takmičeće se duvački orkestri i big bend orkestri iz Slovenije, Mađarske i Srbije. Od 20 časova na Trgu slobode – zakazan je revijalni koncert Omladinskog duvačkog orkestra iz Slovenije. U nedelju, 19. juna od 9.30 do 12h – Regionalna Konferencija – izlaganje predstavnika Slovenije, Rusije, Češke i Mađarske u maloj sali Kulturnog centra. Od 14-18h – Takmičenje Duvačkih orkestara „Begej Fest“ u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. U 20 časova – defile orkestara kroz glavnu ulicu Zrenjanina od pešačkog mosta do Trga slobode. U 21.30 časova na Trgu slobode svečano zatvaranje festivala, nastup nagrađenih orkestara, dodela diploma i nagrada.

PONEDELjAK, 20. JUN

POZORIŠNA PREDSTAVA „DERVIŠ I SMRT“
U ponedeljak, 20. juna Kulturni centar organizuje odlazak u Narodno pozorište u Beogradu na predstavu „Derviš i smrt“. Predstava je urađena po motivima romana Meše Selimovića. Režija: Egon Savin. Igraju: Nikola Ristanovski, Nenad Stojmenović, Nataša Ninković i dr. Polazak je u 17 časova ispred Kulturnog centra. Cena: 1800 dinara.

UTORAK, 21. JUN

POZORIŠNA PREDSTAVA „VEČERA BUDALA“
Predstava „Večera budala“ (Frensis Veber) Režija: Olivera Đorđević – Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ – Zrenjanin biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra u utorak, 21. juna od 20 časova.

SREDA, 22. I ČETVRTAK, 23. JUN

CIKLUS – DOKUMENTARNI FILMOVI – FILM: „S JEDNOG ZIDA NA DRUGI BERLIN – SEUTA“
U sredu, 22. i četvrtak, 23. juna u okviru ciklusa francuskog dokumentarnog filma biće emitovan film: „S jednog zida na drugi Berlin – Seuta“ (Francuska, 2008, 90′). Režija: Patrik Žan. Uz ovaj putopisni film prelazimo Evropu od starog Berlinskog zida do novog zatvaranja Seute. Bar četiri granice ali jedna slika: multinacionalno, multikulturalno društvo, bogato raznovrsnostima uprkos tradiciji neprihvatanja. Hronika putovanja u susret ljudima i ženama koji čine to nove društvo i grade ga energično i punim srcem. Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova. Ulaz je besplatan. Ciklus filmova se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

ČETVRTAK, 23. JUN

TRIBINA
Tribina „Savremena latinoamerička levica“ biće održana u četvrtak, 23. juna u maloj sali Kulturnog centra. Uvodničar je dr Dejan Mihailović, filozof i profesor Univerziteta u Meksiko Sitiju. Moderator je Miroslav Samardžić. Tribina počinje u 19 časova.

PETAK, 24. JUN

IZLOŽBA MALI FORMAT – ULUPUDS-a 2016.
Izložba „Mali format ULUPUDS-a 2016.“ biće otvorena u petak, 24. juna u 19 časova u salonu „Konstantin Danil“ Kulturnog centra Zrenjanina. Izložbu čine ulja na platnu, kartonu, dasci, fotografija, klasični crtež – olovka, tuš, digitalne grafike, akvarel, keramika, enkaustika, linolez, pastel…Publika će imati priliku da pogleda raznovrsnu izložbenu postavku što u tehnikama, što u estetskim dostignućima i temama.

UTORAK, 28. JUN

TRIBINA
Tribina „Bitka za Britaniju“ biće održana u utorak, 28. juna u maloj sali Kulturnog centra. Uvodničar je Petar Jakšić, istoričar. Moderator je Miroslav Samardžić. Tribina počinje u 19 časova.

SREDA, 29. I ČETVRTAK, 30. JUN

CIKLUS – DOKUMENTARNI FILMOVI – FILM: „MAJKA“
U sredu, 29. i četvrtak, 30. juna u okviru ciklusa francuskog dokumentarnog filma biće emitovan film: „Majka“ (Francuska, 2007, 80′). Režija: Antoan Katen i Pavel Kostomarov. Zove se Ljuba. Na ruskom to znači „ljubav“. U neprijateljskom okruženju, izložena grubostima, uz stalna odricanja ova „majka hrabrost“ uništava svoje zdravlje živeći u kolhozu u okolini Novgrada sa svoje devetoro dece. Daleko od nasilnog muža, brine o najstarijem sinu koji je u zatvoru, iz porodilišta u školu, iz bolnice na njivu… dokle će stići tako? Zadivljujući portret heroine iz ruskog romana u borbi protiv nedaća. Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova. Ulaz je besplatan. Ciklus filmova se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

kulturni-centar-publika

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh