I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Sve je spremno za početak 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine – pratite prenos otvaranja UŽIVO

U Zrenjaninu danas počinje jubilarni 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine u kojem će pored domaćina, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, učestvovati pozorišta iz Novog Sada, Subotice, Sombora i Vršca. U okviru ovogodišnjeg Festivala, tokom takmičarskog dela biće izvedeno sedam dramskih i četiri predstave za decu, koje će se po prvi put, zbog aktuelne epidemiološke situacije izvoditi u matičnim pozorištima.

U zrenjaninskom pozorištu biće priređena manifestacija otvaranja kao i zatvaranje Festivala sa dodelom nagrada. Pozorište je, zbog nemogućnosti prisustva publike u većem broju, organizovala prenose oba događaja uživo, koji će moći da se prate preko Fejsbuk stranice Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“.

Prvog festivalskog dana uživo će moći da se prati:

17.30h Predstavljanje publikacije „70 susreta Festivala pozorišta Vojvodine“
18.30h SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA
19.00h Deo predstave „Godpodin Mokinpot“ u izvođenju Narodnog pozorišta Toša Jovanović

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, Valentin Vencel, kaže da sve predstave koje su selektovane još prošle godine a koje se zbog situacije sa korona virusom izvode tek ove godine, nakon pandemije dobijaju jedan novi meta sadržaj.

„Prošla godina je donela probleme pozorištima i umetnosti, gotovo je do apsurda dovela otuđenost među ljudima. Pozorište je valjda poslednja umetnost čija je suština u neposred- nom kontaktu između stvaraoca i gledaoca, a pandemija je narušila baš osnovno tkivo neposrednosti pozorišne umet- nosti. Neposrednost nam je ranjena, načeta, devastirana. I kada je pozorište u krizi, kao sada, treba da budemo svesni da smo deo nečega što toliko dugo traje i da smo neuništivi jer je pozorište vrsta ljudskog delovanja sa dugom istorijom od 3000 godina. To kažem iz razloga jer je pozorište ljudska potreba za kolektivnim doživljajem, za biti-zajedno, a pozorišna predstava je samo povod tome da ljudi budu na okupu u jednom tihom diskursu. Pozorišni osećaj i emotivni naboj je ono što gledaoci ponesu sa sobom, to je otisak zbog čega mi u pozorištu postojimo“ istakao je Vencel.

Problematiku pozorišne umetnosti tokom pandemije i van nje sagledao je selektor ovogodišnjeg Festivala, Slobodan Savić.

„U obrazloženju selekcije 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine konstatovao sam da je produkcija u profesionalnim pozorištima Vojvodine u odnosu na prošlu, ali i nekoliko prethodnih sezona prepolovljena ako govorimo o celovečernjim predstavama, a da je situacija u produkciji predstava za decu još gora. Gledano iz iste perspektive, imajući na umu produkciju predstava između dva Festivala, broj premijernih celovečernjih predstava je dodatno smanjen, a broj predstava za decu je bukvalno desetkovan. Dakle, trend opadanja je nastavljen, iako imam vazda na umu da kvantitet ne proizvodi uvek i nužno kvalitet. Ali, činjenice koje iznosim su onespokojavajuće i nisu, ponavljam, posledica virusa kovid-19 niti sve oskudnijih budžeta naših pozorišta koji su, uz retke izuzetke, sramno mali. Reč je o kvantitativnom i o kvalitativnom opadanju. Otuda se bojim da je drugi virus, uz časne izuzetke koji kao da potvrđuju ovo naopako pravilo, zahvatio pozorišta u Vojvodini i Sr- biji uopšte: virus bezidejnosti, repertoarske nekozistentnosti i improvizacija, odsustva koncepta i dugoročnog planiranja“, ocenio je Savić.

Njegovo kompletno izlaganje, detalje o publikaciji koju potpisuju Goran Ibrajter i Dejan Penčić Poljanski ali i večerašnjoj predstavi „Gospodin Mokinpot“, preuzmite u prvom broju DNEVNIKA FESTIVALA

Nakon večerašnjeg izvođenja predstave „Gospodin Mokinpot“ u Zrenjaninu, drugog festivalskog dana koji se održava u Narodnom pozorištu u Somboru, biće izvedena predstava „Semper idem“ u režiji Gorčina Stojanovića.

Detalj iz predstave „Semper Idem“

Medijski partneri, portal I love Zrenjanin, list Zrenjanin i TV Santos, koje je podržala kompanija GOMEX kao medijski sponzor Festivala, svakog dana će izveštavati o tome kako protiče Festival u Zrenjaninu, Novom Sadu, Subotici, Somboru i Vršcu, uz bogat video i fotografski materijal.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh