I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Teslina izložba okupila Zrenjanince

Otvaranje izložbe „Tesla iz drugog ugla“ koja je došla u Zrenjaninski muzej iz Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, izazvalo je veliku pažnju zrenjaninske javnosti. Autor izložbe je Ivana Zorić, kustos muzeja Nikole Tesle, a nadležni kustos mr Milan Grahovac, kustos likovni pedagog zrenjaninskog muzeja. Izložba se sastoji iz tri dela: prvi čine makete i interaktivni modeli nekih od najznačajnijih Teslinih izuma, drugi deo je izbor izložbenih panoa iz tri putujuće izložbe Muzeja Nikole Tesle a treći deo se sastoji od  originalnih predmeta iz Tesline zaostavštine kao i replika biste slavnog naučnika – rad Ivana Meštrovića. Po prvi put je  publika u Zrenjaninu videla originalni Teslin polucilindar, kravatu, tregere, rukavice, cipele, kopiju posmrtne maske…Posetioci su uz izložbu mogli i  da pogledaju i film o Nikoli Tesli , kao i prezentaciju Teslinih patenata koji su i danas u primeni.

Neki od eksponata su interaktivnog tipa i oni su izazvali veliko interesovanje ali i plakanje. Osmogodišnji Milan Petrov je oduševljen prišao jednom od pronalazaka i kada ga je dodirnuo i osetio elektricitet uplašio se i počeo da plače. Zabeležili smo fotogarfijom njegove pokušaje da isproba eksponat.

Tokom izložbe bilo je  organizovano predavanje „O Tesli“ a predavači su  bili Vladimir Jelenković, direktor i Ivana Zorić, kustos Muzeja Nikole Tesle.

– Predavanje je bilo odlično. Imao sam priliku da saznam i ponešto novo, mada godinama proučavam kako radove tako i život Nikole Tesle – kaže Srbislav Ćetković Jovanović koji je sa suprugom Radinkom došao na otvaranje, dok su se Katarini Malbaški najviše dopale njegove lične stvari. Pokrovitelj izložbe „Tesla iz drugog ugla“ je grad Zrenjanin u čijoj organizaciji će biti obezbeđen prevoz za učenike sa teritorije grada da posete izložbu koja će trajati do 24. maja u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Fordomanija

Tekst i fotografije : Maja Pandurov

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh